Acasă Social Frigul ii pandeste cu amenzi si pe… angajatori!

Frigul ii pandeste cu amenzi si pe… angajatori!

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a temperaturilor scazute inregistrate in ultimele zile si a prognozei ANMH pentru urmatoarea perioada, angajatorii sunt obligati sa ia unele masuri specifice activitatii salariatilor pe timp geros.

Inspectia Muncii precizeaza ca nerespectarea acestor masuri constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei.

Temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub – 20 grade Celsius, sau temperaturile mai putin scazute care in conditii de vant intens pot fi echivalate cu acest nivel, potrivit Ordonantei nr. 99/2000 privind masurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

In conformitate cu actul normativ mentionat, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, prin distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb, prin acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator, si prin asigurarea echipamentului individual de protectie.

Angajatorii care nu pot asigura masurile minimale, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor si/sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa aplice reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

In aceasta perioada, Inspectia Muncii efectueaza controale la angajatori urmarind modul in care se respecta prevederile Ordonantei nr. 99/2000 si asigura preluarea si solutionarea prompta a oricarei sesizari pe aceasta tema. Rezultatele controalelor vor fi comunicate ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.