Acasă Politic Tăriceanu ar putea fi amendat pentru discriminare

Tăriceanu ar putea fi amendat pentru discriminare

DISTRIBUIȚI

 

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist a sesizat CNCD în cazul declarațiilor făcute de Călin Popescu Tăriceanu, reclamând că acesta a folosit peiorativ termenul „autism” pentru a-l caracteriza pe Crin Antonescu.

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că demisia lui Klaus Iohannis este recunoașterea implicită a unui eșec, iar pozițiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parțiale sunt ale unei persoane care suferă de autism, el precizând că liberalii trebuie să decidă.

 

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, arătând că atât exprimarea la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât și atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la această categorie defavorizată sunt ofensatoare.

 

„Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum «autism/autist» pentru a atrage atenția publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecțiunea, cât și persoanele care suferă de autism, cu acțiuni și comportamente negative”, arată FEDRA într-un comunicat de presă transmis miercuri agenției MEDIAFAX.

 

FEDRA precizează că, în ultimii ani, organizațiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România au informat cu regularitate clasa politică și decidenții politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscută și înțeleasă. De asemenea, s-au făcut eforturi mari pentru legiferarea unor direcții care să diminueze gradul de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu autism și să faciliteze integrarea socială a acestora.

 

„Faptul că oameni politici încă folosesc peiorativ termenul de «autism», în discursurile publice, asociindu-i conotații negative, nu aduc doar ofensă persoanelor cu autism, ci instigă indirect la discriminarea și stigmatizarea acestora. Mai mult decât atât, deși reprezentanții clasei politice care au folosit același gen de discurs au fost sesizați în repetate rânduri (prin mesaje oficiale sau prin rețelele de socializare), aceștia nu au revenit niciodată cu scuze publice și cu explicații menite să diminueze consecințele neplăcute ale declarațiilor lor asupra persoanelor cu autism”, se mai arată în comunicat.

 

FEDRA cere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să-l sancționeze pe Tăriceanu pentru aceste declarații, iar lui Tăriceanu îi solicită să își ceară scuze public.

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara că este important ca luni conducerea PNL să facă o analiză și să își asume responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor, iar el va privi din afară aceste dezbateri, adăugând că este foarte curios ce turnură vor lua.

 

„Din semnalele pe care le-am văzut, cu excepția anunțului lui Iohannis, nu mi se par cele îmbucurătoare. Mesajele pe care le-a dat domnul Antonescu par cele ale unei persoane lovite de autism”, a spus Tăriceanu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.