Acasă Social Medicii de familie cauta dreptatea la organismele internationale

Medicii de familie cauta dreptatea la organismele internationale

DISTRIBUIȚI

Nemultumirile medicilor de familie au ramas fara ecou deocamdata, autoritatile sanitare refuzand orice dialog cu protestatarii. Conflictul doctorilor continua insa, revendicarile lor avand sprijinul profesorului Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.


Cu jalba la presedintele Romaniei

-Vom sesiza organismele internationale, in primul rand cele europene, in legatura cu hotararea ministrului sanatatii de a renunta la asistenta medicala primara, iar noi vom refuza semnarea contractelor cu casele de asigurari. Sa vedem daca este posibil ca sistemul sa functioneze fara doctori de familie. Inainte de a sesiza forurile internationale, vom incerca o audienta la presedintele Romaniei, singurul in masura sa rezolve situatia dramatica in care ne aflam-, a declarat doctorita Doina Mihaila, presedintele Patronatului medicilor de familie. Totusi, medicii care vor sa semneze respectivele contracte o pot face, dar pe raspunderea lor, a adaugat Mihaila, recunoscand ca nu poate obliga pe nimeni sa se comporte altfel decat gandeste.

Ministrul sanatatii a intrecut masura

Ministrul sanatatii si familiei a afirmat cu nonsalanta ca nu va ceda presiunilor facute de doctorii de familie, asa cum s-a intamplat anul trecut, iar daca acestia nu vor sa semneze contractele, va transfera activitatea si fondurile in sarcina medicilor din ambulator.

-Medicii de familie sunt liberi sa protesteze atata timp cat pentru 2003 au primit mai multi bani. Nu-i putem obliga sa semneze contractele de servicii, asa ca, daca nu vor, in conditii limita, vom lua masuri ca sa transferam activitatea acestora in ambulator, precum si fondurile aferente muncii prestate. Nu vreau sa fac concesiile de anul trecut, cand la presiunea medicilor de familie am majorat valoarea punctului cu 15%-, a declarat Daniela Bartos. Ministrul a precizat ca nu mai este dispus sa plateasca doar faptul ca medicii au inscris pe lista un numar de persoane, ci valoarea muncii acestora, adica serviciile prestate.

Daniela Bartos a explicat faptul ca, in timp ce valoarea punctului acordat pentru numarul de persoane inscrise pe lista a scazut cu 500 de lei, valoarea serviciului acordat pentru munca efectiv realizata de doctori a crescut cu cateva milioane de lei. Ea a spus ca, daca ar face publice veniturile realizate de medicii de familie care au inscrise pe lista peste 1.000 de persoane, ar crea un conflict de interese cu doctorii din spital care, desi lucreaza mult mai multe ore pe zi, au salarii mai mici.

In replica, doctorita Mihaila a afirmat ca in banii pentru capitatie intra si consultatiile medicale, care nu se regasesc in deconturile pe servicii.

Medicii apreciaza ca va fi imposibil de realizat transferul activitatii din medicina primara in cea ambulatorie, asa cum a declarat ministrul sanatatii, mai ales in mediul rural, unde distanta pana la o policlinica este de zeci de kilometri.

In fiecare an, veniturile din asistenta primara au scazut, iar activitatea pe care o desfasoara este putin apreciata de autoritatile sanitare. In cazul in care vor fi inchise cabinetele medicilor de familie, activitatea din sectorul sanitar va fi blocata.

Contracte negociate, nu impuse

O lista de revendicari conceputa impreuna cu liderul Societatii Nationale de Medicina Familiei si Medicina Generala, Cristian Oana, si cu cel al Patronatului National al Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a fost depusa la cabinetul ministrului sanatatii.

Medicii au o serie de cereri pe care le-au stabilit avand in vedere situatia creata de Contractul-cadru pe 2003, de normele sale de aplicare si de ordonanta prin care nu mai exista negociere intre furnizorii de servicii medicale si CNAS, dar si faptul ca peste jumatate din cabinete au sub 2.000 de asigurati pe lista.

Cererile vizeaza stabilirea valorii punctului per capita si per serviciu la un cuantum care sa permita supravietuirea si chiar desfasurarea la un nivel decent de activitate a tuturor cabinetelor medicale cu peste 1.000 de asigurati. Valoarea minima garantata a acestora trebuie sa fie de peste 17.000 de lei punctul per capita si peste 10.000 punctul per serviciu, iar fondurile suplimentare necesare nu trebuie luate de la alte domenii din sistemul sanitar, ci din fondurile existente in prezent in trezorerie in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Doctorii mai cer reintrarea in normalitate, prin participarea la negocieri a reprezentantilor furnizorilor de servicii medicale, inclusiv ai medicilor de familie. Ei mai solicita garantarea de catre Ministerul Sanatatii si CNAS a sustinerii finantarii listei de medicamente gratuite si compensate, cu renuntarea la transferul responsabilitatii asupra medicilor sau farmacistilor si la decizia care ii obliga pe medicii de familie sa elibereze acte medicale in lipsa dotarii si a investigatiilor necesare.

Cert este ca peste 60% din medicii de familie din Romania au sub 2.000 de asigurati pe listele lor, ceea ce face ca aceste cabinete sa dispara in anul 2003. In aceste conditii, solutia ar fi cresterea sumei alocate asistentei medicale primare la 7.920 miliarde de lei si renuntarea la retinerea a 10% din fondul alocat asistentei medicale, prevazut prin Legea bugetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.