Acasă Social Amsterdam, un oraș cu miros de cannabis

Amsterdam, un oraș cu miros de cannabis

DISTRIBUIȚI

Adolescenți care consumă droguri la vârsta când ar trebui să învețe abecedarul. Tineri care-și schimbă geaca pentru o doză. Părinți disperați și o întreagă generație expusă indiferenței publice. O realitate despre care se vorbește prea puțin: drogurile. Se vorbește prea puțin însă în România. Nu același lucru se poate spune și despre olandezi, unde mirosurile emanate din coffeeshop-uri îți demonstrează libertinismul și deschiderea pe care o au aceștia către consumul la liber de cannabis. În Olanda, coffeeshop-ul este locul unde cannabis-ul este vândut și fumat legal, în timp ce în caf?à?¢ se consumă cafea, ceai sau orice altă băutură dorești.

În cele câteva zile petrecute în orașul lui Madame Tussauds și a lui Rembrandt și Van Gogh, am remarcat cu ochiul liber că decizia autorităților olandeze de a se interzice fumatul în locurile publice a revoluționat o mare parte a patronilor de cafenele din Amsterdam. Cei mai mulți patroni de cafenele din Amsterdam îmi spuneau că noua lege este o prostie. Ei spuneau asta deoarece cred că va fi aproape imposibil să intervină, deoarece nimeni nu are cum să-și dea seama dacă omul fumează cannabis combinat cu tutun, sau doar cannabis. Așadar, din luna iulie, teoretic, doar țigările cu marijuana sau cannabis pur pot fi fumate în interiorul coffee-urilor, în detrimentul celor mixate cu tutun, care se consumă doar în aer liber.

Ecstasy confiscat

În zilele în care am zăbovit în capitala Olandei l-am cunoscut pe Jhon, un bodyguard la una dintre renumitele discoteci din Amsterdam. El îi percheziționează în fiecare noapte pe cei care trec pragul discotecii și le scoate din buzunare o grămadă de droguri, inclusiv Ecstasy, pilula care te face să te simți bine și care este în mare vogă în Europa și în State. El strânge în fiecare seară într-un vas special toate pilulele confiscate și le distruge. Jhon povestește că prin această metodă se urmărește ținerea la distanță a furnizorilor de droguri, așa încât aceștia să nu-i deranjeze pe clienții discotecii. Tot el îmi povestea cum Ecstasy este un stimulent sintetic si un halucinogen, foarte cunoscut și folosit la petreceri, unde oamenii dansează întreaga noapte pe ritmuri adesea infernale. Cunoscută și ca "E", "X" sau "drog al iubirii", această substanță produce euforie. Deși nu este considerat a da dependență, cum este cazul cocainei sau heroinei, consumul de Ecstasy este un obicei al multor tineri olandezi și poate deveni periculos cu timpul. Efectele secundare includ deshidratarea gravă. "Cafenelele olandeze" au și meniuri de produse pe bază de marijuana și de alte combinații din plante-drog. În apropiere de muzeul sexului de pe strada Damrak, într-o veche biserică, bubuiau niște boxe puternice și dansatorii se dezlănțuiau în spațiul unde înainte se aflau șirurile de bănci. În aer se simțea un miros năucitor. Unul dintre tineri m-a invitat să gust și eu să văd  "ce funny este". Aici toată lumea dansează pentru că altfel nu rezistă. Nici eu nu am rezistat prea mult și am continuat dialogul cu una dintre fete, Edirne, afară pe bancă. Aceasta mi-a mărturisit că din punctul ei de vedere Amsterdamul este destul de sigur. Ea afirma că nu a încercat niciodată drogurile pentru că este angajată o zi pe săptămână la o instituție de tratament și cunoaște riscurile care există pentru consumatorii de droguri. "Deoarece în Olanda aceste substanțe sunt legale, cred că există mai multe persoane, precum prietenii mei, care le folosesc fără a avea probleme. Când lucrurile sunt ilegale, atunci ele devin mai interesante și excitante pentru unii oameni", a conchis Edirne, sugerându-mi să mai revin la "vechea biserică". O voi face sigur cu proxima ocazie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.