Acasă Social Invatamantul preuniversitar, pe calea descentralizarii

Invatamantul preuniversitar, pe calea descentralizarii

DISTRIBUIȚI

Guvernul are deja o strategie de descentralizare a invatamantului preuniversitar, care prevede finalizarea acestui proces in anul 2010.

Descentralizarea se va produce la nivelul curriculum-ului, resurselor umane, al conducerii si administrarii unitatilor de invatamant si al finantarii.


Se estimeaza ca descentralizarea va avea ca efecte democratizarea vietii scolii, diversificarea ofertei educationale, dezvoltarea comunitatii prin transformarea unitatii de invatamant in centru de informare pentru aceasta si corelarea mai buna dintre oferta si cererea de pe piata muncii. In document se mai arata ca deciziile luate in perioada 1997-2004 in privinta descentralizarii nu au fost coerente si consecvente. Procesul se va derula in trei etape.

Prima etapa, denumita administrativa, este programata pentru 2005-2006. In aceasta perioada, la nivel national este reorganizata reteaua scolara, sunt infiintate consilii de administratie in scoli care vor avea responsabilitatea selectarii si angajarii directorului de scoala, iar membrii acestora vor fi pregatiti prin stagii de formare si va fi organizata activitatea financiar-contabila in fiecare unitate de invatamant.

Totodata, sunt selectate 50 de scoli in care se va derula un experiment privitor la managementul administrativ si financiar al scolii intr-un mediu descentralizat. In aceste scoli vor fi incercate si o serie de modificari legislative. Prevederile legislative si formula de finantare experimentate in 2006 in cele 50 de scoli vor fi aplicate in toate unitatile de invatamant din judetele pilot in a doua etapa a procesului de descentralizare, planificata pentru 2007-2008.

A treia etapa, cea finala, va avea loc in 2009-2010 si va insemna generalizarea procesului de descentralizare la nivel national, pe toate domeniile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.