Acasă Politic Tariceanu cheltuie miliarde pe carti postale electorale

Tariceanu cheltuie miliarde pe carti postale electorale

DISTRIBUIȚI

Sub pretextul unei campanii de educare a populatiei privind Uniunea Europeana, Agentia pentru Strategii Guvernamentale a cheltuit sume importante din buget pentru a realiza niste carti postale de calitate indoielnica menite sa popularizeze mai mult imaginea premierului Tariceanu decat pe cea a UE. Pe un fond portocaliu, chipul surazator al lui Calin Popescu Tariceanu trimite mai degraba la afisele din campania electorala a Aliantei DA, decat la un mesaj de informare despre institutiile europene.

-Dumneavoastra ati contribuit din plin la acest proces istoric. Va multumesc in numele intregii echipe de guvernare pentru sustinerea si pentru eforturile dumneavoastra-, se adreseaza Tariceanu cetatenilor, prin intermediul -gaselnitei- realizate de ASG si aprobate de el insusi.

-Fluturasul-, aprobat de conducerea executivului, aduce aminte de metehne mai vechi pe care Agentia le avea pe timpul premierului pesedist Adrian Nastase, aspru criticat de actuala putere pentru asemenea practici.

Cate un eurocent i-a constat pe cei de la Agentie tiparirea unei singure carti postale, peste 4 milioane de asemenea fly-ere fiind distribuite pe la prefecturile din tara si la oficiile postale din Bucuresti. La cele 40.000 de euro care rezulta dintr-un calcul simplu pot fi contabilizate si cheltuielile de expediere, minore in comparatie cu intregul buget pe care ASG il are la dispozitie pentru asemenea campanii. Anul acesta, intregul buget alocat agentiei depaseste 60 miliarde de lei, din care 33 de miliarde sunt destinate cheltuielilor pe primul semestru.

Conform unor surse guvernamentale, fluturasii lui Tariceanu fac parte dintr-o campanie mult mai ampla, care mai include si tiparirea unor afise, dar si publicitate la televiziuni si prin ziare. Aceleasi surse sustin ca ar fi fost alese deja si -canalele- prin care vor fi transmise aceste mesaje poporului: Realitatea TV, -Academia Catavencu- si -Cotidianul- ar urma sa fie beneficiarele unui buget consistent. Alfred Bulai, presedintele ASG, infirma aceste acuzatii, dar isi asuma integral conceperea cartilor postale cu primul om din executiv.

Cartile postale cu imaginea premierului Calin Popescu Tariceanu pe ele sunt noua gaselnita a Agentiei pentru Strategii Guvernamentale pentru a promova imaginea executivului. Sub pretextul unei campanii de informare a populatiei in privinta UE, agentia cheltuieste cate 40.000 de euro pentru fiecare transa de fluturasi de pe care ne priveste zambitor ca un ginerica seful executivului, Calin Popescu Tariceanu.


Campania de -educare- a populatiei pe care o pregateste Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) miroase de la o posta a campanie electorala. Pe la oficiile postale din Bucuresti si pe la prefecturile din tara se pot gasi tot felul de carti postale cu chipul premierului Calin Popescu Tariceanu. E drept, fluturasii sunt denumiti sugestiv -Europa 2007-, dar chipul zambitor al primului-ministru, culmea, pe un fundal portocaliu, aduce mai degraba cu un afis al Aliantei DA din campania electorala decat cu un material informational. Pe verso, premierul ne multumeste respectuos noua, cetatenilor, ca l-am ajutat sa aduca Romania mai aproape de aderare. -Guvernul pe care il conduc isi asuma intreaga raspundere pentru sustinerea si pentru eforturile dumneavoastra-, ii asigura Tariceanu pe cetatenii cu drept de vot, contrazicand evidentele din Raportul de tara.

Ceea ce Alfred Bulai, presedintele ASG, ne-a declarat ca voia sa fie o campanie prin care sa ii atentioneze pe romani asupra informatiilor privind Uniunea Europeana pare sa se fi transformat intr-o veritabila campanie de imagine -pro Tariceanu-, iar -vinovati- sunt atat ASG, cat si premierul care raspunde atat de activitatea agentiei, cat si de modul in care i se foloseste imaginea.

40.000 de euro cheltuiti pentru -fluturasii- lui Tariceanu

-Am punctat Raportul de tara pe ideea ca avem o campanie mai larga de a atentiona asupra informatiilor privind UE si toate evenimentele care au legatura cu aceasta-, ne-a explicat presedintele ASG. Cartea postala -Europa 2007- este doar una dintre modalitatile prin care Alfred Bulai pune la cale educarea populatiei si -punctarea momentelor care marcheaza anumite prioritati, pentru ca sunt ale Romaniei, nu ale unui minister in parte-, s-a dezvinovatit presedintele ASG. In cadrul campaniei au mai fost scoase pana acum trei alte tipuri de pliante, inca din 9 mai, cand agentia i-a recompensat cu tricouri pe cei aproximativ 200 de copii care imparteau fluturasi cu informatii despre Ziua Europei, iesind astfel mai ieftin cu cheltuielile de distributie. -Fiecare astfel de campanie a costat mai putin de 40.000 de euro!-, a explicat Alfred Bulai. Aceeasi suma a fost cheltuita si pentru cartile postale cu chipul surazator al lui Tariceanu pe ele, fiecare costand intre 0,75 si 1 cent, din bugetul agentiei. Cum evenimentul pe care ASG dorea sa il marcheze – citirea Raportului de tara din 16 mai privind data aderarii Romaniei la UE – avea o semnificatie aparte pentru activitatea guvernului Tariceanu, agentia a mai printat si 1.000 de afise la imprimanta proprie. De licitatie nici nu s-a pus problema, in primul rand pentru ca aceste carti postale au fost realizate cu sprijinul -echipei tehnice- a agentiei, dar si pentru ca -nu mai era timp-, s-a fastacit Bulai.

Bani cheltuiti dupa cum bate vantul

Cele aproximativ 33 miliarde de euro primite de ASG pentru primul semestru al anului sunt rezervate campaniilor de cercetare, de transparenta si de comunicare, a mai explicat Alfred Bulai. Cum nu exista deocamdata un buget separat pentru campania de comunicare interna si externa privind demersurile Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana, presedintele ASG are libertatea de a folosi banii dupa cum considera de cuviinta. Bulai a recunoscut ca ideea cu cartile postale a fost a lui, iar explicatia sa a fost ca -fituicile- de acest gen ajung mai bine la oameni decat spoturile publicitare. Surse din cadrul Cancelariei ne-au declarat ca, sub pretextul educarii privind UE, ASG se pregateste pentru o campanie mult mai costisitoare, stabilind deja contracte de publicitate cu Academia Catavencu, Realitatea TV si cu -Cotidianul-. -Este mult prea departe sa vorbim de parteneri media. Pentru un clip social este nevoie de un buget imens, pe care nu il avem la dispozitie. Si oricum, nu vom face oferte numai catre anumite televiziuni-, a replicat presedintele agentiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.