Acasă Social Educația nu primește 6% din PIB în 2014. Studenții amenință cu proteste

Educația nu primește 6% din PIB în 2014. Studenții amenință cu proteste

DISTRIBUIȚI

Guvernul nu poate promite că în bugetul pe 2014 vor fi prevăzuți 6% din PIB pentru Educație, dar sumele vor fi mai mari față de acest an, le-a spus ministrul Finanțelor studenților de la Universitatea de Vest Timișoara, cu care s-a întâlnit joi, în replică aceștia anunțând declanșarea de proteste.
Ministrul Economiei și Finanțelor, Daniel Chițoiu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu și ministrul pentru IMM și Turism, Maria Grapini, au participat, joi, la Universitatea de Vest din Timișoara, la o întâlnire cu oameni de afaceri din Timiș și Arad, dar și cu studenți.
Președintele Organizației Studenților din Universitatea de Vest, Vlad Cherecheș, l-a întrebat pe ministrul Economiei dacă în bugetul pe anul 2014 vor fi prevăzuți 6 la sută din PIB pentru Educație, Chițoiu răspunzând că Guvernul nu poate promite acest lucru.
„Sumele pentru Educație în 2014 vor fi mai mari decât în 2013, dar nu putem promite că vor atinge șase la sută din PIB“, a afirmat Daniel Chițoiu.
În replică, președintele Organizației Studenților din Universitatea de Vest Timișoara a anunțat că studenții nu sunt mulțumiți de acest răspuns și că vor declanșa proteste în toate centrele univer­sitare din țară.
„Noi sperăm să fie o creștere cât mai mare a finanțării în învățământ, iar ceea ce ne interesează pe noi este finanțarea pentru învățământul universitar și ne dorim o creștere cât mai mare a finanțăirii pe student. Vrem ca aceasta să fie cel puțin la nivelul anului 2008, pentru că de atunci a scăzut cu 50 la sută. Răspunsul a fost unul diplomatic, tipic pentru politicieni, care ne anunță că va fi mai bine, dar nu e de ajuns. Nu suntem mulțumiți, nu vom sta cuminți în aceasta toamnă. ANOSR (Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România – n.r.) se pregătește pentru proteste. La jumătatea lunii noiembrie vom ieși în stradă să ne cerem drepturile. Vor fi proteste în toate centrele universitare, inclusiv la Timișoara, unde sperăm să ne adunăm câteva mii“, a declarat Vlad Cherecheș.
Potrivit acestuia, în 13 noiembrie studenții din toată țara vor organiza mitinguri de protest pentru a determina Guvernul să aloce șase la sută din PIB, în 2014, pentru Educație.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.