Acasă Social Campania de pedeserizare a microbilor

Campania de pedeserizare a microbilor

DISTRIBUIȚI

Din patru in patru ani, o data cu schimbarile politice, conducerile spitalelor sunt -cernute- bine, astfel incat pleaca cine trebuie si ramane cine poate. Lantul de demiteri nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, atata vreme cat -favoritii- puterii si-au lustruit de mult pantofii si asteapta imbracati la patru ace numirile in functiile promise. Unii sunt rasplatiti pentru fidelitate, altii pentru diverse servicii aduse partidului de guvernamant.

Pentru ca vorbele sa se transforme in fapte, nu era nevoie decat de putin timp. Iata ca a venit vremea ca Ministerul Sanatatii sa dea unda verde schimbarilor. Actiunea a inceput cu directiile ministerului, apoi cu directiile de sanatate judetene si cu spitalele Capitalei, pentru ca la sfarsit vantul de schimbare sa sufle in intreaga tara. Demiterile sunt prezentate de Daniela Bartos, ministrul sanatatii, drept -o actiune de sprijinire si promovare a valorilor profesionale si, totodata, de combatere a nepotismului si neprofesionalismului-. Credem pe cuvant afirmatiile domniei-sale, mai ales pentru faptul ca persoanele care au preluat sefia sunt membri PDSR. Ramane de vazut daca directorii cu pricina nu vor fi luati cu totul de vartejul mirific al sefiei si vor uita de problemele grave ale sistemului de sanatate.

La inceputul saptamanii, doi dintre directorii de spital ieseni au fost nevoiti sa-si dea demisia. Alti sase au aflat ca vor ramane in functii. Din patru in patru ani, o data cu schimbarile politice, conducerile spitalelor sunt -cernute- bine, astfel incat pleaca cine trebuie si ramane cine poate. De altfel, cei care au preluat sefia sunt membri PDSR.

-Data trecuta mi-a comunicat portarul…-

Consiliul de Administratie al Directiei de Sanatate Publica Iasi l-a inlocuit, cu avizul prefectului, pe conf. dr. Teodor Stamate, director la Spitalul de Urgenta, cu colegul acestuia, prof. dr. Stefan Mihalache, care este membru PDSR. De schimbare nu a scapat nici prof. dr. Eugen Tarcoveanu, director al Spitalului -Sf. Spiridon-, care a fost nevoit sa-si dea demisia pentru a-l lasa la conducere pe prof. dr. Vasile Costinescu. -Stiam ca postul de director nu este vesnic si ca vine o vreme cand voi pleca. Asa am fost numit si eu director in urma cu patru ani-, ne-a declarat conf. dr. Eugen Tarcoveanu, adaugand ca in perioada *90-*93, cand a mai fost director al spitalului, a aflat de la portar ca a fost eliberat din functie. -Acum insa maniera a fost mai eleganta, am avut timp sa-mi dau demisia.- Reprosurile oficiale ale conducerii DSP, aduse conf. dr. Eugen Tarcoveanu, au fost ca… a stat prea mult in sala de operatie.

Directorul Spitalului de Recuperare, prof. dr. Cristian Popescu, a fost de asemenea -detronat-, insa inlocuirea sa a fost amanata pe saptamana viitoare deoarece profesorul este plecat in Franta, la un simpozion. Dr. Octavian Petrescu, cel care ii va lua locul la conducerea institutiei, este un activist PDSR infocat.

La orizont, valul doi de schimbari

Schimbarile au ocolit deocamdata sase dintre institutiile sanitare. Spitalul de Psihiatrie il va avea manager in continuare pe prof. dr. Petru Boisteanu, iar Spitalul -C.I. Parhon-, pe prof. dr. Costica Novac. Prof. dr. Dragos Dragomir va conduce inca patru ani Maternitatea -Cuza-Voda-, iar dr. Dan Tomosoiu, Maternitatea -Elena-Doamna-. La Spitalul de Boli Infectioase nu va fi nici o schimbare la conducerea institutiei, la fel ca si la Spitalul de Pneumologie.

Saptamana viitoare insa, va fi anuntat oficial valul doi de schimbari. Pentru Spitalul de Pediatrie, deocamdata prefectul Rusu Banu a refuzat aprobarea schimbarii din functie a dr. Constantin Pandeli, impresionat ca Pandeli a intrat rapid in PDSR.

Un director care n-a cerut eliberarea din functie

La Cluj, Spitalul Clinic de Adulti are un nou director, membru al PDSR. Directia de Sanatate Publica Cluj l-a numit luni in post pe dr. Cornel Iancu, medic chirurg. Potrivit directorului DSP Cluj, dr. Alexandru Irimie, fostul director al spitalului, conf. dr. Monica Lencu, numita pe post cu delegatie, si-a prezentat demisia in urma cu o luna.

In ceea ce priveste conducerea Spitalului Clinic Judetean, unul dintre cele mai mari din tara, lucrurile sunt mai delicate. Dr. Alexandru Irimie sustine ca actualul director, prof. dr. Nicolae Costin, -si-a exprimat dorinta de a fi schimbat din functie, o data cu reorganizarea Clinicii de Ginecologie II si a Spitalului Clinic de Adulti-. Nicolae Costin spune insa ca nu a cerut asa ceva si ca exista -organe ierarhice care vor decide cine va fi director-. Prof. Costin este director al Spitalului Clinic Judetean si seful Clinicii de Ginecologie nr. II -Dominic Stanca-, ce a apartinut pana anul trecut Spitalului Clinic de Adulti.

De la -nepotism- la -nevestism-

Directia Sanitara Gorj are un nou director general, in persoana medicului Sanda Mischie, pana acum sef de sectie la Spitalul Targu Jiu. Noul director, chiar si interimar, are mari sanse de a ramane in functie si dupa ce va fi organizat concursul de rigoare de catre Ministerul Sanatatii. Sanda Mischie este sotia liderului PDSR Nicolae Mischie, fost deputat si senator PDSR, presedinte al Consiliului Judetean Gorj din 1996 si membru in mai multe comitete si asociatii, fapt care i-a atras printre apropiati si numele de -Nasul-.

Doamna Mischie este ea insasi presedinta Organizatiei de Femei a PDSR Gorj. Functia respectiva a propulsat-o vara trecuta pe un loc eligibil pentru Consiliul Municipal Targu Jiu. In toamna au fost mari dispute pentru trecerea doamnei Mischie pe listele de parlamentari, insa cel care s-a opus vehement a fost chiar presedintele organizatiei, Nicolae Mischie. La cererea Organizatiei de Femei a PDSR Gorj, Consiliul Judetean a nominalizat-o pe Sanda Mischie ca membru al Consiliului de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Decizia Ministerului Sanatatii de numire a sa in functia de director al Directiei Sanitare a fost data in aceeasi zi in care premierul Adrian Nastase le cerea demnitarilor din judete sa nu isi mai puna rudele, in special sotiile, in functii de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.