Acasă Social Aproximativ 2000 de cazuri noi de boli profesionale, în ultimii 20 de...

Aproximativ 2000 de cazuri noi de boli profesionale, în ultimii 20 de ani

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Societăţii Române de Medicina Muncii, Eugenia Naghi, afirmă că numărul cazurilor de boli profesionale înregistrate în România într-un an este subevaluat, pentru că unele afecţiuni, legate de aparatul musculo-scheletic, respirator sau chiar cancerul, nu sunt diagnosticate ca atare.
Preşedintele Societăţii Române de Medicina Muncii, Eugenia Naghi, a declarat, miercuri, la Congresul Naţional de Medicina Muncii care are loc la Târgu Mureş, că statisticile arată că în România în ultimii 20 de ani numărul de cazuri noi de boli profesionale tinde să fie în jur de 2.000, cu oscilaţie, până la 1.000 de boli noi profesionale pe an. „Ar părea multe, pentru cei care nu ştiu despre această situaţie, ele sunt puţin diagnosticate, sunt subevaluate ca număr. Sunt mult mai multe, mai ales cele legate de aparatul musculo-scheletic, de aparatul respirator, şi aici mă refer la multe cazuri de astm bronşic, care nu este diagnosticat ca o boală cu caracter profesional, rămâne doar un simplu astm bronşic, dar de fapt el este cauzat de condiţiile şi noxele de la locul de muncă. Sunt mult mai multe cancere profesionale decât cele pe care le arată statistica – unul, două, maximum trei cazuri pe an”, a spus Eugenia Naghi. 
Ea a adăugat că multe cazuri de cancer apar în statistici drept boli obişnuite, şi nu boli profesionale, explicaţia fiind legată de absenţa unui registru al cancerelor profesionale şi absenţa unei pregătiri în acest domeniu a rezidenţilor de alte specialităţi, „care să fie sensibilizaţi în legătură cu posibilitatea ca multe cazuri de cancer să fie cauzate într-adevăr de noxele de la locul de muncă”. Totodată, tabelul bolilor profesionale din România nu include şi bolile cauzate de suprasolicitarea neuropsihică, a mai arătat ea. „Vom găsi însă, alături de acest tabel, tot în legislaţia românească, un tabel al bolilor legate de profesie, unde sunt într-adevăr recunoscute boli care pot fi agravate de stres. Cred că ar trebui gândit mai mult şi introdus în grupul bolilor profesionale, nu al celor legat de profesie, şi această cauză pentru diferite afecţiuni. Stresul, «neexistând», nu este nicio dată de statistică”, a mai spus Naghi.

Potrivit acesteia, dacă în urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, bolile respiratorii, fibrozele pulmonare, legate de domeniul mineritului, în ultimii ani „vârful de lance” îl constituie bolile aparatului musculo-scheletic, discopatiile lombare, herniile de disc. Ea a precizat că boli ale aparatului respirator precum fibrozele pulmonare, azbestozele, cancerul pulmonar deţin în continuare ponderi importante, întrucât, chiar dacă s-a implementat o directivă europeană care prevede închiderea activităţilor industriale care utilizează azbestul, există muncitori care au fost expuşi anterior la fibre de azbest.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.