Home Politic SUA și NATO dau mesaje tot mai ferme la București în privința...

SUA și NATO dau mesaje tot mai ferme la București în privința Rusiei

DISTRIBUIŢI

Pe fundalul tensionării situației în regiune, dar și pe relația București-Moscova, SUA și NATO dau asigurări directe României, dar avertizează în aceeași măsură că Rusia își va folosi toate trucurile pentru a schimba cursul anumitor sectoare vitale din România. Mesajele americanilor au venit zilele acestea pe mai multe căi. Primul a fost analistul american al agenției Stratfor, Robert Kaplan, cel care și-a lansat ultima lucrare, „Răzbunarea geografiei”, joi, la MAE. El a afirmat că războiul, în forma sa clasică, nu va fi tocmai o opțiune a Moscovei împotriva Bucureștilor, dar cert este că Rusia își va înmulți acțiunile de slăbire a României în domenii-cheie. „Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor”, a avertizat Kaplan. El a mai amintit că Moscova nu va urmări neapărat refacerea Pactului de la Varșovia, ci mai degrabă să controleze o „zonă-tampon” în sensul tradițional.

De asemenea, șeful NATO, a venit vineri la București pentru a dat un mesaj ferm de susținere a României din punct de vedere al amenințărilor militare. El a spus că în Rusia nu se mai poate avea încredere și că NATO va face „tot ce este necesar, oricât e nevoie”, pentru apărarea aliaţilor. El a adăugat că, de aceea, Alianţa şi-a consolidat prezenţa de la Marea Baltică până la Marea Neagră. „Sarcina principală a NATO este apărarea şi protejarea aliaţilor noştri, şi angajamentul nostru este extrem de solid”, a mai spus Rasmussen. „Aş vrea să fiu foarte clar. România nu este singură. Sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO. De aceea am consolidat prezenţa noastră, pe mare, în aer, şi pe teren, din Marea Neagră până în Marea Baltică, inclusiv aici, în România, şi vom face tot ce este necesar, oricât este nevoie”, a declarat secretarul general al NATO.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a folosit o expresie nefericită, comparând Marea Neagră cu un „stomac moale”. Pe fond, președintele a afirmat un fapt real cum că Marea Neagră a devenit un punct nevralgic și foarte expus dominației rusești. „După Nagorno Karabah, Osetia, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, iată un nou punct pe harta Mării Negre unde se află concentrate forţe militare ale Federaţiei Ruse care creează instabilitate şi dezechilibre în raportul de forţe din Marea Neagră, dezechilibre care vor trebui compensate”, a spus Traian Băsescu. Preşedintele a explicat că a subliniat „necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră”. Declarațiile lui Băsescu vin la doar câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a precizat că Rusia intenționează să aducă 30 de noi nave militare în cadrul Flotei Ruse de la Marea Neagră până în 2020.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.