Home Social Ce promit miniștrii Sănătății și Educației pentru 2016

Ce promit miniștrii Sănătății și Educației pentru 2016

DISTRIBUIŢI

Guvernul Cioloș va avea mâine prima ședință oficială. Sănătatea și Educația, domeniile care-i interesează cel mai mult pe termen lung pe români, au miniștri din domeniu: un medic și un profesor amândoi cu experiență de conducere. Din păcate, aceștia nu au avut un mesaj clar pentru medicii, profesorii și cercetătorii care așteaptă salarii decente pentru munca dificilă și epuizantă pe care o depun. Deși conform unui studiu făcut recent în România topul celor mai respectate meserii este medic, profesor, cercetător salariile pe care aceștia le primesc nu reflectă aceste aprecieri.

CITEȘTE ȘI Studiu: Meseria de medic cea mai respectată de români. Urmează profesorii și cercetătorii

Cei doi miniștri au prezentat în Parlament doar generalități și de fapt nu au expus nimic concret, sperăm că din cauza timpului scurt.

Noul ministru al Sănătății le-a precizat parlamentarilor că lucrează de 15 ani ca medic, iar pacientul a fost şi este în centrul preocupărilor sale. Achimaș i-a periat pe membrii Comisiilor de Sănătate: “Vin in fata unor profesionisti, dar nu numai atat, fiindca in spatele fiecaruia dintre dumneavoastra stau zeci de mii sau sute de mii de potential pacienti si, in acelasi timp, profesionisti in Sanatate, pe care cine sa ii reprezinte mai bine, daca nu dumneavoastra?” așa că audierea a decurs lin.
Acesta a punctat:
– avem un sistem cu o componentă socială extrem de importantă, avem un sistem care dorește și trebuie să facă performanță;
– este nevoie de o finanțare “bine definită”, prin Casa Națională de Asigurări;
– trebuie dezvoltate asigurările private: “În acest sens, efortul legislativ a fost și făcut, în sensul deductibilității primelor de asigurare”;
– activitatea trebuie să se desfășoare pe principii de transparență, de colaborare: “Să îmi permiteți de fiecare dată când este nevoie, să pot veni să vă cer sfatul, să o facem împreună cu asociațiile de pacienți, să o facem împreună cu societățile profesionale, cu societatea civilă, cu grupurile defavorizate, cu minoritățile”.

„Nu mi-am desfăşurat activitatea într-un sistem abstract, ci în cadrul sistemului de sănătate, într-unul din cele mai bune spitale din România în care sunt trataţi 18.000 de pacienţi pe an. Conduc acest spital de trei ani şi jumătate, doresc ca întreaga mea activitave să se desfăşoare pe aceste principii de transparenţă şi colaborare. Îmi doresc să pot să vin în faţa dumneavoastră să vă cer sfatul, să lucrăm împreună cu organizaţiile de pacienţi, cu societăţile profesionale, cu societatea civilă, cu grupurile defavoraizate, cu minorităţile. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice ipocrizie, nu cred în oameni providenţiali, nu sunt un om providenaţial. Cred că am un mandat foarte clar, definit în timp şi spaţiu”, a spus Achimaş-Cadariu.

Referindu-se la legea Sănătății, el a mai afirmat că trei paliere sunt foarte importante: medicina școlară, cea comunitară și malpraxisul. „Este nevoie de timp. În acest moment mă abțin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumătate a anului viitor”, a spus acesta.
El a mai spus că le cere sprijin parlamentarilor pentru a completa Legea malpraxisului, pentru crearea unui sistem prin care pacietul să aibă acces la servicii de calitate, iar medicii să-şi poată dedica timpul şi cunoştinţele lor celor pe care îi îngrijesc. „Cred cu tărie într-un program de educaţie pentru sănătate şi de profilaxie. Educaţia pentru sănătate nu este un slogan, pregăteşte pacientul pentru a şti când trebuie să meargă la medic, iar profilaxia poate scuti bugetul de o cheltuială mare şi a evita boli grave. Susţin programul de screening, susţin programul de profilaxie împotriva bolilor transmisibile, inclusiv de vaccinare”, a mai spus ministrul propus pentru Sănătate.
Potrivit acestuia, campania de vaccinare nu merge fără educarea populației, în care să fie implicate și societatea civilă și chiar Biserica.

