Acasă Politic USL câștigă greu la Maramureș, PDL ia Neamțul

USL câștigă greu la Maramureș, PDL ia Neamțul

DISTRIBUIȚI

Sondajele basmice ale PSD/PNL se infirmă în teren

Numai în urmă cu circa o lună, fruntașii USL se băteau cu pumnul în piept pentru viitoarele rezultate în alegeri conform cărora vor spulbera „PDL-ul lui Băsescu“. Însă vorba românească „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg“ pare să fie mai valabilă ca oricând. Mai ales când „măsurătorile“ prealabile sunt făcute cu ocaua lui „PontAntenescu“ de institute care mai de care mai lingușitoare în încercarea de a proba onorariile deloc firave. Se pare că, la teorie, USL a stat bine, numai că practica a fost cea care l-a omorât. Bătălia parțială dintre PDL și USL s-a dat în două locuri unde USL triumfa în sondaje, numai că, atât în Maramureș, cât și în Neamț, scorul a fost unul nul, fiecare parte adjudecându-și victoria. Candidatul PDL, Adrian Rădulescu, a câștigat alegerile din Colegiul uninominal 6 Neamț, conform rezultatelor oficiale finale comunicate ieri-dimineață de către Biroul Electoral de circumscripție Neamț. După numărarea voturilor din cele 82 de secții de votare, Adrian Rădulescu a întrunit 54,95% dintre opțiuni (17.186 de voturi), în timp ce contracandidatul său, Liviu Harbuz (PSD), a primit 14.089 de voturi (45,05 dintre opțiuni), a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de circumscripție Neamț, Constantin Chiriac, citat de Mediafax. Prezența la vot la alegerile parlamentare parțiale pentru Camera Deputaților a fost, duminică, la ora 21.00, de 55,88% în Colegiul uninominal 6 Neamț și de 28,46% în Colegiul uninominal 2 Maramureș. După astfel de rezultate, chiar și parțiale, USL-ul nu arată deloc bine, iar trendul de revenire în sondaje al PDL-ului este mai mult decât evident. Cum se așteaptă ca în anul 2012 guvernul condus de PDL să ia și o serie de măsuri populiste prin care să se umble la veniturile mai multor categorii sociale, procentele nu s-ar putea îmbunătăți decât pentru PDL, în timp ce USL va putea doar să asiste neputincios la un derapaj în plan înclinat.

Matematică electorală

Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, s-a întrebat retoric, ieri, cum ar putea să mai obțină USL un scor de 50% în 2012. „Dacă ieri au fost alegeri în cele mai favorabile colegii ale USL și scorul maxim pe care l-au obținut a fost 45%, care e probabilitatea ca USL să fi luat 50%, ieri, dacă erau alegeri?“, a fost prima întrebare a lui Sebastian Lăzăroiu. Tot el a dat și răspunsul: „Având în vedere că media întotdeauna este mai mică decât maximul, probabilitatea era zero. Probabilitatea ca USL să ia 50%, când în cele mai bune colegii ia 45%, este zero“. El a precizat că a doua sa întrebare se referă la postul Antena 3 care, în opinia ministrului, s-a implicat activ de partea candidaților USL în campania electorală. „Antena 3 s-a implicat activ de partea candidaților USL în campania asta. A vrut să arate utilitatea pe care o are în obținerea celor 50%, dar și pentru cele 20 de locuri pe care PC le-a negociat. La ce a fost utilă Antena 3 și de ce USL le dă 20 de locuri celor de la PC?“, a întrebat Lăzăroiu, după care a plecat la ședința BPN al PDL fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Pe surse, Ponta denunță hoțiile

Parcă într-un déjà-vu, la aflarea veștilor nu tocmai bune, liderul USL, Victor Ponta, a denunțat, ca după prezidențialele din 2010, că „mașinăria lor a fost mai bună ca a noastră“. Cu simplă gargară și fără probe, Ponta a declarat ieri că PDL ar fi cheltuit în campania electorală pentru alegerile parțiale pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Neamț aproape două milioane de euro. „Candidatul nostru a avut în Neamț 14.000 de voturi, mai multe decât aproape trei sferturi dintre actualii parlamentari. Iar asta în condițiile în care ne-am bătut cu un sistem formidabil. Din informațiile pe care le știm de la PDL, au fost aproape două milioane de euro investiți de Gheorghe Ștefan, Culiță Tărâță și Porumboiu, care depind de subvențiile și avantajele date de Ministerul Agriculturii. Au fost bani veniți de la Ministerul Agriculturii către marii latifundiari“, a susținut Ponta într-o nouă ieșire deșănțată.   

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.