Acasă Social De la 1 ianuarie, fertilizarea in vitro este decontata de statul roman

De la 1 ianuarie, fertilizarea in vitro este decontata de statul roman

DISTRIBUIȚI

In premiera in Romania, va fi implementat Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza Ministerul Sanatatii. Astfel, cuplurile casatorite sau aflate intr-o relatie stabila de cel putin un an, isi vor putea deconta cheltuielile cu proceduri FIV, ce pot ajunge si la 4-5000 de euro. Prin Hotarare de Guvern, in perioada 2011-2012, Ministerul Sanatatii va implementa programe nationale de sanatate, multianuale, ce vizeaza reducerea incidentei cancerului in Romania, fertilizarea in vitro si alte programe de protectie a sanatatii publice.
Astfel, in urmatorii doi ani, in scopul reducerii incidentei cancerului in Romania, va fi derulat Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, mamar si colorectal, Subprogramul privind protejarea sanatatii publice prin prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari si de nutritie si Subprogramul de supraveghere a starii de sanatate a populatiei, prin care Ministerul Sanatatii isi propune derularea unor campanii pentru prevenirea imbolnavirilor.
“In premiera, am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
“In urmatorii doi ani, programele nationale de sanatate se vor baza pe obiectivele si prioritatile politicilor de sanatate publica, care reflecta atat obligatiile asumate in domeniul sanatatii, cat si prioritatile nationale identificate in domeniul promovarii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor si asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la tratament specific adecvat”, a mai spus ministrul.

Cine poate beneficia de fonduri pentru fertilizare in vitro

Normele europene stipuleaza mai multe criterii de electie a cuplurilor ce pot beneficia de fonduri, in baza carora specialistii romani vor elabora criterii specifice pacientilor romani. Astfel, au prioritate la fertilizare in vitro cuplurile care sunt la primul tratament de acest fel, care sufera de infertilitate de cel putin trei ani, dar care nu au alte probleme medicale. Cei casatoriti, dar si cei aflati intr-o relatie stabila de cel putin un an, pot beneficia de decontarea acestor servicii. Dintre criteriile de excludere, este mentionata obezitatea, dar si cuplurile in care unul dintre parteneri a recurs la fertilizare voluntara.

Suplimentar fata de criteriile europene, in Romania va fi decontata o singura procedura de fertilizare in vitro per cuplu, iar viitorii parinti trebuie sa aiba varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Procedura poate atinge costuri de pana la 4-5000 de euro. In Franta, un cuplu infertil beneficiaza de sase tentative de inseminare artificala si de patru tentative de fertilizare in vitro 100% gratuite (de la consultatia initiala pana la testul de sarcina sau investigatiile aprofundate pentru a afla cauza unui eventual esec).

Statistici

In Romania, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungand la 50% in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani. Din pacate, insa, 56% dintre femeile care sufera de aceasta problema nu se adreseaza medicului.

Conform ultimelor date oficiale, in Romania exista in acest moment 15 centre acreditate unde se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro (FIV), aproximativ 5.000 de cicluri efectuandu-se anual in toata tara.

Majoritatea centrelor realizeaza 100-150 de astfel de cicluri pe an. Prin comparatie, in Franta exista peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizeaza in total peste 40.000 de cicluri FIV pe an. Rata de succes este de 35-40% in cazul fertilizarii in vitro – procent valabil si in cazul procedurilor initiate in Romania.

Statisticile internationale din domeniu arata ca numarul de cicluri de tratament reproductiv a crescut in tarile dezvoltate cu 5-10% pe an, in ultimii cinci ani. Marea Britanie, Spania, Germania si Franta insumeaza 56% dintre toate ciclurile de tratament initiate in spatiul european, cu cifre variind intre aproximativ 44.000 si 66.000 de tratamente pe an. La nivel mondial, Europa detine primul loc in domeniul reproducerii umane asistate, totalizand aproximativ 54% din numarul de tratamente specifice initiate in lume.

Rata de infertilitate, atat masculina cat si feminina, este in crestere din cauza incidentei crescute a bolilor cu transmitere sexuala, a varstei tot mai inaintate de conceptie, precum si a modificarilor de comportament social si alimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.