Acasă Politic Solii Ungariei sugereaza retragerea ambelor rezolutii de la Consiliul Europei

Solii Ungariei sugereaza retragerea ambelor rezolutii de la Consiliul Europei

DISTRIBUIȚI

Biroul Permanent al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a amanat pentru la toamna discutarea motiunii Romaniei impotriva legitimatiei de maghiar. Imediat, decizia a fost anuntata ca o victorie a diplomatiei maghiare de Radio Kossuth Budapesta, care a constatat, de asemenea, ca mai multi euro-parlamentari si-au retras semnaturile de pe documentul Bucurestiului, iar unii dintre ei au aderat instantaneu la motiunea-replica a delegatiei maghiare. In acest timp, in capitala Romaniei, oficialii trimisi de Budapesta sa ia pulsul sensibilitatilor romanesti la Legea statutului au propus un targ: tara noastra sa-si retraga motiunea de la APCE, urmand ca, in replica, si Ungaria sa procedeze la fel.

Romania a ramas pe toamna

Proiectul de rezolutie initiat de Bucuresti a fost pasat catre Comisia de la Venetia, care urmeaza sa analizeze documentul, sa faca propuneri, sa elaboreze un raport care va fi gata probabil prin septembrie, cu ocazia urmatoarei sesiuni parlamentare – data la care scandalul legitimatiei de maghiar va fi fost ingropat de Budapesta. Potrivit Radio Romania Actualitati, decizia a fost luata la sugestia presedintelui APCE si a secretarului general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer. Comisia de la Venetia este un organism cu rol consultativ si este formata din 43 de juristi specializati in drept international public.

-Acum e timpul construirii si nu al mancatoriei-

Scoaterea motiunii Romaniei de pe rol a entuziasmat presa de la Budapesta. O ziarista de la Radio Kossuth Budapesta s-a grabit sa culeaga o declaratie la cald de la seful delegatiei ungare la Strasbourg, Laszlo Surjan. -Acum este timpul construirii si nu al mancatoriei-, s-a aratat generos Laszlo Surjan. Potrivit fruntasului maghiar, Consiliul Europei se fereste sa adopte decizii referitoare la unele dispute intre tarile membre si a considerat drept o solutie eleganta faptul ca delegatia ungara nu a prezentat in fata plenului APCE diferentele de opinie referitoare la Legea statutului. Radio Kossuth Budapesta si-a informat, cu acest prilej, ascultatorii ca motiunea romaneasca ramane fara sustinatori, din ce in ce mai multi parlamentari preferand sa treaca in tabara cealalta si sa semneze documentul maghiar.

Troc cu motiuni

La Bucuresti, delegatia parlamentara maghiara a avansat o propunere a Budapestei. Astfel, presedintele Comisiei de politica externa a Adunarii Nationale a Ungariei, Szent-Ivany Istvan, a declarat, ieri, la incheierea vizitei intreprinse la invitatia comisiei omonime din Camera Deputatilor, ca -daca cele doua delegatii nu-si vor retrage propunerile, inseamna ca am realizat mai putin decat ne-am fi asteptat-. Reprezentantul liberalilor din parlamentul ungar, formatiunea care a votat impotriva Legii statutului maghiarilor, a precizat ca ar fi mai potrivita o consultare bilaterala pe problemele aflate in divergenta decat solutionarea neintelegerilor -prin canale internationale-. Militand pentru continuarea consultarilor pe tema Legii statutului, Szent-Ivany a spus ca reuniunea comisiei mixte de experti, in baza tratatului bilateral, ar putea avea loc in vara, fara insa a preciza un termen in acest sens.

Ungaria cere cu insistenta consulat la Miercurea-Ciuc

Liberalul maghiar a sustinut cu tarie -redeschiderea Consulatului ungar la Miercurea-Ciuc- in contrapartida cu deschiderea unui consulat al tarii noastre in orice localitate de pe teritoriul Ungariei. In sprijinul doleantelor exprimate, Szent-Ivany a oferit un exemplu -zonal-: -Ungaria a dorit de mult timp un consulat la Subotita. Milosevici a refuzat, dar in cateva luni Kostunica si Djindjici au rezolvat problema-.

Invataturile lui Janos Martonyi catre omologul sau, Geoana

Ministrul de externe maghiar, Janos Martonyi, i-a trimis o scrisoare omologului sau roman, Mircea Geoana, in care nu pierde prilejul sa arate cu degetul, ca si Victor Orban, spre presa romaneasca. Declaratiile din mass-media romaneasca referitoare la Legea statutului maghiarilor i se par lui Martonyi inexplicabile si disproportionate. Martonyi considera ca Ungaria a tinut cont de multe observatii ale partii romane. El da ca exemplu indepartarea din textul final al legii prevederea cu privire la posibilitatea sprijinirii organizatiilor care functioneaza pe principii comerciale (contrazicand, astfel, opozitia maghiara, care i-a reprosat Guvernului de la Budapesta faptul ca nu a consultat tarile vecine la redactarea legii). In finalul scrisorii, Martonyi il sfatuieste malitios pe Geoana ca, pe viitor, in loc de presa, sa utilizeze canale diplomatice pentru transmiterea mesajelor.

Epistola ministrului de externe din Ungaria vine ca raspuns la cea adresata de Mircea Geoana la inceputul lunii iunie si afirmatiile sale au fost preluate de Radio Kossuth Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.