Acasă Social Bucurestenii il aproba pe Basescu

Bucurestenii il aproba pe Basescu

DISTRIBUIȚI

Un recent sondaj national al Biroului de Cercetari Sociale, in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, arata ca 71% dintre subiectii chestionati in legatura cu pozitia primarului general al Capitalei fata de problema cainilor vagabonzi au raspuns ca o considera indreptatita. Doar 16% au contestat atitudinea lui Traian Basescu, apreciind-o ca incorecta sau exagerata. Sondajul ofera si alte date despre viata postelectorala a societatii.

Serviciile publice

Functionarea serviciilor publice este perceputa in functie de statutul socio-ocupational al cetatenilor, de mediul si de zona de rezidenta. Cei mai multumiti de alimentarea cu apa sunt bucurestenii (84%) si cei din orasele foarte mari, cei cu studii superioare. Cei mai nemultumiti sunt moldovenii (54%), cei din mediul rural si cei cu un nivel elementar de instruire. Dar pentru locuitorii Capitalei principalele servicii publice functioneaza mai prost decat in restul tarii; 78% dintre bucuresteni se declara nemultumiti de calitatea drumurilor, 69% – de curatenie, 88% – de unitatile sanitare. In schimb, bucurestenii sunt foarte multumiti de iluminatul public. Pe plan national, ardelenii declara ca ei sunt cei mai favorizati la capitolul respectiv. La fel afirma si despre intretinerea institutiilor culturale si sportive, dar si despre modernizarea cladirilor si refacerea centrului istoric al localitatilor ardelene. Moldovenii cred ca la ei functioneaza cel mai bine transportul in comun, curatenia, protectia mediului, cimitirele, pietele, constructia de locuinte.

Cainii comunitari

Daca actiunile lui Traian Basescu ii lasa indiferenti pe 16% dintre moldoveni, in Bucuresti, doar 5% nu au nici o opinie, aici constatandu-se cea mai puternica sustinere; 75% dintre bucuresteni sunt de acord cu actiunile sale. In categoria celor care il aproba pe primarul general sunt mai ales tinerii, persoanele cu studii superioare si rezidentii marilor orase. Printre contestatarii actiunilor sale se numara in special rromii, varstnicii si cei cu studii elementare.

Ordinea publica

Tot bucurestenii sunt cei mai afectati de nesiguranta strazii (77%). La fel stau lucrurile si in celelalte orase mari. Categoriile sociale cele mai afectate de lipsa ordinii publice sunt cei cu studii superioare, tinerii si persoanele instarite. Zonal, Moldova este cel mai putin afectata de lipsa sigurantei si ordinii publice, 70% dintre moldoveni declarandu-se multumiti de autoritati in mentinerea unei vieti linistite. Pe plan national, aproape 75% dintre subiectii sondajului sunt de acord cu o imbunatatire a sigurantei personale, dar destui cred ca se poate si mai bine…

Invatamantul – probleme in toata tara

Problema salarizarii profesorilor de catre primarii si trecerea gradinitelor, scolilor si liceelor in administrarea primariilor genereaza o impotrivire si o stare de nedumerire la aproape 70% din electorat. In Bucuresti, in celelalte orase mari si in Transilvania populatia tinde mai frecvent sa sustina aceste masuri de descentralizare, pe cand, in orasele mici si in sud s-au constatat cele mai puternice reactii adverse. In ceea ce priveste starea unitatilor de invatamant, 90% dintre cei chestionati se plang de lipsa intretinerii lor.

Spatiile de agrement

Atasamentul romanilor fata de localitatile de domiciliu este ridicat (70%), dar lipsa posibilitatilor de petrecere a timpului liber creeaza o stare de stres suplimentara celei provocate de problemele urbei. Multi subiecti au declarat ca modernizarea locurilor de recreere si aparitia unei oferte mai diversificate de petrecere a timpului liber ar contribui la dezvoltarea localitatii. Nemultumitii reprezinta 43% dintre chestionati, cat de cat multumiti – 30%, foarte nemultumiti – 20%. Cei cu adevarat satisfacuti de oferta de agrement sunt doar 7%… Mai ales in orasele mici si mijlocii, oamenii s-au plans de inexistenta unui suflet al orasului, de lipsa unei identitati care sa dea culoare si valoare localitatii, prin activitati foarte personalizate, generatoare de reputatie si atractivitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.