Acasă Social Ce este antraxul?

Ce este antraxul?

DISTRIBUIȚI

Antraxul este o boala infectioasa, de cele mai multe ori fatala, asociata cu contacul cu animalele, care, in zilele noastre, este vazuta din ce in ce mai rar, dar ea exista inca in Africa, Asia si in tarile Estului Mijlociu. Antraxul este cauzat de bacteria Bacillus Antracis, fiind in principal o boala a ovinelor, caprinelor, cabalinelor, porcinelor si a bovinelor. Mai este cunoscuta si sub numele de carbune sau dalac. Desi rara, infectarea omului se produce la lucratorii in ferme, la veterinari, la agricultori si la cei care lucreaza cu lana de animale. Afectiunea se stabileste la nivelul epidermei sau la nivel pulmonar. Forma cutanata apare atunci cand infectia este transmisa printr-o leziune a pielii. Dupa ce apare leziunea si cand tesutul mort se usuca si se descuameaza, infectia poate ajunge in aparatul circulator si poate cauza socul si chiar colapsul. Incidenta bolii este de 1 la 100.000 de locuitori. In forma pulmonara, infectia apare prin inhalarea de spori de antrax. Pneumonia care rezulta determina rapid disconfort respiratoriu, urmat de deces. De asemenea, bacteria poate dezvolta meningita. Incidentta inhalarii de antrax este foarte rara. Pentru ca sporii de antrax raman activi pentru multi ani, boala poate fi contractata de la produse animale vechi, cum ar fi pielea de oaie, paturi de lana si asa mai departe. Sporii rezista mult timp, iar perioada de incubatie este mica. Tocmai de aceea, experimentele cu antrax in vederea obtinerii unei arme biologice sunt practicate adesea.

Simptome

Simptomele variaza in functie de modul in care boala a fost contractata. In general, acestea apar in decurs de sapte zile de la expunerea la bacterie. La antraxul cutanat, infectiile apar atunci cand bacteria intra intr-o taietura a pielii. Infectia se manifesta mai intai prin mancarimi ale pielii si o rana care seamana cu intepatura de insecta. Intr-o zi, doua, aceasta se mareste insa, pana la diametrul de 1-3 cm, cu o zona neagra in mijlocul respectivei rani. Glandele limfatice din jurul ranii se umfla. Aproximativ 20% din cazurile de antrax cutanat netratat sunt fatale. Cu terapie antimicrobiana adecvata, boala este doar rareori mortala. La antraxul inhalat, simptomele initiale se aseamana cu cele ale unei raceli obisnuite. Dupa cateva zile, acestea progreseaza pana la probleme de respiratie serioase si soc. Inhalarea bacteriei este, de cele mai multe ori, fatala. Antraxul intestinal este caracterizat prin inflamarea acuta a tractului intestinal. Simptomele initiale de greata, lipsa poftei de mancare, voma, febra sunt urmate de dureri abdominale, voma cu sange, diaree severa. Antraxul intestinal duce, in 25-60% dintre cazuri, la moarte.

Tratament

Testele care se efectueaza pentru depistarea infectiei sunt culturile sanguine, radiografii ale pieptului si test serologic. Tratamentul se reduce la antibiotice, in special Penicilina, la care nu se observa o rezistenta semnificativa. Destul de simplu, tratamentul are mari sanse de vindecare daca este administrat cat mai curand dupa infectare. Prevenirea aparitiei bolii se realizeaza prin vaccinarea anumitor grupuri profesionale – crescatori de animale, agricultori, veterinari, dar si pentru persoane care consuma carne fara control veterinar, provenita de la un animal sacrificat de urgenta.

Mirela Neicutescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.