Acasă Social Medicamente gratuite numai pe hartie

Medicamente gratuite numai pe hartie

DISTRIBUIȚI

Fundatia Romanian Angel Appeal a desfasurat o campanie de sensibilizare a autoritatilor cu privire la situatia persoanelor infectate cu HIV/SIDA din Romania. -Reprezentantii Presedintiei, Guvernului, Ministerului Sanatatii si Familiei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Comisiei de Lupta anti-SIDA au anuntat o serie de masuri concrete menite sa solutioneze, in primul rand, problema continuitatii tratamentului cu antiretrovirale. In acest context, este salutara decizia Guvernului Romaniei de a scuti de taxe vamale importurile de medicamente antiretrovirale si de reactivi necesari monitorizarii infectiei HIV/SIDA-, precizeaza un comunicat al fundatiei. De asemenea, sunt incurajatoare primele rezultate ale negocierilor dintre Ministerul Sanatatii si Familiei si companiile farmaceutice, discutii la care companiile si-au anuntat intentia de a diminua pretul pentru unele dintre medicamente si de a asigurara tratament si testare gratuita pentru o parte dintre pacienti, precum si alte masuri care sa sprijine MSF in activitatea de monitorizare a bolnavilor.

Din pacate insa, fondurile alocate programului national anti-SIDA pentru 2001, din bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de sanatate, sunt de numai 448 miliarde de lei, si anume o patrime din cat ar fi fost necesar pentru asigurarea terapiei, diagnosticului si preventiei.

Mai raman in asteptare programele de protectie sociala a persoanelor afectate de HIV/SIDA, care sa includa,pe langa ajutorul financiar, programe de integrare in comunitate (scoala, loc de munca, servicii si orientare profesionala). -Sa nu uitam ca sunt tot mai dese cazurile in care au fost suspendate, amanate sau platite partial salariile de insotitor-, apreciaza Romanian Angeal Appeal. Introducerea problematicii copiilor afectati de HIV/SIDA in Strategia Guvernului privind protectia copilului in dificultate, precum si lansarea unui program de prevenire si educatie la nivel national sunt, de asemenea, probleme prioritare. In contextul in care in tarile Europei de Est (si in special in cele apartinand fostei Federatii Ruse) se inregistreaza o crestere alarmanta a numarului de bolnavi cu HIV/SIDA, demararea cat mai rapida a programelor mai sus-amintite ofera Romaniei sansa ca in timp sa controleze aceasta epidemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.