Acasă Politic UDMR santajeaza dur PSD cu votul la motiunea de cenzura

UDMR santajeaza dur PSD cu votul la motiunea de cenzura

DISTRIBUIȚI

Episodul motiunii de cenzura care va fi jucat astazi de Opozitie a dat ocazia reprezentantilor UDMR sa faca o afacere -cinstita- in relatiile cu PSD. Astfel, liderii Uniunii au profitat de impingerea in corzi a Cabinetului Nastase pentru a-si radicaliza pretentiile, amenintand cu votarea motiunii. Adoptarea nesperata a textului ar duce la caderea Guvernului, determinand refacerea echipei care va conduce destinele tarii. In acest context, a aparut ideea strangerii relatiilor cu UDMR prin cooptarea la guvernare – o perspectiva care ii imparte pe reprezentantii Uniunii in mai multe tabere. Garantia votului -contra- la motiune, imaginea externa a PSD si vizita premierului Adrian Nastase la Budapesta sunt insa argumentele partidului de guvernamant pentru a face aceasta oferta seducatoare UDMR, oficializand concubinajul politic care dureaza de un an de zile.


Cabinetul Nastase isi deschide portile pentru maghiari

Povestea antrenarii UDMR in echipa guvernamentala a fost lansata, miercuri noaptea, de liderul grupului maghiarilor din Senat, Verestoy Attila – la sfarsitul unei intalniri spumoase cu seful deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, in cadrul comisiei mixte de analizare a protocolului dintre cele doua formatiuni. Verestoy a anuntat, astfel, ca se studiaza posibilitatea participarii la guvernare fara sa arunce in joc alte amanunte. Ieri, la Senat, acelasi Verestoy Attila a dat si un termen pentru luarea deciziei finale – luna ianuarie a anului 2002 -, precizand ca -UDMR nu a cerut participarea la guvernare-, dar ca -pentru rezolvarea problemelor specifice – pe care UDMR le considera comune – nici un instrument politic nu trebuie ocolit-.

In acelasi timp, pe scena Camerei Deputatilor, viceliderul grupului UDMR, Robert Raduly, detalia pretentiile Uniunii pentru varianta participarii la guvernare, pe care el o considera insa indezirabila: un post de viceprim-ministru si patru portofolii.

Episodul urmator din sarja declaratiilor udemeriste l-a avut ca protagonist pe Marko Bela, presedintele Uniunii, care a infirmat negocierile pentru intrarea formatiunii sale in Guvern, fara a infirma insa si santajarea PSD: -Nu se pune problema participarii UDMR la guvernare. Nu am propus noi asa aceva. Nu noi am propus acest pas inainte. Nu urma sa facem un pas inapoi!-.


Motiunea – asul din maneca UDMR

Toate semnalele politice inregistrate ieri relevau insa scenariul conform caruia UDMR joaca una dintre cele mai importante carti ale sale in privinta colaborarii cu PSD. Astfel, motiunea de cenzura depusa de PNL, PD si PRM ar putea deveni fatala pentru Cabinetul Nastase daca UDMR s-ar asocia opozitiei, facand ca soarta echipei guvernamentale sa depinda de minoritati. In aceste conditii, reprezentantii Uniunii au ridicat stacheta pretentiilor in perspectiva noului protocol pe care il voi incheia cu PSD. Desi Marko Bela a aratat ieri ca -nu e cazul ca UDMR sa rupa actualul protocol cu PSD, care nu permite votarea unei motiuni de cenzura-, precizand ca nu se gandeste sa se alieze cu PRM in acest demers, el a atras atentia ca -UDMR nu si-a asumat nici o raspundere privind activitatea zilnica a Executivului-, lasand astfel calea deschisa pentru votarea in extremis a motiunii de cenzura.

Uniunea ridica stacheta pretentiilor

Jocul de glezne al UDMR are ca miza fundamentala bifarea tuturor obiectivelor din lista tot mai consistenta a intereselor etniei maghiare. Ieri, Verestoy Attila a relansat ambitia Uniunii de infiintare a unei universitati de stat maghiare, idee sustinuta si de Marko Bela, intr-o formula insa mai realista: catedra si facultati in cadrul universitatilor de stat. -Vrem sa largim aria invatamantului in limba materna in cadrul universitatilor de stat prin crearea unor structuri de decizie la nivel universitar-, a aratat Marko, dezvaluind -proba- santajului. El a precizat ca in a doua parte a -logodnei cu PSD- au existat -divergente si situatii conflictuale-.

In aceeasi idee, colegul sau de partid, Verestoy Attila, a expus ieri lista revendicarilor. Acestea sunt legate de proprietatea bisericeasca, invatamantul superior de stat, prin crearea unor structuri autonome in cadrul Universitatii clujene Babes-Bolyai, cote insemnate din buget pentru dezvoltarea autonomiei economice a comunitatilor locale. Senatorul UDMR a livrat la pachet si sprijinul pe care Uniunea l-a dat Romaniei pentru eliminarea vizelor, precum si cooperarea UDMR – PSD pentru intrarea in NATO. Ziua de ieri a fost marcata de o diversitate de contacte bilaterale intre cele doua formatiuni care urmau sa creioneze pozitiile UDMR si PSD pe tabla de sah a Puterii in aceasta dupa-amiaza tensionata dedicata motiunii de cenzura.

Opozitia se astepta

Opozitia nu s-a aratat surprinsa de posibilitatea ca UDMR sa intre oficial la guvernare. Liberalii, prin vocea senatorului Paul Pacuraru, au apreciat ca o eventuala cooptare a Uniunii in arcul guvernamental -nu ar face decat sa oficializeze acordul politic- dintre partidul lui Marko Bela si PSD. Democratii au atras atentia ca UDMR si PSD fac un joc care nu vizeaza interesele Romaniei si care este de natura a creste procentele electorale ale premierului ungar, Viktor Orban, pentru alegerile din 2002. -Nu stiu care este interesul lui Nastase in acest joc, pe care il face in detrimentul socialistilor ungari, insa in nici un caz nu-l cred pe Nastase naiv-, a declarat liderul PD. In schimb, peremistii cred, potrivit prim- vicepresedintelui Corneliu Ciontu, ca -UDMR se afla deja la guvernare. Principalii oameni de af

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.