Acasă Politic Stolojan, singurul liberal care vrea sa guverneze cu PSD

Stolojan, singurul liberal care vrea sa guverneze cu PSD

DISTRIBUIȚI

Combinatia postelectorala cu PSD ar fi un fel de bunjee-jumping pentru liberali. Aceasta este concluzia celor patru vicepresedinti ai PNL, -muschetarii- partidului condus de Theodor Stolojan, care detin principalele parghii ale puterii executive alaturi de presedinte. PNL ar putea cadea de la mare inaltime la sfarsitul viitoarei legislaturi daca s-ar lasa sedus de perspectiva guvernarii alaturi de PSD, fiind condamnat la un scor de 7-8%, cu care nu va juca niciodata o carte importanta in politica romaneasca. Teodor Melescanu, Paul Pacuraru, Calin Popescu Tariceanu si Gheorghe Flutur resping ferm acest scenariu – situandu-se pe aceeasi pozitie cu fostul presedinte, Valeriu Stoica, care a facut la congres un apel vehement pentru ca liberalii sa nu bata palma cu pesedistii. Desi Stolojan a evitat in week-end sa declare explicit acest veto, un document secret al PNL semnat de Calin Tariceanu si adoptat in noiembrie anul trecut de Biroul Executiv Central – devenit strategie de partid – exclude un asemenea scenariu, vorbind insa de o alianta politica cu PD in perspectiva viitoarelor alegeri.

Vicepresedintii lui Stolo nu vor puterea cu orice chip

Atacul de la congres al liderului PNL, Theodor Stolojan, la adresa PSD a fost umbrit de rezervele ulterioare ale fostului premier. Intrebat daca exclude orice combinatie postelectorala cu actualul partid de guvernamant, Stolo nu s-a grabit sa intareasca ideea. Vicepresedintii PNL au recuperat insa ieri aceasta imagine, declarand indezirabil asemenea mariaj politic. In plus, surse din PNL arata ca Biroul Executiv Central a adoptat deja in noiembrie anul trecut un document strategic produs de Calin Tariceanu, care a transformat in politica de partid ideile din acest text. Astfel, se arata explicit ca PNL nu va accepta o oferta politica a PSD de colaborare guvernamentala postelectorala si ca se va construi o alianta cu PD in perspectiva alegerilor din 2004.

Fidel ideilor sale, Tariceanu a declarat si el acelasi lucru: -PNL nu si-ar putea aplica programul guvernand cu un asemenea partener puternic, iar in 2008 s-ar reintoarce definitiv la punctul de plecare, ramanand cu doar 7-8%-. In plus, vicele liberal cu puteri -strategice- sustine ca o alaturare de PSD ar mirosi urat si din cauza coruptiei partidului de guvernamant, care are -o imagine din ce in ce mai proasta-.

Vicepresedintele Paul Pacuraru – acreditat drept ideologul partidului – are aceeasi viziune, exprimata direct: -Prefer sa ramanem 10 ani in opozitie, decat sa facem guvern cu PSD-. El explica faptul ca aceasta ar afecta interesele pe termen mediu si lung ale partidului, compromitand ideea de liberalism.

Teodor Melescanu – primul dintre vicepresedinti – vede -imposibila o combinatie cu acelasi partid, cata vreme obiectivul PNL este acela de a deveni alternativa la PSD-, numai o criza nationala justificand o alaturare de social-democrati. Astfel, -nu avem ce sa cautam la guvernare cu PSD-.

Mana dreapta a lui Stolojan, vicele Gheorghe Flutur, prefera o formula mai delicata, fara accente vehemente, care atesta insa aceeasi idee: -PSD este adversarul nostru politic si combinatia cu acest partid este o problema inchisa deocamdata-.

PD – in dizgratie

Convinsi ca vor atinge stacheta de 20% in alegeri, liberalii nu mai sunt sedusi de ideea unei logodne pr-electorale cu democratii. Tulburarile interne de pe corabia lui Basescu nu au speriat PNL, motivul real fiind perspectiva decalarii alegerilor prezidentiale de parlamentare. -Acest lucru face ca ideea tandemului Stolojan-Basescu sa fie scoasa din circuit-, asa incat -nu exista semne ca ar fi mai mari castigurile decat pierderile- – arata Paul Pacuraru. Si vicele Teodor Melescanu se declara sceptic: -Combinatia PNL-PD va fi greu de realizat in aceste conditii-, el neexcluzand insa o intelegere pentru participarea impreuna la guvernare, alaturi de UDMR. Gheorghe Flutur sustine ca problema aliantei cu democratii s-ar putea pune numai dupa ce PNL va atinge nivelul de 20% – simpatie electorala, liberalii avand ca obiectiv sa creasca -prin ei insisi-.

Singurul vicepresedinte care pledeaza in continuare pentru o alianta cu PD – alaturi de Valeriu Stoica – este Calin Popescu Tariceanu. El sustine ca tandemul Stolojan – Basescu va fi o locomotiva de imagine, chiar daca alegerile vor fi decalate, termenul optim de realizare a acestei aliante fiind dupa alegerile locale.

Liberalii nu au luat inca o decizie la varf privind traseul politic in perspectiva alegerilor, preocuparea lor de baza fiind propria consolidare si cucerirea simpatiei publice – pe valul favorabil creat prin venirea lui Stolojan. Aflat la 16% – cu sanse de crestere in jur de 20% – PNL si-ar risca destinul prin alaturarea de PSD in viitoarea legislatura, astfel incat, desi ar ramane legat de corzile parlamentare, nu ar mai reveni niciodata la pozitia de plecare, cea mai buna din istoria sa postrevolutionara.

Mitrea nu exclude o -relatie- cu liberalii

Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea, este de parere ca anul 2007 trebuie sa gaseasca Romania cu un singur partid social-democrat. El a declarat ca PD, ca membru in Internationala Socialista, ar trebui sa stie deja acest lucru. Mitrea a precizat ca actualul partid de guvernamant este deschis fuziunii cu partidele de stanga, dar si aliantelor cu partidele de dreapta, doar daca acestea din urma sunt in interesul national. El nu a exclus o formula PSD-PNL, dar a catalogat drept o -fantezie- un guvern de uniune nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.