El a mai arătat că ar trebui stabilite nişte standarde minimale în ceea ce priveşte calitatea în sistemul sanitar, să nu fie făcut niciun rabat, se se insiste pe controlul calităţii şi pe asigurări private de sănătate ca alternativă. „Vă cer tot sprijinul, doar într-o echipă vom putea să parcurgem acest an cu succes”, a mai spus Achimaş-Cadariu.

El a mai punctat că discuţiile privind modificarea Legii sănătăţii ar trebui să se concentreze pe trei aspecte: medicina şcolară, medicina comunitară şi malpraxis. Întrebat când a primit propunerea de a fi ministru al Sănătăţii, Cadariu a răspuns că duminică seară, când se afla la Cluj la operă, adăugând că nu a mai reuşit să urmărească spectacolul.

„La Cluj a fost un spectacol extraordinar la operă, la care am încercat să particip şi a trebuit să ies din sală. Am avut o discuţie în prealabil cu premierul, dar aşa cum am spus şi la audieri am interpretat ceea ce s-a întâmplat săptămânile trecute ca un moment de coeziune naţională. Când o echipă se înhamă la o treabă lucrurile pot să iasă bine. Simt că voi toţi doriţi să facem asta”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.

El a mai spus că trebuie gândit un sistem de remunerare pentru cei care s-au luptat să salveze viaţa celor de la Colectiv.
Cum va fi asigurată calitatea actului medical? “Trebuie să ne stabilim standarde și în mod evident atunci când vom reuși să finalizăm protocoalele naționale, lucrurile vor arăta mult mai bine. Trebuie să ne stabilim niște standarde minimale, sub care să nu acceptăm niciun rabat și trebuie să insistăm pe controlul calității”, a încheiat Patriciu Achimaș-Cadariu.

Patriciu Achimaş-Cadariu are 39 de ani şi conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.

Și Adrian Curaj, ministrul propus la Educatie a măgulit parlamentarii de la început așa că audierea a decurs foarte bine după cum se poate vedea din desfășurătorul de mai jos.

    Respect legitimitatea Parlamentului si va asigur ca voi face tot ce trebuie pentru a pune in practica deciziile dvs
    Voi fi prezent de cate ori ma solicitati.
    Cercetarea, inovarea corelate cu antreprenoriatul reprezinta sansa ca Romania sa se aseze in randul tarilor dezvoltate
    Este extrem de importanta continuitatea. Lucrurile majore s-au intamplat cand s-a respectat aceasta continuitate. Va trebui sa corectam si sa operationalizam, dar pentru mine e extrem de importanta continuitatea
    Angajamentul nostru este ca in decembrie sa venim cu masurile ce vor fi prezentate in detaliu, atunci cand vom avea si bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist
    Cred ca trebuie sa ascultam vocea cetatenilor
    Educatia pentru sanatate, sportul il vom sustine impreuna, dar stau sa ma gandesc in ce masura vom vedea parte a diverselor materii, domenii. Ce frumos ar fi ca elevii sa poata sa asocieze fizica cu experimentele. Stiinta in scoala o vad facandu-se, nu invatand
    Pentru universitar cred ca este cheie reforma curriculara si este vorba despre a continua un proces inceput
    Este extrem de importanta formarea profesorilor si formarea initiala prin programe universitare: putem avea lucruri spectaculoase, dar sa nu avem cine sa le predea
    Cred ca trebuie sa avem programe targetate de investitii in scoli, mai ales in scolile din rural
    Cred ca trebuie neaparat sa aducem scolile la un standard minim de calitate
    Increderea in transparenta si la date deschise este cheie, pentru mine
    Datele sunt acolo, dar daca nu sunt vizibile, nu ne ajuta. Voi face totul ca ele sa fie disponibile
    Acces si echitate pentru tineri si copii din medii dezavantajate: nu vom uita invatamantul anteprescolar si prescolar, pentru ca am doi nepoti, unul in Romania, altul in Germania
    Cred ca trebuie sa continuam demersurile privind instrymentele care asigura accesul si echitatea in invatamantul superior. Am lucrat foarte mult cu experti straini, avem un portal absolut spectaculos si incercam sa il rostogolim in zona tarlor dunarene si trebuie sa spunem ca in Romania se poate lucra.
    Nu vom vedea performanta internationala si universitatile acolo unde le este locul pana nu vom face reala autonomia universitara, asociata cu transparenta datelor
    Cred ca daca nu gandim la corelarea invatamantului cu cerintele pietei muncii facem o mare greseala
    Eu cred in performanta universitatilor romanesti si trebuie sa ne recapatam pozitia de leaderi Bologna
    Pentru cercetare stiintifica, incep cu ce spune strategia: pana in 2020 Romania va fi competitiva regional si global. E o chestiune deja asumata.
    Atragerea si mentinerea talentelor, inclusiv talentul si expertiza diasporei
    Trebuie sa sustinem coerenta inovarii in si prin mediul privat
    Trebuie sa modernizam cercetarea publica
    Avem laserul de la Magurele, Danubius, clusterul IT de la Cluj

