Acasă Politic Sinistratii de pe Valea Muntelui asteapta ajutoarele promise de politicieni

Sinistratii de pe Valea Muntelui asteapta ajutoarele promise de politicieni

DISTRIBUIȚI

Pe 27 iulie 2004, vestul judetului Bacau a fost grav afectat de ploi. Efectele potopului abatut asupra Vaii Muntelui au fost agravate de defrisarile masive care au avut loc in aceasta zona, cateva zeci de case fiind distruse, iar aproape 1.000 inundate. Trei oameni au murit, inghititi de ape. Cateva zile mai tarziu, comunele calamitate au fost vizitate de premierul Nastase, care a promis ca gospodariile distruse vor fi refacute in totalitate pana la venirea iernii. La fel a promis si presedintele Iliescu, care nu a uitat sa adauge ca trecerea in proprietate privata a padurilor -a fost o prostie-. Iarna a venit, dar oamenii reclama ca ajutoarele sunt absolut insuficiente. Liberalii bacauani il acuza insa pe fostul prefect Mardare, despre care spun ca nu a luat masurile necesare stoparii furtului de masa lemnoasa, motiv pentru care apele au navalit nestingherite asupra satelor. Acum au venit din nou ploile peste bacauani, iar politicienii de la Bucuresti i-au uitat de mult.

PSD Bacau considera ca Mardare, primul pe lista pentru deputati, a actionat cu responsabilitate, in timp ce lidera PRM Bacau arunca vina asupra PSD si a Conventiei.

Promisiunile au fost -apa de ploaie-

Cand este vorba despre succese si victorii, guvernantii nu pierd ocazia sa se laude. In cazul problemelor aparute ca urmare a incompetentei sau indiferentei, PSD da vina pe Dumnezeu.

In vestul judetului Bacau, pe Valea Muntelui, sute de sateni asteapta in continuare ca promisiunile lui Iliescu&co. sa devina realitate. De asemenea, seful guvernului a vizitat zona calamitata de potopul din 27 iulie, alinand suferinta oamenilor cu o promisiune: casele distruse vor fi reconstruite cu fonduri de stat. -Cui sa ne plangem? Primarul pesedist Spoiala nu ne-a ajutat cu nimic-, spune insa unul dintre sinistrati. Batranul Olaru crede, asemeni multor altor bacauani afectati de inundatiile din vara, ca promisiunile lui Nastase si Iliescu au fost -apa de ploaie-. -Vine frigul si nu avem unde sa stam-, afirma Maria Botezatu, o alta sateanca suparata pe cei care au sloganul electoral -faptele sunt politica noastra-. Primarul Spoiala, la randul sau, da vina pe Dumnezeu, si nicidecum pe autoritatile care au asistat, fara sa ia masurile necesare, la defrisarile masive din zona.

Cert este ca ajutoarele sosite de la stat au fost insuficiente, suma maxima primita de catre o familie sinistrata fiind de 50 milioane de lei. Alte ajutoare venite din partea unor firme sau persoane particulare au fost impartite, spun oamenii, -dupa bunul plac al primarului PSD-. Adica, ineficient.

-O marioneta perfecta-

Ioan Chiriac, vicepresedintele PNL Bacau, considera ca fostul prefect Mardare se face direct vinovat de problemele ecologice grave de pe Valea Muntelui si implicit de dezastrul umanitar aparut ca urmare a gravelor inundatii din vara acestui an. -Prefectul, in calitatea pe care o are, primeste informatii din teritoriu si trebuie sa cunoasca, dar si sa preintampine situatii de altfel previzibile, cum a fost distrugerea catorva sute de gospodarii maturate de viituri. Prefectul Mardare, in calitate de reprezentant al guvernului Nastase in judetul Bacau, a fost informat de catre SRI cu privire la defrisarile masive din vestul acestui judet-, considera Chiriac. El adauga ca Radu Mardare -a stiut despre jaful de pe Valea Muntelui, in speta despre defrisari, furtul de masa lemnoasa, complicitatea unor autoritati silvice sau chiar politienesti care tineau de sase. Domnul Mardare nu a ordonat nici macar un control in zona, in cei patru ani cat a condus judetul-. Mai mult, liderul liberal afirma despre ex-prefectul Mardare ca -a fost marioneta perfecta a PSD la Bacau, stiindu-le pe toate, dar acoperind tot. Nici ca puteau gasi un om mai potrivit-, afirma Ioan Chiriac.

El a adaugat insa ca situatia de pe Valea Muntelui, unde versantii montani au fost complet defrisati, masa lemnoasa fiind furata -ca in codru-, nu va putea fi rezolvata rapid. -Noi nu putem promite decat ca, dupa ce vom ajunge la guvernare, ajutoarele promise vor ajunge cu adevarat la cei care au suferit-.

Opozitia -cauta nod in papura-

Pe de alta parte, liderul social-democratilor bacauani, profesorul Vasile Bontas, considera ca Radu Mardare a dat dovada de competenta si responsabilitate in ceea ce priveste limitarea efectelor dezastrului de la Valea Muntelui. -Acolo, problemele sunt foarte mari-, a spus Bontas, -dar ele dateaza dinainte de 1989. Ajutoare au fost trimise tuturor familiilor afectate, insa este normal ca unii sa fie nemultumiti. Este vorba si despre cei care au refuzat, de pilda, sa primeasca parcele de teren in alte zone-. In ceea ce priveste acuzatiile liberalilor, Bontas crede ca -se profita de campania electorala si se cauta oameni nemultumiti, ca sa apara discutii despre PSD-. Mardare se afla, este adevarat, pe primul loc al listei candidatilor PSD Bacau pentru Camera Deputatilor.

Lidera PRM Bacau, Angela Bogea, spune insa ca atat PSD, cat si fosta Conventie nu au facut nimic pentru oprirea -furturilor masive din zona-. -Dupa revolutie, s-a carat lemn incontinuu, probabil ca or fi avut acte in regula, dar eu nu am vazut niciodata picior de politist in zona-, spune Bogea. Sinistratii nu de politisti au nevoie insa, ci de un acoperis deasupra capului. Poate ca-l vor capata in preajma alegerilor din 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.