Acasă Social Deturnare de fonduri la -Stiinte Agricole- Cluj

Deturnare de fonduri la -Stiinte Agricole- Cluj

DISTRIBUIȚI

Angajatii Statiunii Didactice Experimentale din structura Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara acuza conducerea universitatii de nerespectarea legii si de deturnare de fonduri. Potrivit lor, conducerea universitatii incalca hotararile de Guvern nr. 123/1993 si 47/1999, in care se arata ca statiunile functioneaza ca subunitati cu activitati autofinantate, precum si faptul ca veniturile obtinute, dupa acoperirea cheltuielilor, vor fi utilizate pentru imbunatatirea bazei tehnico-materiale a acestora.

-Exista doua contracte de inchiriere a unor terenuri apartinand statiunii, incheiate cu BTC Technical Constructions SRL si cu OMV Romania Mineraloel, in schimbul unor sume de 1.750 de euro, respectiv 182.000 de dolari. Cu toate ca statiunea ar trebui sa beneficieze de aceste sume, pana in prezent nu s-a primit nici un ban-, declara Pascu Hetea, presedintele Sindicatului Statiunii Didactice Experimentale Manastur. Pascu mai spune ca, potrivit unei decizii a Senatului universitatii, statiunea ar trebui sa beneficieze de doar 10% din valoarea celui de-al doilea contract.

Liderul de sindicat precizeaza ca statiunea are aproape 1,5 miliarde datorii la utilitati, asigurari de sanatate si CAS si ca mijloacele fixe, respectiv tractoarele si combinele, dateaza de acum 20 de ani. -De pe primul teren inchiriat, pana acum s-au primit peste opt miliarde de lei, iar, conform celui de-al doilea contract, intreaga suma a fost achitata la sfarsitul anului trecut. Angajatii vor sa stie unde sunt banii.- Mai mult, oamenii sunt nemultumiti de salarii, care, pana la data de 1 martie 2001, erau de doar un milion de lei, salariul mediu. In plus, lucrarile agricole la ferma din Cojocna, preluata in luna martie, au fost efectuate cu banii proveniti din activitatea de productie a statiunii.

Pascu Hetea afirma ca directorul statiunii s-a aratat revoltat de informatiile precise pe care le detin angajatii si a amenintat personalul TESA cu penalizari si cu desfacerea contractului de munca, in cazul in care vor indrazni sa le mai furnizeze informatii sindicalistilor. Directorul statiunii, Mircea Savatti, cadru universitar si membru in Senatul Universitatii, refuza categoric sa comenteze acuzatiile aduse de angajati, interesandu-l mai mult provenienta informatiilor decat situatia statiunii. Rectorul universitatii, Liviu Marghitas, neaga toate acuzatiile, spunand ca nu sunt decat minciuni. -Este un mare neadevar. Universitatea nu a luat nici un ban. Toti, pana la ultimul leu, au revenit statiunii. Banii s-au cheltuit la Ferma Cojocna-, declara rectorul. De asemenea, Liviu Marghitas nu recunoaste suma stipulata in contractul incheiat cu BTC Tehnical Constructions SRL, afirmand ca nimeni nu ar plati atatia bani pentru inchirierea unui teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.