Intrebari Raluca Turcan:

    Ma astept de la dvs sa militati in primul rand pentru un buget mai mare pentru cercetare, macar 1%, si unul mai mare pentru educatie per total. Sper sa nu repetati din neajunsurile predecesorilor si de aceea va rog sa respectati Legea Educatiei, atat cat a mai ramas din ea, pentru ca a fost modificata masiv.
    Pentru ca veniti din acest domeniu universitar si cercetare o sa va rog foarte mult sa obtinem un acord politic pentru a defini si definitiva situatia unei institutii foarte importante pentru transparentizarea cheltuielilor in cercetare: UEFISCDI.
    O alta prioritate pentru dvs, dincolo de cele mentionate, consider ca trebuie sa fie finalizarea procesului de clasificare a universitatilor, iar finantarea sa fie realizata in functie de clasificare
    Am citit in programul dvs un lucru pentru care eu militez de foarte mult timp: ca va doriti sa cuplati educatia cu piata muncii. Trebuie definite iesirile din fiecare ciclu de invatamant, astfel incat acestea sa fie adaptate la piata muncii
    In acest context, consider ca aveti sau trebuie sa aveti ca prioritate cateva proiecte legislative care urmaresc acest lucru: proiectul after school generalizat pentru elevii de pana in clasa a IV-a, masa la scoala si proiectele privind decontarea cheltuielilor profesorilor si elevilor navetisti
    Principiile asumate de dvs. corespund viziunii PNL
    Eficientizarea ARACS-ului, un alt obiectiv, o institutie cel putin politizata si ineficienta

Intrebari Mihnea Costoiu:

    Proiectul ELI – exista in prioritatea dvs? Am sa va rog sa definiti modul in care veti actiona
    Veti sustine cresterile salariale aprobate de curand de guvern?

Stefan Baisanu:

    Considerati finantarea per capita un lucru bun pentru inatamantul romanesc? Eu nu.
    Considerati ca programele scolare din preuniversitar sunt cirect enuntate sau stufoase si ineficiente?
    Sunteti de acord ca elevii de generala si liceu sa invete dupa-amiaza, tinand cont ca randamentul unui om matur este pana in maxim ora 14:00?
    Care va fi metodoliga de finantare a universitatilor, pentru ca universitatile nu au mai raportat date din 2011?
    Care este viziunea privind cifra totala de scolarizare si modalitatea de distribuire a locurilor la bugetar?

Marko Bela:

    Nu am intrebari, mai degraba doua sugestii. Ati facut referire la necesitatea stabilitatii legislative si sunt de acord cu dvs. Avem o lege adoptata in 2011, modificata apoi cu o serie de OUG, dar necorelate de fapt cu aceste modificari si suntem intr-o situatie cand o serie de dispozitii ale acestei legi sau ale OUG care au urmat  nu sunt aplicate, ceea ce inseamna ca cei care lucreaza in eductie nu au incredere in legislatie si nu exista predictibilitate
    Sunt de parere ca in an electiral nu vom avea posiblitatea sa avem o alta lege a invatamantului, nici nu stiu daca e nevoie de asa ceva, dar de o corelare avem nevoie si ar fi o prima uregnta sa incercam sa impunem repsectarea legii
    O a doua problema: vpati referit la invatamantul in limba minoritatilor. Avem 6-7% din toata populatia scolara care invata limba materna in limba minoritatilor. Consider ca legislatia e satisfacatoare. In schimb, o serie de dispozitii nici pana azi nu au fost puse in aplicare si asa cum sufera tot invatamantul din cauza neaplicarii legii, sufera si mai mult invatamantul in limba minoritatilor.

