Acasă Social Malpraxis, o controversă a lumii medicale

Malpraxis, o controversă a lumii medicale

DISTRIBUIȚI

În prezent, domeniul medical se confruntă cu un vid legislativ în ceea ce privește reglementarea instituției malpraxis-ului medical. Această lacună a legiuitorului duce la o practică medicală defensivă izvorâtă din lipsa unui filtru de protecție a medicilor în fața acelor cazurilor de malpraxis intentate abuziv. Acuzațiile de malpraxis au devenit în ultimul timp o rutină, iar medicilor li se creează o imagine negativă, chiar și când aceste acuzații nu sunt soluționate în defavoarea lor.
Reglementarea lacunară a malpraxis-ului medical duce la dezvoltarea unei medicine defensive, dăunătoare nu doar pentru medic și pentru pacient, ci și pentru întregul sistem de sănătate. Astfel, consecințele sunt creșterea costurilor și lipsa de răspundere a asiguratorilor, ceea ce împiedică evoluția și dezvoltarea sistemului de sănătate. Legislația actuală care guvernează malpraxis-ul medical creează confuzie și, din păcate, conține o terminologie neadecvată, ce creează o falsă impresie cum că doctorul nu ar răspunde pentru faptele sale. 
Astăzi, legislația malpraxis-ului nu este unitară, prevederile ce reglementează aceasta instituție putând fi găsite în mai multe texte de lege. Structurarea prevederilor legale într-o singură lege va aduce un plus subiectelor de drept vizate de aceste reglementări; este singura modalitate prin care acestea ar putea înțelege și conștientiza toate drepturile pe care le au și obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească intr-un caz de malpraxis medical.

“Este foarte importantă stabilirea, în mod clar, a obligațiilor medicului față de pacienți, deoarece medicii, ca și avocații, au o obligație de diligență, trebuie să depună toate eforturile și să implice toate cunoștințele și mijloacele medicale pe care le dețin pentru a obține un rezultat. Însă, atenție, trebuie subliniat faptul că medicilor nu li se impune să obțină acel rezultat!
Există, totuși, o categorie de medici a căror obligație față de pacienți poate fi interpretată ca fiind una de rezultat, și anume medicii esteticieni, care se ocupă cu schimbarea imaginii unei persoane. De asemenea chirurgii sunt o altă categorie de medici foarte expusă la procesele de malpraxis, datorită riscului cu care se confruntă zilnic, prin natura activității lor.”, explică Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Lipsa unor prevederi speciale clare are următoarele consecințe: un caz de malpraxis medical care, teoretic, trebuie analizat și soluționat de Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică, va fi în realitate soluționat de instanța penală, pe baza prevederilor de procedură penală. Această comisie este cea care ar trebui, pe baza prevederilor speciale, să cerceteze și să decidă cu privire la fapta comisă, vina și legătura de cauzalitate. Cu toate acestea, Codul de Procedură Penală conține o prevedere conform cărei hotărârea luata de comisie cu privire la un caz de malpraxis nu are putere de “lucru judecat” în fața hotărârii instanței penale.

“Această reglementare poate crea falsa impresie că, odată ce o comisie a decis cu privire la un caz de malpraxis, disputa este finalizată.  Adevărul este că modul neclar în care este reglementat malpraxis-ul medical în legislația națională are repercusiuni asupra modului în care specialistul își va exercita activitatea, prin practicarea unei medicini defensive și reținute.”, adaugă Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

În opinia noastră, actuala legislație lasă descoperiți în fața posibilelor cazuri de malpraxis medicii și pacienții în primul rând! Chiar dacă aceștia au semnat o poliță de malpraxis, asiguratorul găsește o modalitate legală prin care nu va fi obligat la plata sumei asigurate în cazul unui malpraxis. În acest caz, pacienții vor încerca să recupereze prejudiciul de la medici, care adesea nu au mijloacele necesare să plătească. Medicii ar trebui să beneficieze de polițe de asigurare pentru malpraxis care să le asigure în realitate riscurile și să le permită să își desfășoare activitatea fără constrângeri. Aceștia trebuie să fie asigurați cu adevărat, iar în cazul unui malpraxis asiguratorul să plătească pacientului suma corectă stabilită de instanță de judecată, în limitele impuse de polița de asigurare. 
 ***
Despre McGregor & Partners

McGregor & Partners S.C.A. este o firmă de avocați comerciali și de consultanță tip „boutique”, care își desfășoară activitatea în Europa centrală și de sud-est, cu birouri în București, România (din 1992) și în Sofia, Bulgaria (din 2006). Firma este condusă de avocați români și bulgari cu experiență, coordonați de un avocat britanic cu aproape nouăsprezece ani de experiență de viață și de practică în regiune. Firma păstrează legături cu fosta firmă mamă – firma internațională de avocatură, Stephenson Harwood, și de asemenea cu alte firme internaționale de avocatură din City of London și din alte părți.

Prezența noastră pe termen lung în această regiune ne permite să oferim clienților cunoștințe locale detaliate și de actualitate, o rețea extinsă de contacte și o înțelegere profundă a mediului de afaceri, cultural și politic din țările în care ne desfășurăm activitatea, precum și din Serbia și din regiunea înconjurătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.