Acasă Social Aberant: medicii specialiști și primari care sunt și cercetători nu mai au...

Aberant: medicii specialiști și primari care sunt și cercetători nu mai au voie să trateze bolnavii

DISTRIBUIȚI

În România, în 2016, o decizie aberantă interzice medicilor angajați în spitalele universitare din țară și care au statut de cercetător să interneze, să opereze și să trateze bolnavi în sistemul de stat, mai precis în spitalul în care sunt angajați. E recunoscut faptul că România duce lipsă de medici specialiști, că salariile sunt jignitoare pentru pregătirea și responsabilitatea pe care aceștia le au. Și acum, ce să vezi? Printr-o decizie încă rămasă încă necunoscută li se interzice unor medici specialiști și primari să trateze pacienții din spitale. Negăsind în Monitorul Oficial publicat un astfel de act, am dat nenumărate telefoane la CNAS, la Spitale, la Ministerul Sănătății să aflăm și noi textul deciziei. Și ce să vezi? CNAS-ul ne-a răspuns ferm: nu e de la noi, n-avem noi nicio treabă, sunați la spitale. Spitalele ne-au spus: sunați într-o oră, două. După o oră, două unii nu ne-au mai răspuns, alții ne-au trimis la minister după ce ne-au confirmat că medicii care sunt și cercetători nu mai tratează bolnavii. La biroul de presă al MS, ni s-a răspuns că singurul ordin publicat în Monitorul Oficial recent, referitor la medicii cercetători este 1355. Ordinul e emis de Bănicioiu. Am studiat ordinul dar se referă la cum să obții fonduri pentru cercetare și am sunat din nou la minister. De data asta ni s-a cerut să trimitem în scris „o solicitare în acest sens”.

O zi întreagă am încercat să obținem textul actului care interzice medicilor cercetători să practice medicina în spitale. N-a fost posibil. De altfel, nici medicilor nu li s-a dat în scris vreo decizie de la angajatori, ci doar li s-a comunicat că nu mai pot interna, opera, trata și că nu se mai decontează foile purtând parafa lor. Așa că, valea în laboratoarele de cercetare, la șoareci sau în privat sau în străinătate. Încă e incertă situația gărzilor efectuate deja dacă acestea vor fi sau nu plătite și de asemenea la unele spitale li s-a spus medicilor cercetători că au dreptul să facă gărzi în specialitatea în care sunt confirmați de minister, la altele li s-a spus că nu mai au voie să facă nici gărzi.

Ceea ce e sigur deocamdată este că CNAS respinge la decontare documentele ce poartă parafa acestor „proscriși”. La o primă estimare ar fi vorba doar în spitalele bucureștene de 140-150 de medici care sunt și cercetători, unii dintre ei fiind angajați de spitale cu ani în urmă. Dacă acești medici sunt excluși, toată munca rămâne pe medicii rămași care și-așa erau suprasolicitați. Și doar nu-și închipuie cineva că o să le ponteze câte două norme fiecăruia.

Și uite-așa, medicii care supraviețuiesc sistemului de sănătate(mereu citim despre medici care cad epuizați), dacă nu pleacă singuri sunt alungați și dacă totuși rezistă, o să inventeze mahării sistemului ceva ca să-i facă să dispară! Iar noi, pacienții, o să ne operăm singuri ca în „Anatomia lui Grey” că și-așa durează peste șase ani serialul adică mai mult decât facultatea de medicină. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.