Acasă Social Batalia pentru Dracula Land

Batalia pentru Dracula Land

DISTRIBUIȚI

Despre amenajarea la Bran a unui parc de distractii, botezat -Dracula Land-, brasovenii au aflat in februarie, dupa vizita ministrului Turismului, Dan Matei Agathon, la Poiana Brasov. Ministrul spunea ca proiectul va fi aplicat in functie de succesul standului Dracula la Tirgul de la Berlin. -Daca vizitatorii straini vor fi incintati de idee, in vara am putea demara investitia. O sa vedem ce punem in parc: lilieci, conti, trenuletul groazei…-

Galceava mare la Castelul Bran

-Am ales Branul pentru ca e in aria de influenta a lui Dracula, un produs comercial ce trebuie exploatat, si pentru ca este o zona cu turism rural extrem de dezvoltat-, a spus in iarna ministrul Agathon. La scurt timp, ministerul a anuntat insa ca asteapta ofertele localitatilor interesate in amenajarea acestui parc de distractii, iar pentru a stimula concurenta, fiecare asezare trebuie sa intocmeasca un proiect -Dracula Land-. Numele localitatii alese nu va fi dat publicitatii, a hotarit Ministerul Turismului, pentru a evita speculatiile cu terenuri.

Realizarea mult rivnitului proiect -Dracula Land- a iscat insa o multime de controverse. Patru orase mari, Bistrita, Brasov, Bucuresti si Tirgoviste, doresc sa fie gazda acestui complex care ar putea aduce o multime de beneficii. Fiecare dintre orase a depus la Ministerul Turismului cite un proiect. Desi publicitatea facuta de-a lungul timpului Castelului Bran si implicit localitatii, prin mitul lui Dracula, ar justifica oarecum alegerea Brasovului ca loc ideal pentru amplasarea parcului de distractii, autoritatile brasovene nu au reusit nici pina acum sa se puna de acord asupra zonei unde ar putea fi construit complexul.

Autoritatile locale din Bran, Zarnesti, Cristian, Vulcan, Poiana Marului si Moeciu s-au intilnit la Bran, pentru a discuta pe marginea a doua variante de proiect pentru construirea parcului de distractii -Dracula Land-. Adunarea din incinta Castelului Bran, unde a fost asteptat in zadar si ministrul Agathon, s-a transformat intr-un adevarat bilci. Reprezentantii primariilor din Zarnesti si Bran si o reprezentanta a Asociatiei Nationale de Turism Ecologic si Cultural au incercat, mai bine de doua ore, fara sorti de izbinda, sa ajunga macar la o solutie de compromis in stabilirea zonei de amplasare a parcului.

Au si revolutionarii un interes

Pentru judetul Brasov concureaza doua proiecte. Unul apartine Primariei Bran, celalalt a fost intocmit de un grup de revolutionari, membri ai Asociatiei Brasov – Decembrie *89, si este sustinut de Primaria Zarnesti. Revolutionarii interesati detin terenuri in zona Bran. Primariile celor doua localitati nu reusesc sa ajunga la o intelegere, ceea ce ar putea duce la compromiterea serioasa a sanselor de dezvoltare a turismului in judet si, implicit, la pierderea unor surse importante de finantare pentru Bran si Zarnesti.

Viceprimarul Branului, Gheorghe Hermaneanu, sustine ca -Dracula Land- ar putea fi amplasat in zona Zanoaga sau… in centrul comunei. Terenul pe care Primaria Bran il vizeaza pentru acest proiect are o suprafata de aproximativ o suta de hectare, iar autoritatile locale spun ca ar putea fi pus la dispozitia Ministerului Turismului sub forma de asociere in participatiune. Primarul Branului, Dumitru Reit, a declarat si el ca in zona Zanoaga exista aproape toate utilitatile de care are nevoie -Dracula Land-. -In cel mult trei luni, vom introduce si gaz metan la Zanoaga-, a mai spus Reit.

Parcul de distractii si protectia sociala

Varianta propusa de Zarnesti prevede amplasarea parcului pe un teren din Tohanu Nou, la intrarea in Bran dinspre Brasov. Terenul de 25 de hectare apartine, in parte, grupului de revolutionari, iar restul, Primariei Zarnesti. -Am prezentat ministerului un proiect, nu neaparat un parc de distractii, ci un complex mai amplu, cu mai multe servicii turistice. Nu inabusim turismul rural, pentru ca serviciile noastre sunt de agrement-, a declarat coordonatorul variantei Zarnesti, Nicolae Todor.

Pe hartie, complexul este alcatuit dintr-un hotel, o piscina, un parc de distractii si un restaurant. Schita mai prevede un teren de polo, jocuri medievale sau echitatie, terenuri de tenis si bowling. -Nu vrem sa facem numai un loc unde se joaca golf, ci sa ne laudam cu traditiile zonei. Telul nostru este sa nu moara nici zona, nici locuitorii ei-, a explicat primarul orasului Zarnesti, Francisc Holosi. -Speram ca vom gasi intelegere pentru reconversia fortei de munca din zona, pentru ca, daca nu, consider ca zona noastra, capatul acesta al Tarii Barsei, se va transforma, pana la iarna, intr-o a doua Valea Jiului-.

Un -Dracula- proiectat de straini

Dupa intalnirea de la Bran, Asociatia Nationala de Turism Ecologic si Cultural, reprezentata de Ioana Stoica, pare sa fi gasit solutia, care nu este deloc una cu care brasovenii s-ar putea mandri. -Noi, romanii, nu avem nici un fel de experienta in acest domeniu, de aceea cred ca proiectul ?çDracula Land?ê ar trebui constituit de straini-, a declarat Ioana Stoica.

Foarte nemultumit de felul in care au decurs discutiile s-a aratat si directorul Muzeului Bran, Mihai Raul. -Am aflat si eu ca exista, de fapta, doua proiecte. Este o greseala strategica. Cat timp ne aflam in competitie cu alte orase mari, ar fi trebuit sa prezentam un singur proiect, bine sustinut si documentat. El trebuie sa prevada resursele financiare, potentialul uman, pregatirea fortei de munca. Pe langa un eventual parc de distractii, nu trebuie sa uitam de infrastructura. Imbinarea fortata a celor doua proiecte nu este nicidecum o solutie. Nu putem spera la o finantare straina daca noi nu contribuim cu nimic-, a spus Mihai Raul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.