Home Actualitate Cine trebuie să umble după adeverințele de sporuri. Peste 2.000.000 de pensionari...

Cine trebuie să umble după adeverințele de sporuri. Peste 2.000.000 de pensionari nu vor beneficia de majorări

DISTRIBUIŢI

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru PMP al Finanțelor, a declarat că recalcularea pensiilor din septembrie nu e așa cum o prezintă public guvernanții PSD și PNL deoarece nu sunt suficienți bani în buget. El a invocat o afirmație chiar a șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a recunoscut că pentru două milioane de persoane pensiile nu vor fi mărite.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

„Recalcularea în septembrie va fi, potrivit legii, legată de eliminarea inechităților, parțial, și nu luarea în calcul a unor venituri care se referă la sporuri nepermanente, venituri obținute în cadrul acordului global, care n-au fost luate în calcul când s-au stabilit pensiile. Erau numai venituri din cartea de muncă. Deci ei vor să amâne a doua recalculare pentru că nu au bani, n-au suma prinsă în buget pentru că atunci când au făcut bugetul au estimat numai aplicarea legii, partea care vrea să elimine inechitățile. (…)

Când e vorba de pensiile înghețate, luăm declarațiile președintelui Casei Naționale de Pensii, care a spus că aproape două milioane de persoane nu vor primi nimic în septembrie și nu vor primi 2 – 3 ani, în condițiile în care prețurile vor crește”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

Pensiile nu vor crește în cazul a două milioane de pensionari

Fostul ministru a făcut astfel referire la declarația lui Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit căruia în cazul a două milioane de pensionari nu vor crește pensiile în septembrie.

„În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a declarat Baciu.

Și cum în România sunt puțin peste cinci milioane de pensionari, rezultă că două milioane nu vor avea pensii mărite din septembrie.

Acesta s-a referit recent și la situația sporurilor: „Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”.

4 ARII

  1. Există Revisalul de ce nu se iau de acolo sporurile, pentru orice trebuie adeverință. Se lucrează la stat salariul bun ,comoditate maxima.Timpul trece leafa merge noi cu drag muncim.

    • Aveți perfectă dreptate domnule, am să postez rublica dumneavostră ,ei știu foarte bine că sunt mulți care nu au bani să umble pe la arhive private care îți iau o grămadă de bani și te mai trezești și cu un răspuns negativ din partea lor! Felicitări domnule !👍

  2. Nimeni nu pune problema la cati bani au pierdut pensionarii pana acum dupa ce au platit pentru sporurile nepermanente, prime,munca in acor etc.

  3. De câteva luni ne „servesc” zilnic aceeași „poezie”. Doar urmează să votăm. Din septembrie se va lăsa liniștea. Ceea ce promit acum trebuia să se fi întâmplat în septembrie 2023. Dar stați liniștiți, vor reveni peste patru ani. Ei sau alții. VOTAȚI 😞😞😞😞.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.