Home Social Femeile cu RH negativ sunt nevoite să își cumpere vaccinul pe care...

Femeile cu RH negativ sunt nevoite să își cumpere vaccinul pe care statul ar fi trebuit să îl ofere gratuit

DISTRIBUIŢI

Femeile cu RH negativ care vor să aibă al doilea copil sunt obligate să plătească 500 de lei pentru un vaccin care ar trebui să fie gratuit. Viitoarele mame îşi pun sarcina în pericol dacă nu fac acest vaccin. Ministerul Sănătăţii nu alocă suficiente fonduri pentru achiziţionarea serului, aşa că ele sunt nevoite să şi-l cumpere singure. La Iaşi, de exempul, s-au dat bani doar pentru o treime din doze.

În fiecare an, la Iași sunt necesare peste 300 de doze de vaccin pentru mamele cu RH negativ. Anul trecut însă, Ministerul a alocat fonduri pentru 72 de vaccinuri, iar anul acesta pentru 90 de fiole, conform digi24.ro. În aceste condiții, femeile sunt obligate să îl cumpere din farmacii. Multe, însă, nu își permit prețul unui astfel de ser, fiind peste jumătate din salariul minim pe economie. Pentru a putea vaccina femeile cu RH negativ, aflate la prima sarcină, dar și pe cele care provin din medii defavorizate, conducerea Maternității „Cuza Voda” trebuie să achiziționeze serul din fonduri proprii, fără vreun ajutor de la Ministerul Sănătății.

Dacă nu este administrat la 72 ore după naștere, la următoarea sarcină riscul apariției unor complicaţii la copil sunt mari: anemie, icter sever, până la retard psihic, motor şi chiar deces. Costul privind tratarea icterului, spun specialiștii, este și de zece ori mai mare decât cel al unei fiole cu vaccin imunoglobulina anti-D.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.