Acasă Social Aditivii alimentari, suspecti de otravire

Aditivii alimentari, suspecti de otravire

DISTRIBUIȚI

Specialistii din directiile de sanatate publica atrag atentia ca aditivii si colorantii continuti in alimentele conservate sunt deosebit de periculosi pentru sanatate. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii continua sa avizeze substantele in cauza, fara sa tina seama de avertismentele ferme ale specialistilor.

O legislatie extrem de permisiva

Orice produs alimentar ofera pe ambalaj informatii despre ingredientele folosite la prepararea lui. Printre aceste ingrediente, sunt strecurate si niste substante definite prin litera E, urmata de cateva cifre, lucru care inseamna ca aditivii alimentari au fost folositi in acel produs. E-urile sunt, de fapt, substante adaugate in aceste produse in scopul ameliorarii calitatii acestora si pentru a creste valoarea comerciala a produsului, dar fara a avea rol nutritiv. Evident, aceste substante nu au vreun efect benefic asupra organismului uman, ci, dimpotriva, consumate timp indelungat, duc la imbolnaviri.

Costica Parvu si Felicia Beleca, specialisti in Igiena Alimentatiei din cadrul Inspectoratului de Sanatate Publica Botosani, au declarat ca -datorita toxicitatii unilor aditivi, in fiecare tara exista o legislatie stricta privind folosirea acestora in sectorul alimentar si ei sunt permisi sau interzisi in functie de efectele lor. In Romania, folosirea acestora este reglementata printr-o ordonanta din 1998. Ordonanta respectiva cuprinde o lista cu E-urile acceptate in Romania-. Insa, daca sunt acceptate, asta nu inseamna neaparat ca sunt si netoxice. Surse din Directia de Sanatate Publica Bucuresti ne-au declarat ca avizul medicilor a fost scos de sub incidenta legii, fiind suficient acordul Ministerului Agriculturii.

Conservantii favorizeaza aparitia cancerului

Aditivii alimentari se impart in mai multe grupe, dupa felul in care actioneaza asupra produsului. Colorantii (E100-E180) se folosesc la recolorarea produselor, atunci cand, in urma prepararii, acestea isi pierd culoarea sau pentru a face produsele sa fie mai atragatoare. Nu se folosesc niciodata coloranti in produse ca lapte, oua, faina, paine, zahar, sucuri naturale, unt, legume si fructe, cacao, ceai, cafea, vin, miere de albine sau produse alimentare pentru sugari si copii. Conservantii (E200-E297) prelungesc perioada de pastrare a alimentelor, prin protejarea lor impotriva alterarii. Antioxidantii (E300-E321) sunt substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea impotriva oxidarii (rancezire, schimbarea culorii). Emulsificatorii si stabilizatorii (E322-E495) fac posibila amestecarea intre doua sau mai multe componente ale produsului si mentinerea proprietatilor alimentelor, pastrand omogenitatea acestora. Aromatizantii si potentatorii de aroma (E620-E640) se folosesc pentru a mentine si a amplifica aroma specifica alimentului. Studiile efectuate de catre specialistii in Igiena Alimentatiei si Chimie Alimentara au demonstrat clar ca unele dintre aceste substante au efecte negative asupra starii de sanatate. Grupul de aditivi E210-E213 (acid benzoic si sarurile lui), care se folosesc in conservele de fructe, margarina, sucuri si bauturi carbogazoase, sunt iritante pentru mucoase si fac sa scada absorbtia substantelor alimentare din intestin. E214-E219, care se gasesc in sucurile din fructe, sosuri, muraturi din comert, masline conservate, actioneaza la fel, dar au un proces toxic mai mare decat a acidului benzoic. Grupul de aditivi E200-E203 (acidul scorbic si sarurile lui), prezent in branzeturi, sucuri de fructe, bulion, provoaca tulburari ale florei intestinale si inhibitii enzimatice, producand dereglari la nivel celular. E221, care se adauga pentru conservarea dulceturilor, gemurilor, marmeladei, bulionului, otetului si vinului, este iritant gastric si este suspectat de actiune teratogena (provoaca mutatii genetice si malformatii la nivelul fatului). E250 si E251, care se gasesc in preparatele din carne (mezeluri) sau in conservele sterilizate din carne, actioneaza asupra hemoglobinei din sange, pe care o descompune, iar prin descompunerea lor, determina formarea de produsi cancerigeni.

E304, E305 si toti emulgatorii, in general, ce se gasesc in compozitia margarinei si a alimentelor ce contin grasimi maresc absorbtia toxinelor liposolubile (ce se dizolva in grasimi) ce au actiune cancerigena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.