Acasă Social -Criza Costinesti- continua

-Criza Costinesti- continua

DISTRIBUIȚI

Scandalul legat de complicatiile ivite la deschiderea statiunii Costinesti cu ocazia -minivacantei- de 1 Mai a fost aplanat pana la urma printr-o solutie de compromis. Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a impus ca 2.000 de locuri de cazare in tabara sa fie puse la dispozitia turistilor pentru acele zile, urmand ca, in saptamana urmatoare, casutele din lemn sa fie distruse. De atunci au trecut mai bine de doua saptamani, dar casutele au ramas nemiscate pe amplasamentele lor.

Casutele -fermecate-, care nu pot fi demolate

Potrivit deciziei ministrului turismului, trebuiau dezafectate si casate 397 de casute de lemn din Costinesti aflate in patrimoniul BTT. Dar, deocamdata, casutele nu pot fi demolate, pentru ca ele fac obiectul a patru contracte de asociere ale BTT cu firmele constantene -Sabina Trading- SRL, -Orient Comex- SRL, -Laubat- SRL si -Krivalon- SRL. Ca atare, firmele -Sabina Trading- si -Orient Comex- au dat in judecata BTT, solicitand ca, in locul casutelor distruse, sa primeasca altele active in loc.

Pe de alta parte, cele doua SRL-uri au mai contestat datoriile pe care le au catre BTT. -Sabina Trading- are de achitat o datorie de 207 milioane de lei, iar -Orient Comex- SRL, o restanta de 297 milioane de lei. BTT are de recuperat de la cei care se afla in statiunea Costinesti circa 14 miliarde de lei, dintre care aproximativ sase miliarde de lei reprezinta restantele numai pentru apa si energie electrica. SC -Vox Universal-, care detine discoteca -Vox Maris-, este cel mai mare datornic al BTT, avand o restanta de circa 8,5 miliarde de lei!

Inca de anul trecut, Oficiul pentru Protectia Consumatorului a luat masura ca aceste casute controversate sa nu mai fie utilizate, din cauza conditiilor improprii de cazare pe care le ofera unor turisti in stare sa se multumeasca cu orice.

Apa cu galeata, pentru o statiune -moderna-

La ora actuala, statiunea Costinesti nu are apa curenta. Cei care se pregatesc pentru deschiderea sezonului estival cara apa cu galetile din lacul aflat in statiune! Cativa agenti economici au inceput deja sa-si sape puturi pentru consumul propriu. Din cauza lipsei de apa, unitatile de cazare care au contractat grupuri de turisti pentru perioada de dupa 1 Mai au fost obligate sa-si cazeze clientii la Neptun.

-Datoriile sunt destul de mari si nu stiu deocamdata cum vor fi achitate. Sansele ca statiunea sa fie deschisa la inceputul sezonului estival, pe 25 mai, sunt de 75-80%-, precizeaza Gheorghe Bejan, directorul general al BTT.

Se pare ca raidurile ministrului Agathon au inceput totusi sa dea roade si o parte a datornicilor si-a achitat restantele. Insa marii datornici ai Costinestiului isi vad nestingheriti de treaba mai departe. Este, de pilda, cazul societatii -Vox Univers-. Una dintre putinele sanse ca statiunea sa prinda viata in vara aceasta, mai degraba o minune care se poate intampla, este sa se creeze o presiune a celor care si-au platit restantele asupra celor care n-au achitat nimic, pentru a-i determina sa intre in legalitate pana la deschiderea sezonului estival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.