Home Social Datoriile spitalelor, constanta fatala

Datoriile spitalelor, constanta fatala

DISTRIBUIŢI

Datoriile la medicamente raman, in continuare, o problema pentru spitale. Negocierile cu furnizorii, in conditiile in care exista restante de 7.000 miliarde de lei, sunt din ce in ce mai dificile. Autoritatile promit insa ca sumele restante vor fi platite esalonat pana in semestrul doi al anului in curs.

Contracte in curs de finalizare

In momentul de fata, platile spitalelor catre firmele creditoare au fost stopate. Motivul este dat de lipsa cadrului legal, din cauza ca nu au fost finalizate contractele de decontare a serviciilor medicale intre casele de asigurari de sanatate si unitatile sanitare.

Doctorul Iulian Popescu, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ne asigura insa ca, dupa incheierea contractelor, restantele vor fi achitate: -Contractarea va fi finalizata pana la mijlocul lunii februarie. Abia apoi, esalonat, vom trece la plata datoriilor, care se ridica la aproximativ 7.000 miliarde de lei-.

Psihoza datoriilor este prezenta si la inceputul anului 2002, cu toate ca, anul trecut, premierul Nastase promitea achitarea in timp record a restantelor din sistemul de sanatate. Deocamdata, singurul semn bun il da CNAS, care ne asigura ca acumularea de noi sume restante va fi evitata.

Apel la intelegerea furnizorilor

Spitalele brasovene au acumulat datorii de aproape 240 miliarde de lei. Banii promisi din rectificarea bugetara nu au sosit nici pana acum, iar institutiile sunt nevoite sa apeleze la intelegerea furnizorilor. Unitatile spitalicesti trebuie sa astepte pana saptamana viitoare, cand se pare ca va incepe semnarea contractelor dintre furnizorii de servicii medicale si Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Brasov. Spitalul Judetean Brasov are datorii de peste 123 de miliarde si a inceput deja sa aiba probleme cu furnizorii din cauza facturilor restante.

Institutia a primit, pentru luna ianuarie, pe baza unui contract aditional semnat CASJ Brasov, o parte din bugetul alocat pe luna in curs, insa banii nu ajung decat pentru salarii si o infima parte din cheltuieli. -Nu am primit nici un leu din rectificarea bugetara promisa. Tot ce am primit sunt 11,8 miliarde, ce reprezinta o parte din bugetul pe luna ianuarie, bani care abia ne ajung pentru salarii si o mica parte din utilitati. De asemenea, noua nimeni nu ne plateste tratamentul asigurat in sectiile de urgenta, deoarece acesta nu este inclus la capitolul cheltuieli. Avem deja mari probleme cu furnizorii de medicamente, din cauza neplatii facturilor. Din cate stiu eu, Brasovul este unul dintre judetele care aduc cei mai multi bani Fondului asigurarilor sociale de sanatate, insa suma care se intoarce este mult mai mica-, ne-a declarat dr. Ilie Olteanu, directorul Spitalului Judetean Brasov.

Si Spitalul de Copii traverseaza o perioada dificila. Datoriile acestei institutii se ridica la aproximativ 30 miliarde de lei, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, acestea nu atingeau 20 miliarde de lei.

Bolnavii de SIDA risca sa ramana fara medicamente

Si la Spitalul de Boli Infectioase nivelul datoriilor a atins cote alarmante, ajungand la 13 miliarde de lei. Medicamentele sunt primite -la mica intelegere-, iar bolnavii de SIDA risca sa-si intrerupa tratamentul, care costa, doar pentru un singur pacient, 30 milioane de lei pe luna. De asemenea, materialele sanitare si hrana pentru pacienti sunt achizitionate pe -ochi frumosi-, dar datoriile catre furnizori sunt astronomice. -Tot ce achizitionam in prezent se face <pe datorie>. Nu este o noutate pentru noi, dar in ritmul acesta riscam sa ne prabusim-, declara directorul spitalului, Ioan Florea Alfianu. Datoriile acumulate numai la medicamente se ridica la 11,8 miliarde.

-Este clar ca lumina zilei ca sumele primite de la CASJ Brasov nu ne ajung nici pe o masea. Nu tine nimeni cont de faptul ca suntem singura institutie din tara care asigura asistenta medicala si tratamentul medicamentos al bolnavilor de SIDA, in proportie de 100%. De unde sa avem bani de medicamente? Infectioasele nu au mai primit bani pentru investitii de 14 ani-, a mai precizat Alfianu.

Nici celelalte spitale nu stau mai bine. Spitalul Municipal are, in acest moment, datorii de 23 de miliarde, Maternitatea – 17 miliarde de lei, la Spitalul de Psihiatrie si Neurologie, sumele se ridica la 13 miliarde, iar la cel de Pneumoftiziologie s-a ajuns la o datorie de trei miliarde de lei. Si institutiile de profil din judet au acumulat datorii de aproximativ 17 miliarde de lei. Serviciul de Ambulanta Judetean a ajuns la o datorie de cateva sute de milioane de lei, dupa ce a fost serios afectat de criza injectabilelor. -Am acumulat datorii foarte mari, in conditiile in care la ultima rectificare bugetara noi nu am fost luati in calcul-, precizeaza directorul SAJ Brasov, dr. Nicolae Olteanu. Cu toate acestea, directorul CASJ Brasov, dr. Alexandru Balescu, spune ca valoarea datoriilor este mica, insumand aproximativ 700 de milioane, si ca acestea vor fi cu siguranta acoperite din bugetul pe anul in curs.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.