Home Social Depresia, principala maladie în rândul adolescenţilor

Depresia, principala maladie în rândul adolescenţilor

DISTRIBUIŢI

Depresia reprezintă principala cauză de boli şi de handicap în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, se afirmă într-un raport publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre sănătatea adolescenţilor.

În plus, OMS notează că trei cauze principale de deces ale adolescenţilor pe plan mondial sunt „accidentele de transport, SIDA şi sinuciderile”. În 2012, 1,3 milioane de adolescenţi au murit pe plan mondial. Aproximativ 330 de tineri au murit în fiecare zi din acel an din cauza unui accident de transport.Este pentru prima dată când OMS publică un raport complet dedicat problemelor de sănătate care îi afectează pe adolescenţi. Aceste probleme sunt asociate cu fumatul, consumul de droguri şi de alcool, SIDA, sănătatea mintală, nutriţie, sexualitate şi violenţă. Din punct de vedere statistic, băieţii sunt mai afectaţi decât fetele de accidentele de automobil, având o rată de mortalitate de trei ori mai mare. Depresia este pe plan global principala cauză de boală în această clasă de vârstă (10-19 ani), iar sinuciderea este a treia cauză de mortalitate. Anumite studii arată că toate persoanele care suferă de probleme mintale au înregistrat primele simptome încă de la vârsta de 14 ani. Potrivit OMS, dacă adolescenţii sunt trataţi la timp, acest fapt ar putea preveni decesul şi ar putea evita „suferinţe care durează înteaga viaţă”. Decesul cauzat de o naştere este a doua cauză de mortalitate în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, după sinucidere, afirmă OMS, în ciuda scăderii considerabile a deceselor provocate de complicaţiile apărute după naştere, constatată în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa. Potrivit cifrelor OMS, se înregistrează 49 de naşteri, în medie, la 1.000 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Distanţele între cele două extreme sunt foarte mari: de la 1 până la 229 de naşteri la 1.000, în funcţie de ţară. OMS şi-a fixat obiectivul de a permite accesul la metode contraceptive pentru toate fetele în vârstă de 15-19 ani, cu scopul de a face să scadă rata naşterilor şi pe cea a mortalităţii cauzate de naştere. Cele mai multe naşteri au loc în ţările sărace şi în cele cu venituri medii. 11 la sută dintre toate naşterile la nivel mondial vizează adolescente aflate în acest interval de vârstă (15-19 ani). Totodată, OMS afirmă că diareea şi infecţiile pulmonare reprezintă a doua, respectiv a patra cauză de deces, în rândul tinerilor cu vârste între 10 şi 14 ani.

Potrivit experţilor OMS, adolescenţa este un moment important pentru a fixa bazele unei stări bune de sănătate în viaţa adultă. Multe dintre maladiile non-transmisibile sunt diagnosticate în această perioadă. În alcătuirea acestui raport, OMS s-a bazat pe datele furnizate de 109 ţări. Principalele cauze de deces în rândul adolescenţilor sunt: accidentele de transport, SIDA, sinuciderile, afecţiunile pulmonare, violenţa, diareea, înecul, meningita, epilepsia, afecţiunile endocrine şi bolile sangvine.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.