Anghel Stanciu:

    Incep prin a remarda activitatea deosebita a dlui profesor Curaj pe care am vazut-o in CV-ul domniei sale
    De asemeni, remarc disponibilitatea domniei sale de a fi prezent in cadrul comisiei si invitatia de a fi noi prezenti la minister. Tin sa il instiintez ca toti au promis, dar putini s-au tinut de aceasta promisiune, poate cu exceptia doamnei ministru care e si presedintele comisiei
    Nu inteleg un lucru: la o prestatie buna a unui ministru, vine in fata noastra cu un program de guvernare in care nu am gasit niciun cuvant de cercetare. Poate mi-a scapat mie. Nu apare.
    Avem 5 masuri la Educatie, o viziune foarte buna pe termen scurt, dar cu toata disponibilitatea mea, aceste 5 masuri sunt de nivelul planului de masuri la organizatia de baza, ceea ce este impardonabil pentru pregatirea dumneavoastra
    Eu ii recomand sa vina in decembrie cu niste masuri la nivelul pregatirii domniei sale, pentru ca opinia mea e ca astea nu sunt scrise de domnia sa

Cristiana Anghel (PC):

    Sunt scrise de Ciolos. E programul de guvernare a lui Ciolos

Anghel Stanciu (PSD):

    Il rog sa lupte pentru pactul national pe educatie. De 6 ani tot prorogam cei 6% pentru educatie.
    Dumneavoasrta nu mai vreti un mandat, banuiesc, si atunci veti lupta sa avem 6%
    Trebuie neaparat acest pact sa il aveti in vedere
    Manifestul pentru educatie al Salvati copiii e mult mai bun decat acest program de guvernare, la fel si masurile consortiului Universitaria

Florica Chereches (PNL):

    Am apreciat ca ne-ati prezentat mai mult decat era in scris
    Exista lucruri bune incepute, exista insa lucruri rele care ar trebui oprite. As vrea sa cereti o analiza a concursurilor pentru ocuparea psoturilor de director, inspector general si adjunct si noi am acuzat modul de organizare si desfasurare a acestor concursuri
    As vrea sa va rog sa deblocati acordarea finantarii de baza pentru toti elevii din Romania, inclusiv pentru elevii din scolile confesionale
    Am apreciat ca ati spus ca va intereseaza corelarea pietei muncii cu educatia. Prima masura pe care a luat-o ministrul dinaintea dvs a fost OUG 49/2014, in care era definit invatamantul profesional in sistem dual intr-un mod gresit, atingand in mod grav ceea ce incepuse sa mearga bine

Oprea Dumitru (PNL):

    Prea multa autonomie a condus la faramitarea in vremea comunista a universitatilor.
    Puteti sa introduceti burse pe discipline de studiu?

Cristian Dumitrescu (PSD):

    Vestea buna e ca diagnoza pe care ati pus-o e corecta, acolo sunt punctele nodale. Vestea proasta e ca nu aveti decat un an pentru a realiza solutiile.
    Nu aveti cum sa le rezolvati pe toate
    Eu v-as propune ca de la profesor la profesor sa extrageti din aceste prioritati 2-3 lucruri, asa incat sa puteti spune la finalul mandatului: aceste lucruri au fost rezolvate
    Se pare ca la intersectia urmatorilor 10-15 ani Romania va avea o mare problema cu competitivitatea fortei de munca, in raport cu cea europeana
    Eu va ridic o intrebare: avem aprope 500.000 de tineri care nu au obtinut BAC-ul. Daca lucrurile vor continua, sa zicem ca Funeriu a fost cum a fost, dar de 5 ani se reproduce aceeasi situatie: 50% din absolventi nu iau BAC-ul. Daca se mai intampla sa fie inca 5 ani, compromiterea acelui obiectiv al agendei 2020 va fi cel mai mare handicap al Romaniei, dupa faptul ca avem 3 milioane de cetateni in strainatate.

