Acasă Politic Vacanta de foc la parlament

Vacanta de foc la parlament

DISTRIBUIȚI

Ultima saptamana a acestei sesiuni va fi o proba de entuziasm senatorial in materie de legiferare. Biroul Permanent al Camerei Superioare a stabilit ieri un program dens pentru aceste zile, cand alesii vor avea ca tema adoptarea a 60 de legi plus 19 rapoarte de mediere. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ieri calendarul saptamanii, care cuprinde birouri reunite in aceasta dimineata, comisii in plen maine pana seara, si plen joi – ultima zi de lucru inainte de vacanta parlamentara, plus o sedinta comuna in partea a doua a zilei.

Parlamentarii isi vor face si bagajele pentru alegeri in aceasta vacanta, atacand doua subiecte grele: modificarea Constitutiei si a legilor electorale. Senatul si-a rezervat ultima saptamana din august pentru revizuirea legii fundamentale in cadrul unei sesiuni extraordinare. Pentru aceasta, intre 11 si 15 iulie senatorii vor primi proiectul in forma adoptata de deputati, urmand ca pana la 1 august sa-si depuna propriile amendamente. Comisia constitutionala le va colecta si va face un raport, pana pe 7 august, pe care il va expedia in teritoriu pentru ca senatorii sa aiba lectura de vacanta, in perspectiva sesiunii care va incepe pe 25 august.

In corelatie cu Constitutia, mai-marii zilei vor discuta si reteta noilor alegeri, care va stabili daca se va introduce sau nu votul uninominal. De altfel, aceasta reprezinta miza electorala pentru anul ce vine, la care se adauga marirea mandatului prezidential, la cinci, ani si decalarea alegerilor.

Comisia pentru modificarea legilor electorale va cuprinde 17 parlamentari (conform algoritmului) si va fi diriguita de un pesedist, a mai aratat ieri Nicolae Vacaroiu. Cei sase pesedisti, patru peremisti, cate doi de la PNL, PD si UDMR plus un reprezentant al minoritatilor vor lucra efectiv de la 1 septembrie pe baza amendamentelor primite in iulie si august de la deputati si senatori, aici fiind primite toate initiativele lansate in ultimul deceniu de activitate legislativa. Si guvernul va trimite la comisie propriul sau proiect, care va intra in competitie cu cele ale parlamentarilor, conditiile adoptarii fiind mai relaxate, ca in cazul Constitutiei: -jumatate plus unu- din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Desi PSD are un scaun gol in Biroul Permanent – respectiv un post de vicepresedinte – ca urmare a plecarii lui Alexandru Athanasiu la Ministerul Educatiei, acesta nu va fi ocupat inainte de venirea toamnei, a anuntat Vacaroiu. Obsedat de munca, si nu de distractie, PSD nu isi va lasa oamenii sa se distreze in delegatii in strainatate in aceasta saptamana, a afirmat liderul grupului senatorial al partidului de guvernamant, Ioan Solcanu, incheind apoteotic mesajele de hei-rup pesedist ale ultimelor zile de lucru in parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.