Acasă Social Canicula pune stăp?â?Ñnire pe întreaga țară

Canicula pune stăp?â?Ñnire pe întreaga țară

DISTRIBUIȚI

Pånă sâmbătă, românii vor fi nevoiți să facă față unor temperaturi ce vor depăși, frecvent, 35 de grade Celsius. Meteorologii au emis, ieri, cod galben de caniculă, valabil pentru toate județele, astfel că temperaturile vor fi mai mari de 35 de grade Celsius, mai ales în regiunile sudice și estice, iar indicele de confort termic ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.
În ciuda căldurii, este posibil ca în zonele de deal și de munte să cadă izolat ploi torențiale și chiar grindină. Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a cerut încă de ieri autorităților să adopte măsurile specifice pentru reducerea disconfortului cauzat de caniculă. Printre acestea se numără și solicitarea făcută Mitropoliei Bucureștiului de extindere a programului de primire a credincioșilor în biserici pentru ca aceștia să se poată adăposti de caniculă. Totodată a făcut apel la angajatorii din domeniul construcțiilor sau ai altor domenii care presupun lucrul în spațiu deschis, să ia în considerare posibilitatea modificării programului normal de lucru, eventual lucråndu-se cu precădere dimineața și după ora 18.00, astfel încåt muncitorii să nu fie afectați de temperaturile extreme din jurul amiezei. Canicula de ieri din Capitală a pus Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) pe jar. Până la ora 15.00 au fost înregistrate peste 500 de apeluri, doar într-o oră fiind primite 100 de sesizări. Potrivit managerului SABIF, Alis Grasu, „dintre cele 507 apeluri, 260 au fost urgențe, 23 pentru persoane căzute în stradă, 52 cazuri de lipotimii și sincope și două situații de insolație“. Acesta a adăugat că „numărul solicitărilor crește de la o oră la alta, cu aproape o sută pe oră“.
În județul Constanța, în 24 de ore, 85 de copii, majoritatea cu vårste cuprinse între doi ani și patru ani, au ajuns la Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, după ce au stat prea mult în soare sau la temperaturi ridicate și s-au deshidratat. Directorul unității spitalicești, Dan Căpățånă, a afirmat că în unele cazuri „părinții își bat joc de copii“ prin a-i ține prea mult în soare. Cât despre decesele înregistrate în urmă cu câteva zile în acest județ, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat că în urma necropsiei s-a stabilit că patru din cele șapte decese de la Spitalul Județean Constanța au fost probabil favorizate de caniculă, victimele suferind infarct miocardic acut și insuficiență respiratorie acută. Din cauza temperaturilor ridicate până și apa mării a început să fiarbă. Apa mării a înregistrat, timp de mai multe zile consecutiv, valori de 29-30 de grade Celsius la toate stațiile de pe litoral, fenomen destul de rar întålnit. Și în larg, pătura de la suprafață a apei este neobișnuit de caldă, temperaturile ajungånd și depășind 25-26 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor constănțeni, fenomenul încălzirii apei mării se va păstra cel puțin pånă la sfårșitul acestei săptămåni, iar temperaturile aerului vor oscila între 32 și 35 de grade Celsius. 

17 miliarde de euro pentru protecția împotriva inundațiilor

Guvernul vrea să investească 17 miliarde de euro, pånă în anul 2035, pentru protecția împotriva inundațiilor. Potrivit unei strategii în domeniu adoptate, ieri, de Executiv, circa 28% din sumă va fi asigurată din credite externe, 35% din bugetul de stat, 15% din fonduri europene și 22% din alte fonduri, în special Fondul de Mediu. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că 12,5 miliarde de euro vor fi alocate prin Ministerul Mediului, urmånd ca restul să fie gestionat prin alte structuri, printre care Ministerul Administrației și Internelor sau Ministerul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.