Acasă Social Concediul de maternitate în România nu va fi mai mic de doi...

Concediul de maternitate în România nu va fi mai mic de doi ani

DISTRIBUIȚI

Mamele din Romånia sunt printre cele mai norocoase din Europa, avånd un concediu pentru creșterea copilului cu o durată de doi ani.
Nu pentru mult timp, se pare, pentru că Ministerul Muncii ar avea în plan să scurteze
durata concediului acordat proaspetelor mămici și să le încurajeze pe acestea să se întoarcă mai repede la muncă, fiind „recompensate“ cu 30% din salariul primit pentru creșterea copilului. Ministrul Muncii afirmă, însă, că doar o parte din suma primită de mame va subvenționa veniturile bonelor.

Mămicile din România se pot considera, în ciuda ultimelor zvonuri de reducere a concediului de maternitate la un an și jumătate, printre cele mai fericite din Europa, având posibilitatea să participe direct la îngrijirea micuțului lor în primii doi ani de viață. Durata concediului de maternitate este de șaisprezece săptămåni în Franța, Spania, Austria sau Luxemburg. În Marea Britanie, concediul este de douăzeci și șase de săptămåni, în Germania, de paisprezece săptămåni, iar în Belgia, de cincisprezece săptămåni. Comisia Europeană promitea, mai mult, creșterea perioadei minime de concediu de la 14 la 18 săptămâni și recomanda o remunerare a femeilor cu 100% din salariu. La noi, însă, nu se mai pune problema creșterii perioadei de concediu, ba din contră, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a anunțat că în minister se lucrează la un proiect de act normativ prin care durata concediului pentru creșterea copilului să fie redusă de la doi ani la un an și jumătate, avându-se în vedere încurajarea femeilor de a se întoarce mai repede la muncă, care ar putea primi 30% din salariul primit pentru creșterea copilului, dar nu mai puțin de 600 lei. Bunicii ar putea fi remunerați de către statul român pentru a se ocupa de creșterea nepoților, în cazul în care părinții vor reveni mai devreme la serviciu. Dacă în România mamele sunt ispitite cu ceva bani în plus să revină la muncă, angajatele care au născut sunt atrase, în Marea Britanie, cu bonuri pentru haine, vouchere sau console de jocuri, ca să intre în programul guvernamental de reconversie profesională și să se angajeze. Cursurile de pregătire durează șase luni, iar la sfârșitul acestora femeile au șanse mult mai mari să își găsească de lucru, ba mai mult, pot primi ustensile pentru păr, mașini de spălat precum și bilete de tombolă cu care pot câștiga MP3-playere sau televizoare cu ecran plat. Mămicile din România vor mai avea de așteptat până să fie „momite“ cu premii sau bani să se întoarcă la serviciu deoarece ministrul Muncii, Marian Sårbu, a dezmințit informația conform căreia ar exista un proiect privind reducerea concediului de creștere a copilului dar a afirmat că este posibil ca o parte din suma primită astăzi de mame să fie transferată în fondul de salarii pentru a subvenționa veniturile bonelor și astfel să fie încurajată revenirea femeilor la locurile de muncă, dar a afirmat că este posibil ca o parte din suma primită astăzi de mame să fie transferată în fondul de salarii pentru a subvenționa veniturile bonelor și astfel să fie încurajată revenirea femeilor la locurile de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.