Acasă Politic UDMR ameninta ca rupe protocolul cu PDSR

UDMR ameninta ca rupe protocolul cu PDSR

DISTRIBUIȚI

Reprezentantii comunitatii maghiare sustin ca se incearca sabotarea demersului de infiintare a universitatii private in limba maghiara.

Problema unitatilor de invatamant superior in limba maghiara a fost din nou adusa pe tapet de catre presedintele Curatoriului Fundatiei Sapientia, Tonk Sandor. Transant, acesta si-a exprimat nemultumirea fata de hotararea Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) de a amana decizia finala in cazul infiintarii unei universitati maghiare particulare. -A devenit evident ca ne aflam de fapt in fata unei decizii politice si se cauta motive pentru impiedicarea infiintarii universitatii particulare-, sustine Tonk Sandor. El a avansat ipoteza ca CNEAA cauta subterfugii, deoarece doreste ca in prealabil sa se infiinteze universitatea in intregul ei si abia dupa aceea sa fie inaintata cererea privind aprobarea functionarii acesteia. In opinia presedintelui Curatoriului, cursul normal al demersului in cauza ar fi chiar contrariul . -Ar trebui acreditate in primul rand sectiunile, apoi catedrele si abia la urma universitatea in sine-, apreciaza Tonk. Plecand de la premisa ca -infiintarea universitatii maghiare private a devenit pur si simplu imposibila-, el nu a ezitat sa ceara o mana de ajutor chiar de la Guvernul de la Budapesta. -Daca Executivul ungar nu intervine, din universitate nu se va alege nimic-, s-a alarmat Tonk Sandor.

Daca universitatea nu primeste OK-ul, protocolul se rupe

Deputatul UDMR Asztalos Ferenc a afirmat ca Uniunea nu exclude posibilitatea de a rupe Protocolul cu PDSR, in cazul in care partidul de guvernamant nu va da curs solicitarilor privind infiintarea unei universitati in limba maghiara. -Daca nu se intampla nimic in termen de un an de la semnarea pactului PDSR – UDMR, vom ajunge in situatia de a pune sub semnul intrebarii necesitatea mentinerii acestei intelegeri, si asta nu pentru ca noi nu ne-am fi indeplinit angajamentele-, a declarat subalternul lui Marko Bela pe linie de partid. -Chiar daca acum mai poate spune ca aceasta problema nu reprezinta o prioritate si in ciuda unor voci ultranationaliste aparute in sanul partidului condus de Adrian Nastase, PDSR trebuie sa ne acorde acest sprijin, pe baza Protocolului, sau sa suporte consecintele unui eventual refuz in acest sens-, a atras atentia deputatul UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.