Acasă Politic Votul uninominal, sustinut de 100 de -civici- prin becuri de 60W

Votul uninominal, sustinut de 100 de -civici- prin becuri de 60W

DISTRIBUIȚI

Organizata ieri la pranz in fata Palatului Parlamentului, campania pentru reforma politica a avut toate ingredientele unei asemenea forme de protest: pancarte, lozinci, steaguri, fluiere, cutii cu semnaturi stranse de la populatie, sepcute, fluturasi etc. Asociatia Pro Democratia, CNS – -Cartel Alfa-, BNS si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, carora li s-au alaturat URR si Alianta Civica, nu au reusit sa stranga mai mult de 100

de oameni, compromitand practic un demers important pentru introducerea votului uninominal. De altfel, presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, desi mizase pe prezenta a 400-500 de protestatari, incerca sa explice ca este vorba de o pichetare pentru sensibilizarea parlamentarilor din comisia de redactare a legilor electorale, si nu de o manifestatie de amploare. Organizatorii gasisera insa si alte scuze pentru subtirimea randurilor protestatarilor: salariatii de la Republica, membri ai Cartel Alfa, manifestau de zor la sediul central al PSD, iar centrul Capitalei era blocat de o greva a transportatorilor.

Cu toate acestea, participantii au incercat sa asigure un fond sonor si unul vizual adecvate. Strigand de zor ca nu mai vor sa voteze liste de partid, ei agitau pancarte sugestive, pe care se putea citi: -Politicieni – Alegatori 4-0 (1990, 1992, 1996, 2000). Noi cand marcam?- sau -In 2004 nu mai vrem sa va alegem la gramada-. Prin fata protestatarilor se plimba o fetita imbracata in straie negre de babuta, garbovita si cu sprancene albe false. De haine erau agatate cartoane pe care scria -impozite si taxe-, -RADET-, -RENEL- etc., semnificand mai toate grijile pe care le are romanul.

In timp, manifestatia a capatat accente tot mai originale. Cristian Parvulescu si Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, au intrat in curtea Palatului Parlamentului, unde erau parcate masinile parlamentarilor, si au bagat sub rotile acestora cate un bec de 60W, pe care scria -nu te lasa strivit-, unul dintre sloganurile Pro Democratia. In acelasi timp, pe parbrize au fost lipiti fluturasi pe care se putea observa un indemn de genul -sustineti votul uninominal-. Ceva mai tarziu, initiatorii manifestatiei au intrat in cladirea parlamentului si au dus la fiecare grup parlamentar cutii pline cu cele 161.042 de semnaturi stranse de la populatie pentru introducerea votului uninominal si au daruit deputatilor cate un bec si cate un proiect de Cod electoral.

Cerintele societatii civile

-Vrem sa dinamizam lucrarile comisiei electorale cu atat mai mult, cu cat dupa referendum s-a observat o fractura intre societatea romaneasca si clasa politica. O forma de remediere a acestei situatii este tocmai modificarea Legii electorale si introducerea votului uninominal-, a explicat Cristian Parvulescu motivul pentru care a fost nevoie de o astfel de manifestare. Reprezentantii societatii civile cer vot uninominal pentru ambele Camere, reducerea numarului de senatori si deputati cu circa 200, o Autoritate Electorala Permanenta independenta, precum si transferul atributiilor de control al finantarii partidelor de la Curtea de Conturi la AEP. De asemenea, ei solicita adoptarea unui Cod electoral care sa reglementeze organizarea tuturor tipurilor de alegeri si a referendumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.