Acasă Social Guvernul strânge și mai tare șurubul în Sănătate: după banii imputați medicilor...

Guvernul strânge și mai tare șurubul în Sănătate: după banii imputați medicilor pentru medicamentele prescrise în afara protocoalelor MS, pacienții spun adio și investigațiilor performante gratuite

DISTRIBUIȚI

În Ministerul Sănătății, în subordinea ministrului funcționează zeci de comisii de specialitate care au printre atribuții elaborarea protocoalelor standardizate la nivel național sau adaptarea conținutului protocoalelor internaționale în domeniu, pe care le supun aprobării ministrului Sănătății, conform Ordinului 1202/2017. Aceste protocoale sunt adoptate prin ordin comun de ministrul Sănătății și președintele CNAS și sunt publicate în Monitorul oficial. Problema principală care apare este că dacă de exemplu se stabilește internațional că paracetamolul nu se mai recomandă în cazul răcelii și se va administra doar pentru durerea de cap (exemplu empiric), un medic român care e la curent cu toate descoperirile colegilor străini, nu va putea să le aplice bolnavilor români atât timp cât protocoalele sunt elaborate local și nu sunt adaptate cele internaționale. În plus, CNAS schimbă uneori peste noapte aceste protocoale iar medicii care îndrăznsc să nu citească zilnic Monitorul oficial sunt puși să dea banii înapoi pentru că până azi puteai să prescrii ceva, de mâine nu mai poți. Scrie în Monitorul oficial! Cel mai cunoscut caz e cel de anul trecut de la Mureș unde CJAS a controlat medicii de familie privind respectarea protocoalelor terapeutice pe anumite diagnostice și anumite medicamente, acolo unde se prevedea că prescrierile sunt făcute cu inițiere de către medicul specialist și au fost sancționați 63 de medici cărora li s-a imputat suma de 42.403 lei.” Deși șefa CJAS Mureș a recunoscut că medicii de familie sunt cei care au suferit cel mai mult încercând să ajute bolnavul și încălcând protocolul terapeutic, n-a avut ce să facă și „există această frică deja, o teamă de a prescrie medicamente”, a declarat Rodica Biro pentru Agerpres.

Medicii de familie din județul Mureș au fost revoltați și au acuzat CNAS de modificarea peste noapte a protocoalelor terapeutice, fără respectarea criteriului transparenței și și-au manifestat teama, inclusiv pe rețelele de socializare, cu privire la prescriere de rețete pe viitor. Controalele vin retroactiv pe 2 -3 ani și medicii sunt buni de plată.

Dar Guvernul și CNAS au mers mai departe. Începând cu 1 iulie 2018, medicii prescriptori vor avea obligaţia generală să respecte protocoale terapeutice de prescriere a medicamentelor, respectiv rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), pentru medicamente care nu au protocoale terapeutice și vor trebui să respecte avertizările Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), precum și informațiile puse la dispoziție pe pagina web a CNAS referitoare la faptul că medicamentul respectiv se prescrie cu respectarea protocoalelor terapeutice sau, după caz, că este un produs biologic.
Și dacă CNAS iar nu plătește mentenanță la sistemul informatic? Ce avertizări va respecta medicul?

În același timp, pe site-ul CNAS există un proiect de ordin care în anexa 17, pagina 177, NOTA 6 prevede că „Serviciile medicale de înaltă performanţă (CT, RMN, scintigrafie, angiografie) se decontează
numai pe bază de recomandare medicală asiguraţilor în următoarele condiţii:
b) Afecţiuni în care au fost epuizate toate celelalte posibilităţi de explorare.

Dar noțiunea de „toate celelate posibilități de explorare” lasă loc la interpretari. Nu există protocol elaborat de CNAS pentru investigațiile de înaltă performanță decontate de CNAS. De exemplu dacă vreau să recomand investigația din anexa 17, adică pag 174, tabel, poziția 57 „CT abdomen nativ și cu substanță de contrast”, trebuie să epuizez și endoscopie digestivă superioară+colonoscopie? Pentru că mă pot trezi cu un control CNAS și Curtea de Conturi care să-mi impute costul respectivei investigații.”, ne-a explicat medicul specialist Octavian Emil Iosef.

Cum deja am stabilit că reperul oficial nu există, iar pregătirea în rezidențiat e suboptimală, vezi AICI, acestea par doar portițe prin care guvernul vrea să mai recupereze din banii dați medicilor la salarii. În condițiile astea asigurații cam pot să-și ia adio de la CT, RMN, scintigrafie, angiografie gratuite.

1 COMENTARIU

  1. S-AU DUBLAT SPAGILE LA ANGAJARE IN SPITALE.
    PACIENTII DAU IN CONTINUARE SPAGI. IN SCHIMB VOR PRIMI TRIMITERI LA „BAIETII” CU AFACEREA.
    INTRE TIMP SE CUMPARA ARMAMENT DE LA ISRAELIENI. O FI SI COMISION?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.