Acasă Politic Valer Dorneanu, la loc comanda

Valer Dorneanu, la loc comanda

DISTRIBUIȚI

Valer Dorneanu a devansat, prin declaratia de la Izvoru Muresului, planurile PSD de neutralizare a Legii statutului maghiarilor de peste granite. Partidul nu a ezitat sa puna lucrurile la punct. Dorneanu va anunta astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu a vorbit despre o eventuala dizolvare a formatiunilor politice constituite pe criterii etnice, ci despre o nevinovata modificare a Legii de functionare a partidelor. Inainte sa arate UDMR sperietoarea desfiintarii, guvernantii au pregatit o suita de variante -soft- prin care sa zadarniceasca aplicarea Legii statutului pe teritoriul Romaniei. Un prim-pas il va constitui discutia de maine de la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care se va solda, dupa toate datele, cu un comunicat privind incompatibilitatea legitimatiei de maghiar cu legislatia interna. Ieri, la sedinta Delegatiei Permanente, PSD a luat in discutie si -cazul Dorneanu-. Partidul lui Nastase a hotarat sa puna placa interpretarii gresite de catre presa a spuselor unui demnitar. Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, a vorbit despre o -relativa interpretare- a afirmatiilor lui Valer Dorneanu. Opozitia a privit diferit -scaparea- presedintelui Camerei Deputatilor. UDMR este convinsa ca guvernantii nu vor face un asemenea pas de dragul imaginii externe, PRM exulta, iar liberalii avertizeaza ca desfiintarea prin lege a partidelor etnice nu este o solutie. Valeriu Stoica crede ca acestea pot reveni foarte simplu pe scena politica, sub o alta denumire.

In decorul pitoresc de la Izvorul Muresului, un inalt -prelat- al puterii, Valer Dorneanu, seful Camerei Deputatilor, a lansat o idee care a dat dureri de cap partidului de guvernamant: desfiintarea formatiunilor politice pe criterii etnice. Afirmatia a fost tradusa instantaneu ca o -aratare a pisicii- catre UDMR, in conditiile in care aceasta se agata cu ghearele de Statutul maghiarilor – lege adoptata la Budapesta, care a -zburlit- clasa politica romaneasca. Ieri, PSD a schimbat insa macazul, pentru a ingropa strategia dezvaluita prea devreme de Valer Dorneanu. Presedintele tuturor deputatilor va dezminti astazi, in forta, -teoria- de la Izvorul Muresului, dupa ce ieri ne-a declarat ca spusele sale au fost rastalmacite. Sintagma -partidele etnice – o anomalie- figureaza insa pe banda magnetica a Agentiei Rompres cu argumentatia aferenta.

Valer Dorneanu – un pas inapoi

Astazi, la sediul din soseaua Kiselleff, mai-marele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, va fi protagonistul unei conferinte de presa extraordinare, in care va -spala obrazul- patat de teoria desfiintarii partidelor etnice. Ieri, Dorneanu ne-a declarat ca spusele sale de la Izvorul Muresului au fost rastalmacite, el necerand desfiintarea partidelor etnice. Afirmatia incendiara a sefului deputatilor a fost dezbatuta in culisele Delegatiei Permanente a PSD, unde s-a hotarat ca Valer Dorneanu sa faca un pas inapoi. Desi justificata, ideea scoaterii din schema politica a partidelor constituite exclusiv pe criterii etnice impinge Guvernul intr-o situatie externa delicata. Desfiintarea UDMR – subiectul vizat in discutie – ar putea fi ultima carte folosita de Guvern in -jocul cu Statutul maghiarilor-. Scoaterea ei din maneca intentionat sau din greseala de catre Valer Dorneanu risca sa strice strategia PSD, care vrea sa foloseasca mai intai variantele soft, ca proba a democratiei si a europenismului. Una dintre acestea ar fi punctul de vedere pe care l-ar putea elabora maine Comisiile juridice ale Parlamentului privind incompatibilitatea Statutului maghiarilor cu normele interne. Avand girul expertilor si, dupa toate probabilitatile, al intregii clase politice, Guvernul va face primii pasi pentru blocarea statutului fara sa irite Budapesta cu amenintari de suprimare a UDMR.

PSD a pus placa interpretarii gresite

Cozmin Gusa a anuntat ca subiectul a fost dezbatut in cadrul sedintei Delegatiei Permanente si ca, astazi, presedintele Camerei Deputatilor va veni la conferinta de presa a PSD cu o -pozitie clarificatoare-. Desi a evitat sa intre in detalii inainte de lamuririle personajului principal, atat cat l-a imputernicit partidul sa declare, Gusa l-a aparat pe Dorneanu si l-a pus in postura demnitarului-victima a presei, care i-a rastalmacit cuvintele. Gusa a spus ca la mijloc a fost o -relativa interpretare- a spuselor lui Dorneanu, care s-ar fi referit doar la niste nevinovate modificari ale Legii partidelor politice, modificari dorite si acceptate de toata lumea. -S-au facut propuneri de modificare si completare a Legii partidelor din toate partile, inclusiv din partea PNL-, a comentat secretarul general al partidului de guvernamant.

UDMR se bazeaza pe grija pesedistilor pentru imaginea externa

Gyorgy Frunda este neincrezator intr-un eventual demers pesedist de dizolvare a partidelor pe criterii etnice. Motivul care il face atat de optimist este rezerva cu care ar fi privita o asemenea tentativa din exterior. Frunda a amintit ca formatiuni etnice exista si in interiorul Uniunii Europene, si in state candidate, iar PSD stie foarte bine acest lucru. Senatorul UDMR crede ca, o data pusa in practica, aceasta propunere ar afecta sansele Romaniei de integrare in NATO si in UE. El a afirmat ca UDMR nu este neaparat un partid etnic, pentru ca are si membri care apartin altor etnii, in schimb, Forumul Democratic al Germanilor este format exclusiv din etnici de origine germana. Un alt udemerist, deputatul Ervin Szekely, si-a adus aminte de o initiativa similara a PDSR, esuata acum cinci ani. Atunci, partidul lui Nastase a ajuns la concluzia ca reprezentarea minoritatilor nationale in Legislativ este benefica. In consecinta, Szekely vede in declaratia lui Dorneanu o opinie personala.

Liberalii – rezerva, PRM – entuziasm

PRM, care a abuzat vreme de un deceniu de argumentul lipsei de temei a constituirii partidelor etnice, a primit cu entuziasm ideea presedintelui Camerei Deputatilor. Peremistul Corneliu Ciontu vede in propunerea lui Dorneanu nici mai mult, nici mai putin decat o consolidare a democratiei si a declarat ca partidul sau va vota in unanimitate pentru o asemenea modificare. In schimb, liberalii, care au avut si ei propuneri asemanatoare, considera ca Dorneanu nu a gasit solutia potrivita pentru un asemenea plan. In opinia lui Valeriu Stoica, partidele etnice se pot constitui, dupa o dizolvare prin metoda Dorneanu, sub alta denumire. Schimbarea acestora, considera presedintele PNL, trebuie sa vina din interior, de la propriii membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.