Acasă Social Martisor cu… dor de munca!

Martisor cu… dor de munca!

DISTRIBUIȚI

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat ieri, la nivel national, Bursa locurilor de munca pentru femei. Actiunea s-a desfasurat in cele 42 de agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca si in 105 agentii locale si a demarat simultan – atat in teritoriu, cat si in Bucuresti – la ora 9.00.

In Bucuresti, oferta a depasit cererea!

In Capitala, peste 3.000 de femei au luat cu asalt Sala Polivalenta inca de la primele ore ale diminetii, in speranta de a-si adjudeca unul din cele 3.200 locuri de munca puse la dispozitie de peste 200 de angajatori.

Fata de Bursa locurilor de munca pentru femei din 2002, ieri femeile trecute de prima tinerete au fost mult mai curajoase, participand intr-o proportie aproape egala cu tinerele. -Anul trecut n-am avut intentia sa particip, desi abia intrasem in somaj. Dar acum, nu numai ca nu mai am incotro si trebuie sa incerc tot ce mi se ofera in confectii, dar m-au si intaratat niste foste colege de la fabrica unde lucram, care si-au gasit de munca tot aici, la Bursa-, ne spune Maria Voina, 48 de ani. -In 2002 am venit sa vad cum e, dar n-am gasit nimic pe specialitate care sa-mi convina, asa ca am preferat sa-mi vad de traduceri. Acum, am venit cu o colega, si daca ea a dat interviuri, am zis ca dau si eu. Se pare ca le-am fost pe plac celor din asigurari, pentru ca m-au invitat deja pentru luni, la selectia finala-, ne-a precizat Dana. D., absolventa a Facultatii de Filologie.

Si angajatorii au devenit mai increzatori in oportunitatile oferite pentru recrutarea de personal. Daca anul trecut doar 130 au venit cu oferte de locuri de munca, ieri au existat peste 208 agenti participanti, din care 132 au fost prezenti, restul trimitandu-si ofertele la Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca.

Zeci de mii de potentiale angajari

Pana la 5 martie 2003, si-au anuntat participarea la aceasta prima Bursa a locurilor de munca din acest an 1.787 agenti economici, care ofera 21.820 locuri de munca, dintre care 1.139 pentru femeile cu studii superioare. Cele mai multe locuri de munca vacante sunt oferite in municipiul Bucuresti (3.174) si in judetele: Hunedoara (1.222), Arges (1.117), Prahova (1.117), Bacau (892), Galati (775), Iasi (751), Sibiu (737), Bihor (676), Botosani (634), Suceava (632).

Principalele meserii (ocupatii) oferite la Bursa locurilor de munca pentru femeile cu studii medii si profesionale sunt confectioner asamblor articole textile (7.601 locuri de munca), croitor confectioner imbracaminte (1.728 locuri de munca), agent de asigurare (727), vanzator (626), confectioner articole din piele si inlocuitori (620), cusator piese din piele si inlocuitori (434), operator confectioner industrial imbracaminte (333), tamplar universal (314), marochiner (290). De asemenea, au mai fost oferite 983 locuri de munca pentru muncitori necalificati in diverse domenii de activitate.

Cele mai cautate persoane cu studii superioare au fost inginerii (pentru diverse ramuri de activitate) – 129 locuri de munca, urmati indeaproape de inspectori de asigurari (109), economisti (99) si asistenti sociali (33).

Oferta variata

Principalele activitati economice in care au fost oferite locuri de munca pentru aceasta Bursa sunt in industria textila si a produselor textile – 2.683 locuri, in industria pielariei si incaltamintei – 1.565 locuri, in comertul cu ridicata si cu amanuntul – 1.262 locuri, activitati financiare bancare si de asigurari – 1.041 locuri, hoteluri si restaurante – 674 locuri de munca; in industria alimentara a bauturilor si a tutunului – 612 locuri de munca; activitati de servicii colective sociale si personale – 584 locuri de munca; constructii – 546 locuri de munca; industria de prelucrare a lemnului – 542 locuri de munca.

Oferta de locuri de munca este mult mai variata atat pentru femeile care au studii medii sau profesionale, cat si pentru cele cu studii superioare. Astfel, pentru femeile cu studii medii sau profesionale sunt oferite locuri de munca pentru meserii ca ospatar, ingrijitor spatii verzi, bucatar, asistent maternal, camerista, coafor, barman, frizer, ceramist, cofetar, manichiurist, fabricant bijuterii, decorator vitrine, menajera, cosmetician si altele. Pentru femeile cu studii superioare sunt oferite locuri de munca pentru meserii ca inginer (pielarie, textile, sisteme informatice, instalator gaze, constructii civile, tehnologia substantelor anorganice), traducator, consilier juridic, agent reclama publicitate, farmacist, arhitect si altele.

Marginalizarea sociala a beneficiat de tratament preferential

In cadrul Bursei pentru femei a fost organizat si un stand special, pentru persoanele carora li se adreseaza Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale. Standul este destinat tinerilor cu varste intre 16 si 25 de ani proveniti din centre de plasament si centre de ocrotire a copilului, tinerilor familisti cu sau fara copii si persoanelor iesite din detentie. Pentru aceste persoane si-au anuntat participarea 125 de angajatori, care ofera 750 locuri de munca.

-In primul rand am dorit ca prin aceasta Bursa a locurilor de munca sa oferim un cadou femeilor care vor sa munceasca. Romancele sunt femei harnice si, prin prezenta lor masiva la Bursa locurilor de munca de anul trecut, au dovedit ca vor sa munceasca. Datoria noastra este sa oferim acestor persoane o sansa in plus de a gasi un loc de munca.

Totodata, as dori sa remarc faptul ca economia romaneasca are capacitatea de a oferi peste 21.000 locuri de munca, intr-o perioada cand nu au fost reluate, in totalitate, activitatile sezoniere. Mare parte din locurile de munca oferite sunt in judete in care se inregistreaza un numar ridicat de someri, cum ar fi Hunedoara, Prahova, Galati, Botosani, Iasi. Acest fapt ne bucura si ne determina sa credem ca putem avea incredere in economia romaneasca-, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si presedinte al ANOFM, Ioan Cindrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.