Acasă Politic Stenograme Viorel Hrebenciuc – Dan Șova din dosarul penal de trafic de...

Stenograme Viorel Hrebenciuc – Dan Șova din dosarul penal de trafic de influență

DISTRIBUIȚI

Senatorul Dan Șova a discutat cu deputatul Viorel Hrebenciuc despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenței politice de către liderul unui partid în scopul obținerii unui folos necuvenit, susținând că această modificare trebuie pornită de la Ministerul Justiției ”cu inteligență”, se arată în stenogramele DNA.

Potrivit documentului, discuția dintre cei doi s-a purtat și în contextul în care Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârșirea unor asemenea infracțiuni, concluzionând că, întrucât acesta era ”un demers controversat”, nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

Procurorii susțin că Dan Șova a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele PSD îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care are calitatea de suspect.

„Viorel Hrebenciuc: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șef — nu șef…
Dan Șova: De partid.
Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Dan Șova: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.
Viorel Hrebenciuc: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm — că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum — că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare!
Dan Șova: Da, da. (…)
Viorel Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…
Dan Șova: Nu, codul integrității…
Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa, mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Domne, dar vedeți că e așa? Și zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov și la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta.
Dan Șova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câțiva judecători — ca sunt prieten, sunt 15 ani de bară — Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.
Viorel Hrebenciuc: Exact.
Dan Șova: Modificați legea.
Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
Dan Șova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiției cu inteligență.
Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie și
avantajul tău.
Dan Șova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiție, că am discutat cu Victor treaba asta”, se arată în stenogramele DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.