Home Actualitate Degringoladă la Casa de Sănătate Ilfov după ce avocata Lavinia Coțofană a...

Degringoladă la Casa de Sănătate Ilfov după ce avocata Lavinia Coțofană a obținut în instanță suspendarea reorganizării instituției

DISTRIBUIŢI

Casa de Sănătate Ilfov este condusă interimar de medicul Aurelia Isărescu (foto dreapta), delegată din funcția de Director al Direcției de relații  contractuale. Conform unei legi adoptate de coaliția PNL-PSD înainte de alegeri, funcțiile de conducere din instituțiile publice trebuie limitate la un procent de 8% din totalul posturilor.

Prin Ordinul nr. 677/2024, Preşedintele CNAS Valeria Herdea (foto stânga) a stabilit pentru Casa de Sănătate Ilfov un număr de doar 3 posturi de conducere deși pentru numărul de 45 de posturi repartizate de CNAS, 8% însemna un numǎr de 3.6, care, conform articolului nr. 391 alin. 2) din Codul Administrativ era obligatoriu a fi rotunjită la numǎrul întreg imediat superior acestuia, rezultând un numǎr de 4 funcții de conducere.

Isărescu a tăcut mâlc și s-a favorizat pe sine

Deși în mod corect și legal directoarea Casei Ilfov ar fi trebuit să semnaleze eroarea șefei Herdea, nu a făcut-o și a decis reorganizarea nu pentru eficientizarea activitǎții sau în interesul pacienților, ci pentru propriul interes: a desființat Direcția Economică, a transformat-o în compartiment și a trecut-o în subordinea Direcției de Relații Contractuale, adică acolo unde se va întoarce ea când alt partid va veni la putere. Astfel, Isărescu a mutat 10 din cele 16 persoane din cadrul Direcției Economice în alte departamente.

Fapta este prevăzută de articolul 301 din Codul Penal:

Fără o justificare temeinică și ignorând recomandarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Isărescu a decis desființarea Direcției Economice și a păstrat două funcții de conducere în Direcția de Relații Contractuale, una fiind chiar postul ei. Situația este descrisă chiar în Codul penal:

Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane: Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.

Directoarea economică destituită a contestat la instanță desființarea direcției

Reprezentată de avocata Lavinia Coțofană, Viorica Udrescu, directoarea economică schimbată din funcție, a contestat decizia de reorganizare a Casei de Sănătate Ilfov și în paralel a solicitat suspendarea reorganizării până la obținerea soluției pe fond.

În fața judecătorilor, avocata Lavinia Coțofană a demonstrat că decizia este nelegală și va produce „pagube iminente şi greu de reparat” instituției.

Citește și Decizie definitivă a instanței: Succes al Laviniei Coțofană – cei 704 mp de teren de la km 0 și Biserica Colțea rămân în proprietatea statului

A destituit-o din funcția de directoare economică dar i-a delegat aceleași atribuții cu salariul diminuat

Patru argumente de necontestat a adus avocata Lavinia Coțofană în fața judecătorilor care s-au pronunțat vineri, 7 martie, și au suspendat decizia de reorganizare:

  1. Agenția Națională a Funcționarilor Publici care trebuia, conform legii, să avizeze reorganizarea, a explicat Casei de Sănătate Ilfov că Legea Contabilității nu poate fi încălcată, iar direcția economică trebuie păstrată cel puțin la nivel de serviciu, dar Isărescu a ignorat avizul ANFP.
  2. Conducerea departamentului financiar-contabilitate este exercitată după reorganizare de o persoană cu studii medicale, în condițiile în care Ordinul nr. 15/2018 al MS impune ca structura concediilor medicale să rămână la Direcția Economică, modificările semnăturilor pe referatele de concedii medicale fiind refuzate de CNAS, deoarece legislația în vigoare nu permite acest lucru.
  3. Delegarea atribuțiilor de coordonare a compartimentului financiar-contabilitate către Viorica Udrescu singura care deține certificat pentru Sistemul European de Conturi, dar nu ocupă o funcție de conducere, contravine legislației și normelor de remunerare (Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 496/2014), coordonatorul de compartiment nefiind o funcție de conducere și, prin urmare, nu poate exercita atribuțiile aferente unui conducător de structură.
  4. Situațiile financiare sunt semnate de persoane neautorizate, în contradicție cu normele legale, iar lipsa unui conducător al compartimentului financiar-contabilitate poate duce la erori grave în întocmirea situațiilor financiare, cu implicații asupra situației patrimoniale.

Casa de Sănătate Ilfov a încercat chiar și diverse tertipuri în cadrul procedurii dar a pierdut

CAS Ilfov, desi a admis faptul cǎ în cuprinsul Ordinului Ministerului Sǎnǎtǎții, nr. 15/2018, în vigoare, este prevǎzutǎ necesitatea vizei directorului economic, în art. 64 alin. 5), a invocat existența în cadrul compartimentului a unei persoane împuternicite sǎ avizeze actele financiar-contabile, ,,fapt datorat modificǎrilor legislate intervenite”, ceea ce e nereal, neintervenind vreo modificare legislativǎ în acest sens, Ordinul nr. 15/2018 fiind în vigoare şi nesuferind modificǎri.

CAS Ilfov a susținut în fața judecătorilor cǎ reorganizarea CAS Ilfov a fost de fapt impusǎ de CNAS, însă în realitate CNAS a precizat cǎ rǎspunderea reorganizǎrii aparține directorului CAS Ilfov, în virtutea mandatului pe care îl exercitǎ.

CAS Ilfov a susținut că a ignorat un termen imperativ stabilit printr-o lege, luând în considerare un termen dintr-un ordin al președintelui CNAS, ceea ce ilegal și chiar slugarnic. Apoi a susținut că Legea 296/2023 nu i se aplică deoarece Isărescu este interimară, iar după ce avocata Coțofană a demontat toate aceste susțineri, CAS Ilfov a invocat în fața judecătorilor că o suspendare a reorganizării va crea neplăceri în cadrul instituției, dar nici acesta argument nu a ținut

Vineri, 7 martie, judecătorii au suspendat reorganizarea CAS Ilfov dispusă prin Decizia Directorului General al CAS Ilfov nr. 205/31.10.2024 privind aprobarea organigramei şi a structurii funcțiilor și deși decizia nu este definitivă, ea este executorie, ceea ce înseamnă că de luni, 10 martie, Viorica Udrescu și toți ceilalți 45 de angajați revin pe posturile avute anterior reorganizării.