Acasă Politic Stoica si Melescanu deschid usa Dreptei

Stoica si Melescanu deschid usa Dreptei

DISTRIBUIȚI

– O data cu fuziunea, sunt acum in PNL nume ca Valeriu Stoica, Teodor Melescanu, Theodor Stolojan, Viorel Catarama, Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Cosa. O sa incapa toate aceste sabii intr-o teaca?

Valeriu Stoica: – Nu vorbim de o teaca, ci de un adevarat rastel, in care vor incapea toate personalitatile lumii politice si ale societatii civile care impartasesc valorile liberale. De altfel, noi dam acum un semnal foarte clar pentru toti cei care vor sa participe la acest proiect politic de construire a alternativei la actuala guvernare. Astazi (n.r. – sambata), s-a semnat actul de nastere a fortei Dreptei care va face opozitie la PSD, convingand populatia ca exista o alta solutie politica pentru Romania – o solutie reala la problemele societatii: solutia liberala.

Iar, referindu-ne la relatia dintre reprezentantii PNL si ApR, trebuie sa stiti ca negocierile de fuziune au fost o premiera pentru viata politica romaneasca, un exemplu de flexibilitate, cooperare si viteza. De nenumarate ori s-au lansat idei si proiecte politice care s-au dovedit a fi simple baloane de sapun, care nu au fost puse in practica sau care nu au generat decat conflicte si faramitari in viata politica. Noi astazi construim ceva – temelia unei Drepte puternice.

Teodor Melescanu: – O sa incapa, pentru ca ideea care sta la baza actiunii noastre politice este aceea de a crea o echipa. O echipa, cu cat are oameni mai multi si mai valorosi, cu atat are o forta mai mare, un impact mai mare la nivelul electoratului. In opinia mea, nu numai ca vor incapea, dar atmosfera o sa fie in continuare de dezbatere foarte libera, astfel incat, in final, ceea ce va rezulta din discutii sa fie cele mai bune initiative politice ale PNL.

– Nu e cam subtire zestrea ApR la maritisul cu PNL?

Valeriu Stoica: – Noi n-am facut calcule seci, aritmetice cand am initiat fuziunea, pentru ca, as spune, nu este important raportul dintre cal si calaret, ci echipa care va castiga cursa. Iar daca vreti sa vorbim neaparat de zestre, nu uitati ca ApR are o buna reprezentare in planul alesilor locali, ceea ce arata insa ca forta Dreptei nu este o ambitie a liderilor de la centru, ci se bazeaza pe situatia concreta, din teritoriu. PNL si-a dublat, practic, numarul consilierilor locali, stopand, in acelasi timp, migratia alesilor ApR spre alte partide.

Teodor Melescanu: – Depinde cu ce o comparati. Daca o comparati cu dorinta noastra, este subtire, daca o comparati cu faptul ca am fost al treilea partid politic la alegerile locale si am venit cu 70% din aceasta zestre, este mult. Oricum, mult mai mult decat ce ar putea sa aduca partide politice traditionale, cu istorie, care au inregistrat scoruri mult mai mici ca ale noastre, chiar daca au fost la guvernare si au putut multumi o clientela foarte numeroasa.

– PNL a negociat accesul ApR intr-un sfert din structurile sale de decizie. Este PNL de patru ori mai fortos ca ApR?

Valeriu Stoica: – Se poate spune si asa ceva, dar ceea ce conteaza este semnificatia acestei fuziuni, mesajul pe care il dam catre populatie care, dezamagita de guvernarea PSD, are nevoie de o varianta politica.

Teodor Melescanu: – Nu, aceasta este la nivel national. La nivel local, lucrurile arata asa cum arata realitatea. Sunt organizatii ale noului PNL care sunt conduse de oameni ce provin din ApR. E vorba de Dambovita, Vaslui, Buzau… Lucrurile s-au asezat pe valoarea reala. In unele judete, am fost mai buni – lucrul asta s-a recunoscut -, in alte judete am fost apropiati si s-a tinut seama si de lucrul asta. Problema e ca la nivel national avem un mare handicap: ApR nu are reprezentare parlamentara si acest lucru si-a spus cuvantul.

– Nu isi vor da coate in 2004 cei doi fosti candidati la presedintia Romaniei, Theodor Stolojan si Teodor Melescanu?

