In ultimii noua ani, RADET a montat gigacalorimetre doar la 15% din blocurile din Iasi. In schimb, aproape 90 de miliarde lei, valoare reactualizata, au fost investiti in construirea unui bloc de locuinte pentru salariatii RADET si a unui nou sediu pe malul Bahluiului. Acesti bani, intrebuintati aiurea, ar fi fost suficienti pentru montarea de gigacalorimetre in tot orasul, asa cum cere legea. Iesenii care au gigacalorimetre platesc o factura mai mica cu aproape 30% decat locatarii necontorizati.
Investitiile pentru confortul propriilor angajati au prioritate
Sefii regiei au anuntat, de curand, investitii masive in sistemul de facturare a energiei termice. Romeo Mistreanu, directorul RADET, sustine ca, pana la sfarsitul anului, 80% din blocurile din Iasi vor avea apometre si gigacalorimetre, investitie estimata la peste 100 miliarde de lei. -Nu stiu de unde voi face rost de atatia bani-, a spus sec directorul Mistreanu. De la bugetul local, in acest an, RADET va primi pentru achizitia aparatelor de masura doar 10 miliarde de lei. In schimb, pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu al regiei, Consiliul Local a alocat dublu: 20 miliarde de lei. Ca de fiecare data in ultimii sase ani, investitiile in confortul propriilor angajati are prioritate. Cei care au de suferit sunt peste 250.000 de ieseni, obligati sa achite lunar, pe langa propriile consumuri, si pierderile din retelele de termoficare.
In noua ani, regia a contorizat 15% din blocuri
RADET a fost obligata, prin lege, inca de acum noua ani sa monteze apometre si gigacalorimetre la subsolul blocurilor. Hotararea de Guvern 348/1993 prevede, la articolul 6, ca -achizitionarea si montarea contoarelor pentru populatie cade in sarcina distribuitorilor si se va realiza in etape, pe baza unor programe intocmite de acestia si supuse aprobarii consiliilor locale-. Planul de contorizare a fost intocmit de RADET abia anul trecut, costurile ridicandu-se la 124 miliarde de lei, urmand sa fie realizat pe o perioada de cinci ani. De la aparitia actului normativ, regia a reusit sa monteze aparate de masura doar la 15% din totalul de 4.600 de scari si blocuri. Asociatiile de locatari si-au achizitionat insa gigacalorimetrele din fonduri proprii, urmand ca ulterior valoarea investitiilor sa fie dedusa de regie din facturile la agent termic.
In 1995, sefii regiei s-au mutat in casa noua
In schimb, din *93 incoace, sefii RADET au dirijat investitii de zeci de miliarde de lei din banii iesenilor pentru constructia unui bloc si a noului sediu. In 1995, regia a dat in folosinta un bloc ultramodern, destinat propriilor angajati. Reactualizand valoarea blocului construit atunci din fondurile de dezvoltare ale regiei, reiese ca investitia ar costa aproximativ 30 miliarde de lei. Practic, pe spinarea iesenilor, fostul director RADET, Arcadie Dubet, a ridicat o cladire cu 30 de apartamente de care au beneficiat in primul rand apropiatii sai si apoi familiile muncitorilor regiei, carora le-au fost -oferite- doar cinci locuinte. In plus, blocul a fost dotat cu conducta separata de la punctul termic, adica are apa calda zi si noapte.
Piramida lui Dubet va inghiti 20 miliarde de lei numai anul acesta
A doua mare investitie, inca nefinalizata, este -piramida- lui Dubet. Proiectata sa devina noul sediu al RADET Iasi, constructia a inghitit, in ultimii cinci ani, 40 miliarde de lei. Pentru ca, din cele sapte niveluri, doar primele etaje au fost receptionate, Consiliul Local a alocat, de la bugetul pe 2002, alte 20 miliarde de lei. Actualul director, Romeo Mistreanu, a dotat anul trecut -piramida- cu un punct termic compact, una dintre cele mai moderne instalatii existente in Iasi, care a costat circa 400 milioane de lei. In acest fel, el le-a asigurat subordonatilor apa calda si incalzire non-stop. Partea finalizata are gresie si faianta, tamplarie de aluminiu si termopan, adica dotari la standarde occidentale.