Acasă Social Bone doar cu diplomă

Bone doar cu diplomă

DISTRIBUIȚI

Deputații din Comisia pentru muncă au avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea profesiei de bonă, inițiat de PSD și PNL, stabilind că nu pot exercita această profesie persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală.
Deputații din Comisie au stabilit că exercitarea profesiei de bonă se realizează cu respectarea unor criterii cum ar fi "respectarea demnității copilului" și "asigurarea unei îngrijiri individualizate și personalizate pentru fiecare copil".
Bona este definită în proiectul de lege ca fiind persoana fizică, cetățean român sau străin cu domiciliu sau reședința legală în România, "calificată potrivit prevederilor legale să desfășoare servicii de îngrijire și de supraveghere a copilului".
Poate exercita profesia de bonă orice persoană "care este aptă" din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea profesiei, "nu suferă de boli cronice transmisibile" și nu locuiește împreună cu persoane care au suferit o condamnare penală definitivă, conform declarației pe propria răspundere.
În timpul dezbaterilor, deputații din Comisie au avut diverse întrebări și nedumeriri. "Legea o facem pentru bone sau pentru copil?", a spus Claudia Boghicevici (PDL), tot ea răspunzând că legea pe care o analizau parlamentarii va fi făcută pentru copii și siguranța acestora.
"Pentru siguranța copilului sunt obligat să-mi montez cameră să fiu sigur că mi-am lăsat copilul în siguranță? Nu se poate așa ceva", a precizat președintele Comisiei, Florin Iordache (PSD). "Pe bunica pot s-o fac bonă?", a întrebat un alt deputat, căruia colegii lui parlamenatri i-au răspuns că se poate întâmpla acest lucru dacă aceasta îndeplinește condițiile psihologice.
Deputatul PNL Cristina Pocora a declarat, după avizul dat de Comisia de muncă a Camerei, că proiectul de lege "definește foarte clar un dosar cu care persoana care vrea să fie anagajată ca bonă se prezintă în fața anagajatorului, familiei , un dosar foarte riguros care cuprinde o serie de criterii care vizează pe de o parte neîncălcarea legii penale".
"Aceasta pentru a ne asigura că nici bona și nici familia bonei, dacă copilul va merge la bonă acasă, nu au avut încălcări ale legii penale, nu au comis fapte de violență în familie. De asemenea, este foarte importantă reglementarea aceasta pentru a scoate la lumină locurilor de muncă în acest domeniu. De asemenea pentru a ne asigura noi, părinții, că avem o persoană care este calificată, testată, îndeplinește o serie de criterii și aș putea fi sigură eu că îmi las copilul în siguranță cu o persoană calificată și nu există riscuri pentru copil, cum am văzut în nenumărate cazuri", a adăugat Pocora.
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea profesiei de bonă urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.