Valeriu Stoica: – Este prea devreme sa discutam despre candidaturi la Presedintie – nu acesta este obiectul fundamental al PNL. PNL va prezenta populatiei solutii la problemele prezentului. Oamenii trebuie sa stie ca aceasta tara nu este condamnata la saracie, ca exista solutii pe care actualii guvernanti nu stiu sau nu vor sa le puna in practica.

PNL va avea, cu siguranta, si candidat la Presedintie. Oricum, mai bine inflatie decat criza de personalitati.

Teodor Melescanu: – Eu nu cred ca asta este ideea, de a ne da coate. Ideea de competitie este unul dintre principiile liberale si eu as dori din inima sa avem cat mai multi candidati credibili la Presedintie, ca sa-l putem alege pe cel mai bun si sa ne asiguram succesul, la viitoarele alegeri, asa cum ni-l dorim si asa cum merita Romania.

– Nu va respinge electoratul ideea grefarii ApR pe trupul PNL, tinand cont de ideologia celor doua partide?

Valeriu Stoica: – Optiunea social-liberala a ApR a facut posibila si -cooperarea ideologica- dintre cele doua partide. De altfel, analizele sociologice arata ca PNL si ApR au acelasi tip de alegatori: intreprinzatori, intelectuali, dar si alte categorii care impartasesc ideile liberale. Acesti oameni isi vor regasi acum optiunile intr-un singur partid: PNL. In plus, nu uitati ca exista multi nehotarati – peste jumatate din alegatori – si o serie de dezamagiti pe care vrem sa ii aducem in 2004 la vot. Pentru ca este falimentar sa ramai definitiv in aceasta zona a dezamagirii.

Teodor Melescanu: – Eu nu am studii medicale si nu-mi plac metaforele de ordin medical. Nu e vorba de o grefa, e vorba de o fuziune intre doua partide intre care exista o comunitate de idei si, mai ales, un lucru pe care nu trebuie sa il uitati: faptul ca electoratul nostru este, in mare masura, acelasi. Desi nu se pune problema de a fi perceputi ca atare, ci de a extinde sprijinul in cadrul acestui electorat care, repet, este comun. Si cel mai important este un lucru: faptul ca peste 50% este format din oameni tineri. Ei sunt cei spre care privim si care sunt convins ca vor fi din nou extrem de importanti in batalia politica.

– Coagularile presupun din ce in ce mai putine partide. Chiar este bine pentru sanatatea democratiei?

Valeriu Stoica: – Romania are nevoie de partide puternice. Vremea coalitiilor a trecut, dupa cum si sistemele politice de tip -cometa-, cu un singur partid mare si o puzderie de partide mici, creeaza probleme democratiei. Or, PSD tinde spre acest sistem. De aceea noi incercam sa coagulam sub sigla si valorile liberale un partid puternic – un pol al Dreptei.

Teodor Melescanu: – Da, sigur. O democratie stabila trebuie sa fie bazata pe doua, maximum trei formatiuni politice mari, astfel incat oamenii sa aiba posibilitatea de a alege. In momentul in care exista o puzderie de oferte politice, este foarte greu sa faci o alegere, chiar in cunostinta de cauza.

– Va alege -banda- din Dreapta acest popor care si-a format intr-o jumatate de secol numai reflexe de stanga?

Valeriu Stoica: – Politicienii romani au facut adesea o mare greseala: si-au subestimat alegatorii. Romanii nu sunt, in mod traditional, de stanga, sunt oameni deschisi si catre alte solutii politice. Important e ca alternativele politice care li se ofera sa aiba consistenta si sa fie reprezentate de oameni seriosi. Scandalurile mediatice din ultima vreme, care dezvaluie afacerile dubioase ale guvernantilor, vor macina increderea populatiei in PSD. Cu atat mai mult, cu cat oamenii traiesc in mizerie, in timp ce guvernantii afiseaza un triumfalism nejustificat. PNL are solutii si terapii pentru scoaterea Romaniei din saracie.

Teodor Melescanu: – Aici nu e vorba de o alegere, e vorba de intelegerea faptului ca Romania are nevoie de o revolutie cu adevarat liberala, daca vrem sa traim mai bine si sa incheiem odata aceasta tranzitie care pare ca nu se mai sfarseste. In momentul in care oamenii vor intelege acest lucru (PSD si Guvernul Adrian Nastase fac o munca -excelenta- in a-i convinge pe oameni ca nu pot reprezenta o solutie la problemele lor), atunci problema este rezolvata. Deci nu se pune in discutie a schimba banda, ci a intelege ca nu exista o alta banda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.