Acasă Social Index European pe Hepatită: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament...

Index European pe Hepatită: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament și prevenție

DISTRIBUIȚI

România se situează pe locul 25 într-un index ce compară nivelul de screening, tratament și prevenție în cele 27 de state ale UE, precum și în Elveția, Croația și Norvegia, a anunțat într-o conferință de presă Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Aceasta a arătat că Indexul European de Performanță în Tratarea Hepatitei, lansat marți la Bruxelles, indică faptul că performanța României este lacunară în privința accesului la tratament și a prevenției, fiind deficitară și la capitolul depistare.
În timp ce sugarii sunt vaccinați în mod curent și este atinsă o cotă de aproximativ 90% de copii protejați împotriva hepatitei, nu există o vaccinare sistematizată a unor grupuri la risc, care sunt cele din sfera prostituției sau a consumului de droguri, a spus președinta APAH-RO.
Analizând rezultatele studiului, o mare parte a infectărilor sunt detectate cu întârziere nu doar în România, ducând la afecțiuni secundare și la posibilitatea cu atât mai mare ca cei afectați să transmită virusul mai departe. De aceea, trebuie pus un accent serios pe prevenție, pe informare și testare.
Conf. dr. Victoria Aramă, de la Institutul „Matei Balș“, a susținut că se impune o evidență exactă a persoanelor consumatoare de droguri, pentru a fi monitorizate, întrucât prezintă un risc crescut, iar pentru acest lucru este necesară o mai bună colaborare între ONG-uri, autorități, asociații.
Referitor la listele de așteptare pentru tratament, conf. dr. Aramă a evidențiat că acestea au fost micșorate considerabil, însă, din păcate, sunt încă zone din țară unde listele sunt mari iar acest lucru ține de casele de asigurări.
Dr. Aramă a menționat printre factorii de risc ai hepatitei sexul neprotejat, manichiura, pedichiura, piercingul, dar o atenție specială trebuie acordată transmiterii bolii prin utilizarea de droguri injectabile.

Rudi Vania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.