Acasă Politic Verheugen da ultimul avertisment Guvernului PDSR

Verheugen da ultimul avertisment Guvernului PDSR

DISTRIBUIȚI

Comisarul european pentru integrare, Gunther Verheugen, a facut ieri un adevarat tur de forta, intalnindu-se practic cu toti demnitarii romani, carora le-a transmis de altfel un mesaj extrem de clar: Bruxellesul vrea reforme economice, administrative si independenta justitiei si mai putine promisiuni neonorate din partea Bucurestiului. El l-a avertizat de asemenea dur pe premierul Nastase, caruia i-a comunicat ca daca procesul de reforme mai intarzie in Romania, rezultatul ar fi -un dezastru politic-.

Comisarul european cere -reforma fara echivoc-

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, a semnalat, inca de dimineata, in fata parlamentarilor romani, care sunt principalele probleme pe care le are de rezolvat tara noastra in procesul de integrare in UE. Raspunzand unor intrebari ale reprezentantilor grupurilor parlamentare, comisarul european a declarat ca, desi nu asteapta -miracole de la o zi la alta-, Uniunea Europeana vrea sa vada dovezi -clare si fara echivoc- din partea Romaniei ca, pe termen scurt, va realiza reforme substantiale, in special in economie si in administratie publica. El a precizat ca Romania indeplineste deja criteriul politic, dar sunt necesare eforturi suplimentare in ceea ce priveste tratamentul copiilor institutionalizati: -Vrem sa vedem o imbunatatire reala a standardelor de ingrijire, inchiderea institutiilor de tip vechi si o reducere a numarului copiilor institutionalizati-. Pe de alta parte, UE asteapta ca Romania sa rezolve toate problemele etniei rromilor inainte de aderare si sa actioneze energic in directia independentei justitiei, afirmand ca judecatorii trebuie sa poata aplica legea intr-o maniera impartiala.

De altfel, negociatorului-sef al Romaniei pentru aderarea la UE, Vasile Puscas, i s-a atras recent atentia, la Bruxelles, de catre membrii Parlamentului European, asupra implicarii Guvernului de la Bucuresti in privinta respectarii drepturilor independentei judecatoresti.

In privinta politicilor economice, Gunther Verheugen a mentionat ca Romania trebuie sa aplice masuri pentru stimularea cresterii economice, reducerea inflatiei si a ratelor dobanzilor. El a mai spus ca este de asemenea necesara stabilizarea macroeconomica si crearea unui climat de afaceri stimulativ pentru investitii. Oficialul european a recunoscut faptul ca a fost inregistrat un anumit progres in ultimele luni, referindu-se la privatizarea Bancii Agricole si la apropiata privatizare a combinatului SIDEX.

Comisarul pentru extindere l-a indemnat pe ministrul roman al agriculturii -sa se miste repede- pentru aplicarea Programului SAPARD. El a precizat ca cele 150 milioane de euro pe care le acorda anual UE Romaniei trebuie valorificate la timp, pentru a fi eficiente.

Raspunzand unei intrebari, la Centrul de Informare al Comisiei Europene, Gunther Verheugen a precizat ca -Programul RICOP va deveni posibil daca va exista o privatizare larga-. El a precizat ca se va asigura personal ca banii pentru acest program se vor folosi in beneficiul Romaniei.

In discursul rostit in fata Parlamentului, oficialul european s-a aratat satisfacut de politica Romaniei in privinta minoritatilor nationale, considerand ca tara noastra poate fi data ca un exemplu pozitiv in acest sens. La intrebarea deputatului UDMR Marton Arpad, privind perceptia UE referitoare la neretrocedarea de catre Romania a bunurilor bisericesti, Gunther Verheugen a precizat ca Uniunea nu poate propune autoritatilor de la Bucuresti cum anume sa rezolve problema proprietatii.

Comisarul european a mentionat, totodata, ca aderarea la UE depinde exclusiv de eforturile pe care le face Romania.

Adrian Nastase a cerut bani pentru securizarea frontierelor

Comisarul european Gunther Verheugen a atras, ieri, atentia Cabinetului Nastase ca are pe umeri o responsabilitate extrem de mare in a reusi reconversia economica. -Procesul a fost des intarziat in Romania. Daca se intampla inca o data acest lucru, rezultatul din punct de vedere politic ar fi un dezastru-, a spus raspicat oficialul european.

Intre subiectele delicate abordate, ieri, in cadrul discutiei dintre Verheugen si premierul Adrian Nastase, securizarea granitelor ca o conditie pentru scoaterea Romaniei de pe -lista neagra- a vizelor a fost pusa pe tapet in termeni foarte concreti.

La finalul reuniunii Cabinetului, organizata special pentru Gunther Verheugen, premierul Adrian Nastase a afirmat ca a cerut UE sa analizeze posibilitatea acordarii unui sprijin financiar pentru securizarea frontierelor. -Astfel s-ar putea da un semnal concret pentru populatie ca la masuri concrete se raspunde cu masuri concrete. Dincolo de discutiile teoretice, dorim sa realizam acest obiectiv pana la sfarsitul anului, pentru a primi tot pana atunci raspunsul pe care il asteptam de la UE.- Verheugen nu a dat un raspuns concret in acest sens. In declaratia sa de la Palatul Victoria, comisarul european a sugerat insa ca, in conditiile in care economia va merge, restul negocierilor vor merge ca unse.

-Mi-au dat mult de munca-, a conchis Verheugen dupa intalnirea cu membrii Cabinetului.

Guvernul – sfatuit sa vorbeasca cu Bruxellesul cand promoveaza fosti securisti

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, a declarat, ieri, ca Guvernul Romaniei se poate -sfatui- cu Bruxellesul in cazurile de fosti angajati ai Securitatii ajunsi in structurile administrative de la Bucuresti.

-Daca Guvernul vrea sa se sfatuiasca cu noi, putem s-o facem-, a raspuns Verheugen unei intrebari a presei referitoare la accesul fostilor securisti in structurile statului roman.

Comisarul european a precizat ca, daca ar exista asemenea cazuri, situatia nu este de competenta Uniunii Europene. Comisia Europeana nu poate sa recomande persoanele care sa fie numite in functii din administratia romana, a declarat Verheugen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.