Home Social Cum să te ferești de „țepele” dezvoltatorilor imobiliari

Cum să te ferești de „țepele” dezvoltatorilor imobiliari

DISTRIBUIŢI

În momentul achiziționării unui apartament sau a unei garsoniere, cumpărătorii trebuie să verifice totul: de la actele imobilului, pånă la scurgerea de pe balcon. Este recomandat ca aceștia  să se uite cu atenție la lucrările de zidărie și tåmplărie,  la instalația electrică și de gaze, la centrala termică și la instalațiile sanitare. De asemenea, trebuie verificat dacă dotările din casă coincid cu cele menționate în Antecontractul de vånzare-cumpărare. Dacă apar probleme privind calitatea lucrărilor de construcții și finisaje la apartamentele sau garsonierele achiziționate, cumpărătorii se pot adresa Inspecției de Stat în Construcții sau, pe baza unor expertize neutre, instanței de judecată.
În momentul efectuării recepției unui apartament, consumatorii, pentru a nu avea, ulterior, probleme, trebuie să se uite cu atenție la lucrările de zidărie și tâmplărie, la instalația electrică și de gaze, la centrala termică și la instalațiile sanitare. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în primul rând, cumpărătorul unui apartament sau al unei garsoniere trebuie să verifice: existența Cărții tehnice a imobilului, situația juridică – intabulare în Cartea funciară, corespondența cu Proiectul tehnic, Contractul de antrepriză – obligații constructor. Totodată, consumatorul trebuie să verifice cine va administra imobilul și la ce costuri. De asemenea, trebuie identificate: locul de parcare, dosarul cu cărțile tehnice și garanții pentru electrocasnice, contoarele de apă rece, gaze, electricitate. Cumpărătorul trebuie să verifice dacă lifturile sunt funcționale. În cazul lucrărilor de zidărie, cumpărătorul trebuie să verifice dimensiunile încăperilor și ale teraselor, iar pentru aceasta este necesară  solicitarea cadastrului. Glafurile și pereții trebuie să fie drepți. Trebuie măsurată înălțimea camerelor pentru a se stabili paralelismul între pardoseală și tavan. Totodată, înaintea semnării actelor de vânzare-cumpărare, cumpărătorul trebuie să îi ceară celui de la care achiziționează apartamentul sau garsoniera mostră de parchet.
Trebuie verificat cu atenție dacă gresia și faianța sunt bine fixate și dacă sub cadă și mobila de bucătărie există gresie. La capitolul „lucrări de tâmplărie“, trebuie verificat ca ușile și ferestrele să fie montate drept, să se închidă ușor, să nu fie deteriorate la montaj, iar geamurile să nu fie zgâriate. Trebuie să existe chei pentru uși, iar yalele de la intrare sus și jos trebuie să fie funcționale. Tabloul electric, prizele și întrerupătoarele trebuie să fie montate corect. Trebuie să existe dosarul instalației electrice în care apar schemele circuitelor, traseele. Instalația trebuie să fie gata pentru încheierea „Contractului de furnizare de electricitate individual cu furnizorul de energie electrică“ și pentru încheierea contractelor de cablu, Internet, telefon. Instalația de gaze trebuie să fie gata pentru încheierea „Contractului de furnizare de gaze naturale“, iar cumpărătorului trebuie să i se prezinte dosarul instalației de gaze cu schemele circuitelor, traseele. În cazul centralei termice, caloriferelor și cuptorului electric este necesară efecturea, față de cumpărător, a unor probe funcționale. Totodată, trebuie să existe dosarul instalației termice cu schemele circuitelor, traseele. Atât în cazul aerului condiționat, cât și al instalațiilor sanitare este necesară efectuarea probelor funcționale. Și la scurgerea din balcon trebuie efectuată probă cu apă. „De asemenea, trebuie verificat dacă dotările din apartament coincid cu cele menționate în Antecontractul de vânzare-cumpărare. În cazul în care cumpărătorul descoperă anumite probleme de finisaj are dreptul să propună vânzătorului contractarea unui expert tehnic autorizat, care să facă o evaluare a întregului apartament. Legislația aferentă acestor lucrări este compusă din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare, și HG 273/1994 pentru aprobarea  Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora. În cazul în care consumatorii se confruntă cu probleme referitoare la calitatea lucrărilor de construcții și finisaje la apartamentele cumpărate se pot adresa Inspecției de Stat în Construcții sau, pe baza unor expertize neutre, instanței de judecată“, a precizat, pentru „Curentul“, ANPC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.