Home Politic SUA dau asigurări că România nu trebuie să se îndoiască de fermitatea...

SUA dau asigurări că România nu trebuie să se îndoiască de fermitatea umbrelei de securitate a NATO

DISTRIBUIŢI

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri, într-o conferință comună ținută la Cotroceni împreună cu vicepreședintele SUA Joe Biden, că a discutat cu omologul său american despre consolidarea statului de drept, situația din Ucraina și securitatea la Marea Neagră, securitatea energetică și dependența de gazul rusesc, necesitatea investițiilor americane în România pentru crearea locurilor muncă.

Băsescu i-a mulțumit lui Joe Biden pentru reacția imediată a SUA la momentul declanșării conflictului din Ucraina și anexării ilegale a Crimeei, de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. „În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care au avut-o Statele Unite la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la cea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică”, a afirmat Traian Băsescu în declarația comună cu vicepreședintele SUA.

Președintele Băsescu a subliniat că acest lucru este o reconfirmare şi o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul. „De aceea probabil şi exigenţa SUA în relația cu România, ca și noi să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept”, a continuat șeful statului.

Liderul de la Cotroceni i-a mulțumit, miercuri, vicepreședintelui Joe Biden pentru reacția imediată a SUA la momentul declanșării conflictului din Ucraina și anexării ilegale a Crimeei, de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. La rândul său, Joe Biden a spus că mulțumește pentru angajamentul privind parteneriatul trans-atlantic și a pus accentul pe domeniul militar.

El a apreciat progresele făcute în istoria recentă de România care s-a ridicat de la tiranie la statului de membru NATO. Biden a vorbit despre faptul că România ar fi trebuit să intre încă din 1999 în NATO și că, personal, a insistat pe lângă Clinton pentru acest lucru.

Biden a precizat că militarii români au fost mereu alături de soldații americani și au „luptat fără rezerve”. El a spus că încurajează România pentru a ridica bugetul alocat apărării la 2% din PIB și a dat asigurări că vor veni și alte investiții militare americane pe lângă cele de la baza militară de la Deveselu care va găzdui elemente ale scutului antirachetă. În privința articolul 5 al Tratatului Alianței, Biden a precizat că niciun membru sau aliat al NATO nu trebuie să se îndoiască.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, la Cotroceni, că vrea să spună de pe pământ românesc: „Vom onora articolul 5 al Acordului NATO, să nu vă indoiţi, este o datorie sacră”. Nici situația din Ucraina nu a fost ocolită de cei doi interlocutori și a ținut să amintească de exercițiile militare comune dintre soldații români și americani care se desfășoară la Suceava. 

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a mai spus că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism. Vicepreşedintele american a spus că atunci când este corupţie toate lucrurile sunt influenţate. „Toate sunt subminate atunci când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur şi simplu patriotism”, a spus Biden.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.