Cateva mii de intreprinzatori vor beneficia de microcredite in valoare totala de sapte milioane de dolari printr-un proiect finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, au anuntat ieri oficialii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ai Centrului de Dezvoltare Economica. -Persoanele care vor sa dezvolte o afacere pot beneficia de credite intre 1.000 si 12.000 de dolari, daca fac dovada unei activitati generatoare de profit-, a precizat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Silviu Bian (foto), presedintele ANOFM.
Proiectul va fi implementat deocamdata in sapte din opt regiuni de dezvoltare, prin birourile CDE din Bucuresti (Regiunea Bucuresti – Ilfov), Iasi (Regiunea Nord-Est), Alba Iulia (Regiunea Centru), Resita (Regiunea Sud-Vest), Constanta (Regiunea Sud-Est), Baia Mare (Regiunea Nord-Vest) si Ploiesti (Regiunea Sud).
Microcreditele sunt imprumuturi cu o durata de pana la trei ani, din care maximum sase luni perioada de gratie si sunt destinate procurarii de mijloace fixe, materii prime, materiale, energie, combustibil, precum si de alte servicii necesare realizarii proiectului privind dezvoltarea unei activitati comerciale pentru care a fost autorizat.
Dobanda corespunzatoare microcreditului este de 9,5%, fara alte comisioane suplimentare. De asemenea, reprezentantii CDE precizeaza ca nu se percep garantii decat pentru credite mai mari de 3.000 de euro.
Solicitantii microcreditelor pot fi persoane juridice (societati comerciale care au sub 15 angajati cu contract individual de munca), persoane autorizate sa desfasoare activitati independente si asociatii familiale constituite potrivit legii, precum si orice persoana fizica care prezinta o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri.