Home Politic UDMR, la un pas de a iesi din legalitate si a intra...

UDMR, la un pas de a iesi din legalitate si a intra in Tara Bascilor

DISTRIBUIŢI

– In sambata dinaintea Invierii, episcopul reformat Laszlo Tokes ii cheama pe maghiari la Odorheiu Secuiesc, pentru a zamisli un parlament propriu al comunitatii unguresti

– Fostul presedinte de onoare al UDMR ar dori ca respectiva institutie sa preia in totalitate prerogativele parlamentului de la Bucuresti in anumite domenii, unul dintre acestea fiind educatia etnicilor maghiari

– -Noi contam pe baza subsidiaritatii, pe delegarea unor atributii nationale in consens din partea parlamentului in probleme care ne privesc-, spune Tokes, facand uitat faptul ca demersul sau se plaseaza in afara sferei legale din Romania

– Conducerea UDMR isi limiteaza actiunea impotriva episcopului maghiar la declaratii critice. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a anuntat ca nu va exista nici o interdictie de la centru pentru membrii UDMR de a merge la Odorheiu Secuiesc in sprijinul lui Tokes

– Demersul episcopului survine dupa ce deputatul UDMR Robert Raduly a afirmat, intr-un interviu acordat presei maghiare, ca doreste -autonomia Tinutului Secuiesc asa cum este cea din Tirolul de Sud sau chiar cum este cea mai apropiata si mai palpabila: cea din Kosovo-. Desi a considerat nefericit exemplul lui Raduly, Laszlo Tokes a oferit ca model-alternativa un alt caz insangerat din istoria contemporana: Spania, marcata inca de actiunile separatiste din Tara Bascilor.


La Odorheiu Secuiesc se pune de un parlament national maghiar


Pentru prima data in 13 ani, episcopul Laszlo Tokes isi muta in spatiul realitatii ideile maximale privind autonomia Ardealului, care i-au adus, de-a lungul timpului, ciobirea prestigiului dobandit la Revolutie si l-au transformat in una dintre putinele persoane care produc la varful UDMR un sentiment de jena.

In ajun de Inviere, episcopul ii va chema la Odorheiu Secuiesc pe toti maghiarii care vor un Ardeal debransat de statul national unitar, pentru a pune temelia unui parlament propriu si ilegal. Actiunea lui Tokes survine dupa ce un alt reprezentant al comunitatii maghiare, deputatul Robert Raduly, a cerut autonomia Tinutului Secuiesc, oferind ca matrice pentru organizarea acestuia… insangeratul Kosovo.

Un Parlament in afara tuturor normelor legale si de bun simt

Un comunicat remis de Eparhia Reformata exclusiv presei maghiare releva ca reveriile lui Tokes merg pana la o tentativa de a pune pe roate un parlament propriu al comunitatii maghiare, demers contrar nu numai legilor Romaniei, dar si tuturor incercarilor de bun simt de a lasa in trecut tensiunile romano- maghiare si traumele pe care acestea le-au produs. -Cu ocazia Forumului de la Odorheiu Secuiesc va fi prezentat public Corpul de Initiativa al Autoguvernarii, ce se va forma in ziua precedenta, a carui principala sarcina este infiintarea Consiliului National Maghiar din Ardeal (un adevarat Parlament -National- Maghiar), respectiv pregatirea si organizarea alegerilor democratice pentru infiintarea acestuia-. Invitatia lui Tokes lasa deoparte orice autocenzura diplomatica, ce i-ar mai fi putut lasa, ca pana acum, loc de intors, adica posibilitatea de a-si inghesui discursul in limitele legalitatii si constitutionalitatii: -La Forumul de la Odorheiu Secuiesc invitam si asteptam cu drag pe toti reprezentantii vietii politice, civice si bisericesti maghiare din Ardeal, Bisericile noastre, delegati ai organizatiilor locale, teritoriale si nationale ale UDMR, autoguvernarilor, organizatiilor civice si ai asociatiilor cetatenesti din Ardeal si Partium, pe toti aceia care poarta in suflet viitorul maghiarimii noastre si sunt gata sa-si asume responsabilitatea pentru autodeterminare – interna nationala-.

Educatie separata pentru etnicii maghiari

Intr-o declaratie acordata ziarului nostru, Tokes a dovedit ca -responsabilitatea- despre care vorbeste inseamna, de fapt, o initiativa care nu va fi niciodata acceptabila pentru autoritatile de drept, atata vreme cat cartierul general al politicii romanesti se va mai afla la Bucuresti, iar etnicii maghiari vor dori sa pastreze starea de nonconflict cu cei romani. -Noi contam pe baza subsidiaritatii pe delegarea unor atributii nationale in consens din partea parlamentului in probleme care ne privesc-, spune Tokes. Respectivele chestiuni, care, in viziunea episcopului, ar trebui sa-i intereseze numai pe membrii comunitatii maghiare, includ, de fapt, aspecte care in orice stat de drept sunt reglementate in mod egal si coerent pentru toti cetatenii, de institutiile oficiale, cel mai bun exemplu in acest sens fiind educatia. -Comunitatea maghiara ar trebui sa fie delegata sa preia raspunderea pentru intregul fenomen de educatie al etnicilor unguri-, spune episcopul maghiar, uitand ca tocmai astfel de teorii segregationiste au virusat de multe ori normalitatea raporturilor dintre majoritatea romana si minoritatea maghiara.

UDMR nu interzice membrilor sa mearga la Odorheiu Secuiesc

Presedintele UDMR, Marko Bela, a dezavuat imediat initiativa lui, anuntand ca nici un reprezentant al conducerii Uniunii nu va fi prezent la manifestarea de la Odorheiu Secuiesc. Marko a adaugat insa ca liderii udemeristi nu vor putea interzice membrilor acestei formatiuni sa dea curs invitatiei formulate de episcop. -Noi nu folosim interdictia-, si-a justificat presedintele udemerist imposibilitatea de a interveni pe linie de partid pentru a anihila demersul ex-presedintelui de onoare.

Tinutul Secuiesc – copie la indigo dupa Kosovo si Tara Bascilor

Oricat de extravagante ar fi ideile lui Laszlo Tokes, ele nu reprezinta, de fapt, un punct de vedere solitar, ci sunt impartasite si de alti demnitari udemeristi, chiar si de unii dintre reprezentantii maghiari care nici macar nu poarta eticheta de -radicali-. Cand vine vorba de Ardeal, deputatul Robert Raduly, de altfel jurist cu experienta, lasa si el deoparte legile pe care, ca parlamentar, le fabrica, iar ca absolvent al Facultatii de Drept le foloseste in pledoarii. -Vrem autonomia Tinutului Secuiesc asa cum este cea din Tirolul de Sud sau chiar cum este cea mai apropiata si mai palpabila: cea din Kosovo-, a declarat Raduly intr-un interviu acordat presei maghiare, uitandu-si nu numai cunostintele juridice, dar si pe cele dintr-o alta materie de examen la Facultatea de Drept: Istoria, care consemneaza faptul ca autonomia din Kosovo a fost platita cu un carnaj. Pus in fata afirmatiilor lui Raduly, Tokes a criticat initial faptul ca acestea -asociaza violenta-, dar apoi a oferit un alt model de autonomie, la fel de neinspirat: Spania, care inca mai poarta crucea actiunilor separatiste din Tara Bascilor.


Mircea Dusa, prefect PSD de Harghita: -Sunt liberi sa se reuneasca…-

Autoritatile -romanesti- din Harghita nu vor incerca sa blocheze manifestarile de la Odorhei ale radicalilor maghiari. -Sunt liberi sa se reuneasca…-, a apreciat ieri prefectul judetului, Mircea Dusa. El nu a putut sa se pronunte asupra legalitatii reuniunii, opinand ca fanii lui Tokes se strang pentru a pune bazele unei noi formatiuni politice. -Laszlo Tokes probabil ca vrea sa-si faca un nou partid. Vrea sa lanseze aceasta idee si sa realizeze un alt CRU (Consiliul Reprezentantilor Unionali, for de conducere al UDMR – n.n.), pornind de la premisa ca actualul CRU nu-i mai reprezinta pe maghiari-, a explicat prefectul de Harghita.

Cozmin Gusa, secretar general al PSD: -Imi pun intrebari in legatura cu adevaratul rol al lui Tokes in Decembrie *89-

-Comunicatorul- PSD, secretarul general, Cozmin Gusa, l-a atacat ieri dur pe radicalul Laszlo Tokes pentru ideile sale segregationiste: -Eu personal imi pun intrebari in legatura cu adevaratul rol pe care Laszlo Tokes l-ar fi avut in Decembrie *89-. Gusa a explicat ca -nici macar nu vrea sa discute legalitatea- reuniunii de la Odorhei. -O asemenea actiune, promovata de Tokes intr-un context de relativ calm intre maghiari si majoritatea romaneasca, este inoportuna-, a spus liderul pesedist. El crede ca -prin actiunea pe care o face, Tokes confirma toate acuzatiile pe care fortele politice romanesti responsabile i le-au adus de-a lungul vremii-. In opinia lui Gusa, pastorul reformat este -imaginea in oglinda- a altui -extremist-, Corneliu Vadim Tudor. -Laszlo Tokes nu poate sa inteleaga faptul ca aceste mesaje sunt nepotrivite, desuete si nu fac nici un serviciu comunitatii maghiare si nici celei romanesti-, a conchis Gusa.

Emil Boc, deputat PD: -Afirmatii iresponsabile-

Deputatul PD Emil Boc a criticat, la randul sau, vehement, ideile celor doi reprezentanti ai comunitatii maghiare. In ceea ce priveste pozitia lui Raduly, Boc a spus ca aceasta -poate fi calificata in cei mai eleganti termeni drept iresponsabila, dovada ca experienta politica pe care a dobandit-o nu i-a permis, inca, sa inteleaga calitatile statului unitar roman-. Referitor la visurile de autonomie ale episcopului Tokes, deputatul democrat a afirmat ca -si acest demers al sau va ramane sortit esecului, la fel ca toate celelalte demersuri ciudate ale domniei sale-.

Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL: -Sunt niste declaratii electorale-

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a pus in aceeasi oala initiativa izolationista a lui Tokes si afirmatiile ocolitoare de istorie ale lui Raduly: -Orice declaratie, a oricui ar fi ea, care pune sub semnul intrebarii actuala functionare a autonomiei administrative prevazuta de lege cred ca este hazardata. Deseori, unii lideri maghiari fac declaratii socante sau surprinzatoare in scopuri electorale, pentru a impresiona o parte dintre fractiunile UDMR-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.