Nechita-Adrian Oros (PNL):

    Cum vedeti functionarea Consiliului National de Etica?
    Am sa inchei cu speranta ca nu veti permite patrunderea un universitati a absolventilor de liceu fara Bacalaureat

Cristiana Anghel (PC):

    A venit modest in fata noastra si ne-a spus ca va colabora, a multumim guvernului dinainte dovedind bun-simt. Ce pot sa-i spun este ca in cazul in care va veni cu initiative care sa vina pe placul competentei, va avea sustinerea mea
    Trebuie sa aveti curaj

Odon Szabo (UDMR):

    Trebuie o analiza serioasa a catedrelor pe judete

Petru Andea (PSD):

    Sunt multe voci din invatamant care se declara sufocate de nivelul de birocratie. Va rog sa precizati cateva elemente pentru debirocratizare
    Eu cu certitudine afirm ca dl Curaj este un tehnocrat cu rezultate notabile

Catalin Croitoru:

    Am pasiunea a ceea ce este educatia. Ma bucur tare mult dle ministru ca ati facut o prezentare a unui proiect extrem de ambitios si de complet.
    Sunteti un adept al continuitatii. Imi doresc tare mult pentru binele scolii romanesti ca cine vine dupa 2016 sa asigure continuitatea la Ministerul Educatiei si sa va pastreze

Adrian Curaj:

    Voi lupta cat se poate, n-am termen, pentru un buget cu sens la cercetare. Faptul ca am suferit atat de tare ca oameni care au venit in tara a trebuit sa plece m-a durut foarte mult, m-a durut fizic
    Am incercat sa debicratizam la maxim informatia, sa fie online, fara stampile, si am vazut cat de multe talente am pierdut
    Cred intr-o Romanie atractiva pentru toti si atunci cetatenii romani vor veni mai usor
    Ma voi lupta cu toate armele posibile, si cu sufletul, si cu mainile, pentru un buget cu sens
    Spuneam ca trebuie o crestere majora a bugetului de 0,24% a bugetului cercetarii. Poate 1% nu reusim sa facem anul asta, dar daca reusim sa atragem un plus de 0,12%, ceea ce inseamna un plus cu 50%
    Am facut evaluarea internationala a 70 de universitati, nu am oprit clasificarea universitatilor, aproape impotriva…
    Eu cred ca nu toti suntem la fel, nici ca oameni, nici ca institutii. Cred ca trebuie sa gasim instrumentele ca scoala sa puna in valoare ce are, la fel si noi trebuie sa punem la dispozitie instrmentele ca universitatile sa isi atinga posibilitatile
    Cred in autonomie, pentru ca altfel nu poti lua nici decizii, ca altfel cauti scuze.
    Sunt convins ca si ARACIS, dar si multe alte institutii trebuie sa treaca printr-un efort mare de transformare institutionala
    Cred ca deschiderea spre transparenta, spre tehnologie conteaza foarte mult
    Sunt obisnuit cu peer-review-ul. Suntem extrem de taiosi, dar ne respectam
    ARACIS trebuie sa isi gaseasca forma de a creste si sunt convins ca va creste
    Dar cred in simplificarea administrativa
    ELI-NP este speciala. Suntem la frintiera stiintifica, nu avem voie sa ne jucam
    Toti colegii au lucrat la acest proiect. Prima data in istoria fondurilor structurale, CE a acceptat sa finanteze o structura stiintifica majora.
     Dar ce se asteapta toti? Ca povestea ELI sa duca la competitivtate, la locuri de munca. Si atunci pentru mine e importanta valea laserului
    Mai avem un proiect: Danubius.
    Sunt prea multe lucruri, dar unele se vor putea face, iar pentru altele o sa spun: cred ca trebuie sa punem „semintele de viitor”
    Educatia duala este atat de importanta. O sa dialogam pentru a face ceea ce ii trebuie Romaniei. Ce s-ar putea intampla cu cei 500.000 in tertiar, e esential pentru piata fortei de munca

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.