Acasă Politic USR sesizează Curtea Constituţională pe tema numirii lui Alexandru Stănescu în conducerea...

USR sesizează Curtea Constituţională pe tema numirii lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a votului de astăzi din Parlament şi a insistenţei coaliţiei PSD-PNL-UDMR de a numi în comitetul de reglementare al ANRE o persoană care nu are nicio legătură cu domeniul energiei şi nici nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, USR va ataca la Curtea Constituţională hotărârea de numire a lui Alexandru Stănescu.

„Noua majoritate parlamentară a făcut astăzi o mare greşeală votându-l pe Alexandru Stănescu membru în comitetul de reglementare al ANRE. Au transformat ANRE într-o afacere de familie, pentru că ştim cu toţii că domnul Stănescu este fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Nimic din CV-ul său nu-l califică pe domnul Alexandru Stănescu să ocupe această funcţie atât de importantă, plătită cu 6-8.000 de euro pe lună. Să ţinem cont de faptul că deciziile comitetului de reglementare al ANRE au un impact direct asupra pieţei de energie şi, implicit, asupra facturilor pe care românii le plătesc la energie electrică, gaze naturale şi chiar la energia termică.

ANRE au impact şi asupra investiţiilor în sectorul energetic, investiţii care nu se mai fac, din păcate, de ceva vreme, tocmai pentru că oamenii din conducerea Autorităţii au încetat să mai ia hotărâri în interesul pieţei. Ca să nu mai spun că domnul Alexandru Stănescu nici măcar nu a venit să fie audiat în Parlament, PSD, PNL şi UDMR au făcut un simulacru de dezbatere. USR a fost singurul partid care s-a opus acestei numiri şi am decis să apelăm la Curtea Constituţională pentru a sancţiona încălcarea grosolană a legii”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale”.

Or, după cum rezultă din CV-ul fratelui baronului PSD de Olt, nu este îndeplinit criteriul experienţei de minimum 5 ani, fie că se ia în calcul perioada în care Alexandru Stănescu a ocupat funcţia de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, fie că se ţine cont de perioada în care a condus un SRL care se ocupă de cultivarea cerealelor.

USR a militat constant, pe parcursul ultimilor ani, pentru ca partidele parlamentare să desemneze oameni competenţi în funcţii publice şi să încurajeze profesionalismul în instituţiile statului, în detrimentul sinecurilor. Prin urmare, în contextul înţelegerii ruşinoase dintre partidele la putere de a-şi folosi majoritatea parlamentară pentru a acapara ANRE cu oamenii de casă ai PSD, USR nu a înaintat acum nicio nominalizare pentru funcţia de membru în comitetul de reglementare al ANRE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.